Deltion geeft antieke botter tweede leven

Zwolle – Binnenkort gaan START.Deltion Techniekstudenten, wajong-ers en werkzoekenden aan de slag om een Volendamse botter te restaureren. Op deze wijze leren zij de nodige praktijkervaring waardoor zij beter de arbeidsmarkt kunnen betreden of door kunnen stromen naar een volgend niveau binnen Deltion. Naar verwachting duurt het drie jaar voordat het vaartuig volop in ere hersteld en vaarbaar is.

Voordat het zover is, moet het visservaartuig nog verplaatst worden. Dit gebeurt op vrijdag 20 maart om 10.00 uur. Vanaf de Zwolseweg 68 in ’s Heerenbroek wordt het vaartuig onder transportbegeleiding naar het WEZO-terrein in Zwolle gebracht. Daar vinden de restauratiewerkzaamheden plaats. De botter heeft een breedte van 4 meter en is 14 meter lang. In de eerste helft van de negentiende eeuw werd dit vaartuig gebruikt voor de kustvisserij op de Noordzee en Waddenzee. Na afsluiting van de Zuiderzee zijn er nagenoeg geen nieuwe botters meer gemaakt. Dit maakt het project voor de studenten van START.Deltion erg bijzonder. Hoewel het geraamte en het ijzerwerk van de botter nog in prima conditie zijn, verdient de buitenzijde nog het nodige werk.

Met behulp van originele bouwtekeningen en begeleiding van een professionele botenbouwer gaan de studenten aan de slag om de botter ‘plankje voor plankje’ te gaan vervangen. START.Deltion biedt hen daarvoor passende mogelijkheden waaronder coaching en persoonlijke aandacht. Ook mogen de studenten de opleiding afronden op hun eigen tempo.

Participeren

Deze mogelijkheden sluiten bij de behoeftes van de deelnemers die vaak meer moeite hebben om aan het werk te komen of alsnog een diploma te behalen. Dankzij dit grootschalige restauratieproject geeft START.Deltion hen de mogelijkheid om hen te laten participeren in de (werk)maatschappij. Naast het herstel van de boot leren de studenten ook met elkaar samen te werken en zorg te dragen voor de kwaliteit. Wanneer zij de opleiding met goed gevolg voltooid hebben, ontvangen zij vanuit START.Deltion een niveau 1-diploma.

START.Deltion

Het Deltion College biedt alle niveau-1 opleidingen aan via START.Deltion. De opleidingen van START.Deltion zijn bedoeld voor jongeren vanaf 16 jaar, maar ook voor volwassenen. De trajecten duren een jaar, maar de student mag er ook langer over doen.

Voor studenten die moeite hebben met traditionele onderwijsmethoden en/of in het verleden geen diploma hebben gehaald is START.Deltion een geschikte keuze. Er worden opleidingen aangeboden in administratie, bakkerij, horeca, magazijn, techniek, detailhandel en zorg.

Artikel delen: