Eerste ronde HPV vaccinatie nadert einde

Zwolle  – De eerste vaccinatieronde HPV nadert zijn einde. Dinsdag 24 maart is Kampen aan de beurt, twee dagen later Zwolle. Op dinsdag 31 maart start de tweede ronde in Hattem, waarna de overige zeven locaties ook weer aan de beurt komen. In september vangt de derde vaccinatieronde aan, waarvoor de meisjes in augustus worden uitgenodigd.

Exact opkomstcijfers zijn nu nog niet bekend, omdat de gehele eerste vaccinatieronde wordt afgewacht om zo een betrouwbaar beeld te krijgen. Dit heeft alles te maken met het soepele vaccinatiebeleid als het gaat om locatiekeuze. Met name in Zwolle wordt donderdag 26 maart in de WRZV hallen gehoopt op een hoge opkomst, vanwege de vele meisjes die daar naar school gaan en direct na schooltijd zich kunnen laten vaccineren (van 16.00-20.00 uur). Twee dagen eerder is sporthal De Reeve in Kampen aan de beurt. Ook daar zijn de meisjes tussen vier en acht uur  welkom om zich te laten vaccineren.

Naast de vrijheid om je te laten vaccineren in de plaats waar je wilt, merkt de GGD IJsselland ook dat de ‘broodje aap verhalen’ op zijn retour lijken. Riny ter Averst, projectleider GGD IJsselland: “Het kan zijn dat je als meisje besloten hebt dat je de eerste prik niet wilde, omdat je niet durfde of onzeker was. En als je nu wel weet wat de fabels en feiten zijn en besloten hebt om je te laten inenten, dan kan dat alsnog. Het is namelijk mogelijk dat je, als je de eerste keer nog niet bent geweest, je eerste prik in de tweede vaccinatieronde in april haalt. Je tweede prik kan je dan op woensdag 27 mei tussen 16.00 tot 20.00 uur bij GGD IJsselland in Zwolle krijgen. Voor de derde prik in september krijg je weer een aparte uitnodiging.”

Inmiddels hebben alle meisjes of ze nu wel of niet de eerste geweest zijn, dit weekend een nieuwe brief gehad van GGD IJsselland, waarin ze worden gewezen op de fabels en feiten en andermaal worden uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Ook huisartsen en scholen zullen nog een brief krijgen. Voor meer informatie kijk op www.ggdijsselland.nl .

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Ben erg benieuwd hoeveel procent opkomst er was. Als ik een dochter had van die leeftijd, dan had ze die vaccinatie niet gekregen. Gelukkig beginnen steeds meer mensen kritisch hier naar te kijken! Als je serieus in de materie duikt dan is het verbazingwekkend hoe de dit “medicijn” wordt opgedrongen, aan jongen meisjes/vrouwen!


  ⚠️ Meld

 2. Natuurlijk gaat het weer eens over geld. De farmaceutische industrie wil hier weer flink geld aan verdienen.Hoe kan een kind hier over beslissen.


  ⚠️ Meld

 3. Even los van het verhaal over de (bij)werkingen, financiële zaken, etc.
  Ik blijf het maar een vreemde afkorting vinden: HPV. Bij mij staat dat voor ‘Human Powered Vehicel’. Dan slaat die injectie natuurlijk helemaal nergens op.

  Maar om toch maar ontopic te gaan: gevoelsmatig sluit ik met bij Corner aan. Ik heb nog geen dochters in die leeftijd maar was dat wel zo geweest, dan denk ik dat ik ook ‘nee’ had gezegd.


  ⚠️ Meld

 4. Voor de gemiddelde burger is moeilijk te beoordelen wat wijsheid is, maar als je (of je dochter) tot de doelgroep behoort moet je toch een keuze maken.
  Maar hoe doe je dat als wetenschapper A zegt dat de vaccinatie goed is en wetenschapper B het juist weer afraadt?


  ⚠️ Meld

 5. Ik ben 41 jaar en heb 10 jaar geleden 2 operatie`s moeten ondergaan ivm baarmoederkanker.Ik heb zelf geen kinderen maar vraag mij af of de ouders van nu zich niet schuldig gaan voelen wanneer zij hun kinderen bewust niet laten vaccineren.Dat het hier alleen om geld draait is te kort door de bocht.Of zijn deze ouders vroeger ook niet gevaccineerd? Ik zou het mezelf in ieder geval nooit vergeven…


