Herdenkingsplechtigheid monument Meppelerstraatweg

Zwolle – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgen op dinsdag 31 maart 2009 om 10.00 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de MeppelerstraatwegAlle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun´ monument, op de datum die aanleiding was voor oprichting van het monument.  

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Het monument werd in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi. Wegens opheffing van basisschool Het Turfschip in 2008 heeft basisschool De Springplank de adoptie van het monument overgenomen. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen.

De school herdenkt elk jaar op 31 maart de slachtoffers. Kort voor tien uur verzamelen de kinderen bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Vanaf tien uur is er een welkomstwoord door de schoolleiding, wordt The Last Post gespeeld gevolgd door een minuut stilte en het Wilhelmus en worden de vlaggen halfstok gehangen. Bloemen worden gelegd door Theo Profijt, waarnemend voorzitter van de gemeenteraad, namens de gemeente Zwolle, de kinderen en nabestaanden. De schoolleiding zorgt voor een afsluitend woord.

Na afloop van de plechtigheid vindt er een bijeenkomst plaats in De Springplank aan de Beukenstraat 83, waarbij leerlingen van groep 8 de zorg voor het monument overdragen aan groep 7. Daarbij zal een gastspreker vertellen over de oorlog en dragen kinderen enkele gedichten voor.  

De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Op 12 januari jl. vond de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan plaats. Daarna zijn er op dinsdag 14 april herdenkingen bij het monument in het Ter Pelkwijkpark en aan de Pilotenlaan in verband met de bevrijdingsdag van Zwolle, op 4 mei gevolgd door de Nationale Dodenherdenking.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. ik vind dit een mooie gebeurtenis, de schooljeugd wordt op deze manier betrokken bij de herdenking van de oorlog, ik hoop dat er ook aandacht op de dag zelf is van de media


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.