College wil invloed houden op Essent

Zwolle – Zwolle is geen voorstander van verkoop van haar aandelen in het productie- en leveringsbedrijf van Essent aan het Duitse energiebedrijf RWE. Dat standpunt hebben burgemeester en wethouders ingenomen. Het college heeft zorgen over de leveringszekerheid van betaalbare energie in een nieuwe situatie. Zij voelt zich als aandeelhouder medeverantwoordelijk voor de leveringszekerheid. 

Burgemeester en wethouders vinden dat Nederlandse provincies en gemeenten gezamenlijk als aandeelhouders beter dan RWE vanuit het belang van de Nederlandse burgers invloed uit kunnen oefenen op het beleid van Essent. Het college verwacht dat het Duitse energiebedrijf meer redeneert vanuit een commercieel en internationaal belang. Het rendement op de aandelen is bovendien goed, constateert het college. Zwolle heeft 0,24 procent van de Essent-aandelen in bezit. Aan dividend levert dat de gemeente nu jaarlijks zo´n negen ton op. 

De inzet van de gemeente als aandeelhouder is naar het oordeel van het college echter niet meer te realiseren als RWE meer dan tachtig procent van de Essent-aandelen weet te verwerven. Als kleine aandeelhouder naast zo´n grootaandeelhouder is de invloed op het beleid van Essent en op de continuïteit van de energievoorziening te gering. Als meer dan tachtig procent van alle bij de Nederlandse overheden uitstaande aandelen toch aangeboden wordt aan RWE is het daarom toch zinniger zelf ook mee te doen aan de verkoop, oordeelt het college. 

Bij verkoop zou Zwolle naar schatting bijna 17 miljoen euro uitgekeerd krijgen. De rente op dat bedrag en de te verwachten uitkeringen van het netwerkbedrijf van Essent – dat wel in overheidshanden blijft – leveren de gemeente dan jaarlijks naar verwachting ongeveer een miljoen euro op. 

Het college stelt de raad in de gelegenheid om wensen en bedenkingen te uiten over de door burgemeester en wethouders voorgenomen handelwijze. Dat zou medio april kunnen. Eind volgende maand neemt het college dan een definitief besluit.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. De stroom kost bij RWE in Duitsland minder dan de stroom bij Essent in Nederland.
  Waar heeft het Gemeente bestuur van Zwolle dan in de afgelopen jaren naar zitten kijken?
  Trouwens er is concurentie genoeg op de electrischiteit mark.
  Je kunt het bij elke supermarkt bestellen en de een is nog goedkoper dan de ander.


  ⚠️ Meld

 2. Lijkt mij een verstandig besluit van B&W. Leveringszekerheid is met het oog op de toekomst veel belangrijker dan kortstondig winst bejag.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.