Informatiedag rond uitgankelijkheid

Zwolle – Op zaterdag 4 april organiseren de Zwolse Gehandicaptenraad, de Brandweer Zwolle en Rvarium in de brandweerkazerne aan de Marsweg een Informatie- en doedag rond uitgankelijkheid. Bij uitgankelijkheid gaat het erom dat mensen die verminderd zelfredzaam zijn zich zo snel mogelijk in veiligheid kunnen (laten) brengen bij een brand, ontruiming of een andere calamiteit.

Door middel van een zeskamp worden bezoekers op een ontspannen, ludieke maar ook verhelderende en leerzame manier geconfronteerd met deze problematiek. Anders gezegd: hoe ga je in dergelijke situaties om met mensen met een beperking en hoe breng je – al dan niet als hulpverlener – hem of haar in veiligheid. Bij deze zeskamp worden geen poppen of acteurs ingezet, maar leden uit de achterban van de Zwolse Gehandicaptenraad. Studenten van Deltion zullen optreden als begeleiders.

‘Cup met de gebroken oren’
In de komende week ontvangen tal van instellingen en organisaties uitnodigingen om hieraan in teamverband deel te nemen. De organisatie heeft hiervoor in eerste instantie hulpdiensten als brandweer, politie e.d. op het oog, maar ook organisaties die zich richten op dienstverlening aan gehandicapten. Organisaties die geen uitnodiging hebben ontvangen zijn ook van harte welkom. (Wel opgave vooraf) De winnaar van deze unieke Zeskamp mag zich de trotse bezitter noemen van de Zwolse Uitgankelijkheidsprijs 2009 ofwel de ‘Cup met de gebroken oren’.

Stiltecentrum
Buiten de Zeskamp is de landelijke organisatie Rvarium ook aanwezig met een stiltecentrum om –letterlijk en figuurlijk- stil te staan bij mensen, die het slachtoffer zijn geworden van calamiteiten omdat ze door een beperking niet in staat waren zichzelf tijdig in veiligheid te brengen. Ook aan de kinderen is gedacht. Die kunnen deelnemen aan een speciaal programma, dat – hoe kan het ook anders- in het teken staat van leven met beperkingen.

De komende weken zal de laatste stand van zaken rond deze dag te lezen zijn op www.nietiedereenisevensnel.nl

Artikel delen: