Zwolle: Leve(n)de geschiedenis

Zwolle – In meer dan 35 Nederlandse steden wordt vrijdag 20 maart Wereldverteldag gevierd. Vertellers trekken er massaal op uit om aan jong en oud hun verhalen te vertellen: op basisscholen, in bibliotheken, theaters, huiskamers, etcetera. Het initiatief voor Wereldverteldag is ooit genomen in Zweden. In 2008 hebben de Stichting Een school vol van verhalen, Verteltheater De Verhalenboot en het landelijke magazine Vertel eens… dit initiatief overgenomen met de Zwolse actie ‘Vertellers in de aanval’. Een idee dat nu in 2009 in Nederland en in Europa in tal van plaatsen wordt nagevolgd.

In Zwolle – de ongekroonde vertelhoofdstad van Nederland – wordt om 8.45 uur de Wereldverteldag luidruchtig geopend met muziek, ridders, oude voertuigen, meer dan dertig vertellers en een knallend kanonschot. De jubilerende Sassenpoort is het middelpunt van tal van activiteiten met als motto ‘Leve(n)de geschiedenis’. De Sassenpoort bestaat immers 600 jaar in 2009. Vertellers vallen basisscholen binnen en verrassen de leerlingen met een verhaal om daarna direct weer te verdwijnen en op een andere school op te duiken. Ook de kinderen van de Zwolse basisschool De Krullevaar – Een school vol van verhalen – gaan op andere scholen voor leeftijdsgenoten vertellen.

Onder de Sassenpoort start om 10.00 en 14.00 uur een vertelroute langs historische locaties in de binnenstad van Zwolle. Professionele vertellers brengen er de geschiedenis tot leven voor scholieren en burgers.

Zwollenaren ontvangen in hun huiskamer hun buren om te vertellen over de geschiedenis met de kleine ‘g’: over verliefd worden onder de Sassenpoort, geheimzinnige merktekens in de woonkamer, over clownerie en verhalen op rijm.

Onder de Sassenpoort wordt om 19.00 uur Wereldverteldag afgesloten met een ode aan het vertellen.

Op www.wereldverteldag.nl zijn alle Wereldverteldagactiviteiten terug te vinden, inclusief het complete Zwolse programma.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.