  ⚠️ Meld

 6. HPV
  Veel berichten over de bijwerkingen van de vaccinatie betreffen Gardasil. Het is dus gemakkelijk om deze berichten af te doen als niet terzake, omdat Cervarix iets anders in elkaar zit. Echter: In Groot Brittannie, waar met Cervarix wordt gevaccineerd zijn inmiddels ruim 1500 bijwerkingen gemeld, waarvan een aantal zeer serieus. In Cervarix zit veel aluminium, meer dan in de meeste vaccins, waarvan wordt beweerd dat ze “onnschadelijk” zijn. Aluminium is bekend met hersenafwijkingen. Het RIVM heeft zich nog onlangs in Zembla getoond met een onderzoek naar gif in matrassen, van dat onderzoek bleef geen spaan heel.
  Laten we wel wezen, het gaat hier vooral om heel veel geld en belangen. De gezondheid van mij en mijn dochters staat daarbij gewoon op het spel en waarschijnlijk op de tweede plaats. Bij ons thuis wordt niet gevaccineerd, misschien over een jaar of vijf. Voorlopig hebben we genoeg aan het uitstrijkje. De helft van de 110 doden per jaar blijkt dat niet te laten doen en komt daardoor in de problemen. Waarvoor zou mijn gezin dan als proefkonijnen voor zo’n entstof moeten dienen?  ⚠️ Meld

 7. Misschien is het geen goede vergelijking, maar ik moet toch even denken aan het DES-hormoon.
  Dat werd goed bevonden en voorgeschreven, maar bleek later helaas schadelijk te zijn.
  (Daar tegenover staan natuurlijk veel meer vaccinaties en medicatie die wel gezondheidswinst opgeleverd hebben).  ⚠️ Meld

 8. @Jolanda

  maar vraag mij af of de ouders van nu zich niet schuldig gaan voelen wanneer zij hun kinderen bewust niet laten vaccineren

  Waarom zou je je schuldig moeten voelen?

  Ik ga even een gevaarlijke vraag stellen waar ik niet direct een antwoord op verwacht omdat het een persoonlijke vraag is.
  Maar er wordt gezegd dat dit vaccin nodig is als je een wat uitbundiger sexleven hebt. Iemand die dat niet is en alleen sexueel contact heeft met een partner die niet met het virus rondloopt, zou ‘geen’ gevaar lopen wat betreft baarmoerderhalskanker.
  Jij bent dus helaas een ervaringsdeskundige op het gebied van baarmoederhalskanker. Nou vraag ik me af, zonder iets te willen suggereren, hoe dat bij jou tot stand is gekomen. Ik ben geen arts, ik weet niet wat ik allemaal wel/niet moet geloven. Het kan maar zo zijn dat jij maar één partner hebt gehad die níet besmet was maar dat je wel baarmoerderhalskanker hebt gekregen. Ik weet het niet, maar ben er wel benieuwd naar.

  Ik noem het hierom:
  äls het waar is van dat al dan niet uitbundige sexleven, dan zie ik geen noodzaak in die spuit. Waarom zou ik mij schuldig voelen als m’n dochter door een uitbundig sexleven baarmoederhalskanker zou krijgen? Of aids, of herpes, of……
  Een goede voorlichting is dan méér van belang dan zo’n spuit. Die spuit zou dan mogelijk eerder een vrijbrief zijn om losbandig te gaan leven.

  Daarbij komt:
  Je bent vast bekend met de DES-dochters. De vrouwen dus wiens moeder DES geslikt heeft met als gevolg dat hun dochters grotere kans kregen op miskramen. Die moeders moeten zich nu schuldig voelen voor wat hun dochters erdoor gekregen hebben?
  Die moeders wisten vantevoren niet van de problemen. Je kan het ze moeilijk kwalijk nemen vind ik. Net zo goed dat je ouders van nu moeilijk kwalijk kan nemen als ze op basis van het verhaal over het sexleven besluiten de spuit níet te geven. Stel je voor dat ze die spuit wel aanraden maar het blijkt ook nadelige gevolgen te hebben als DES, zijn zij dan schuldig? Zeg het maar.

  Ik denk niet dat je hier kan spreken over wel/niet schuldig zolang je niet precies weet wat de gevolgen zijn voor het wel/niet krijgen van die spuit.


  ⚠️ Meld

 9. @ Jolande: ik dat het merendeel vd ouders het goed wil doen bij hun dochters, maar door de tegenstrijdige berichten is het in dit geval moeilijk te beoordelen wat goed is.
  Ouders die hun dochter laten vaccineren zullen dat vast uit goede bedoelingen laten doen en ouders die het niet laten doen zullen even goede bedoelingen hebben.


  ⚠️ Meld

 10. Inderdaad. Zolang er niet voldoende duidelijkheid is, kan je maar één ding doen: afgaan op je gevoel en dat kiezen waar je het beste gevoel bij hebt. Daar mag niemand zich schuldig over voelen.

  (en Jolande, sorry, in m’n vorige bericht heb ik je naam verkeerd geschreven)


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.