MEE en Vogellanden volgen cliënten met hersenletsel

Zwolle – Op dinsdag 31 maart zetten De Vogellanden, centrum voor revalidatie en MEE IJsseloevers hun handtekening onder de intentieverklaring in het kader van het cliënt volgsysteem. Het betreft een samenwerking in de gezamenlijke aanpak om cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) te volgen na ontslag uit het revalidatiecentrum. Met de inzet van het cliënt volgsysteem zetten beide organisaties zich in knelpunten in de thuissituatie zo snel mogelijk te signaleren en adequate ondersteuning in te zetten.

De gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel zijn niet altijd zichtbaar. Eenmaal thuis manifesteert zich bij een aanzienlijk deel van de mensen de gevolgen van hersenletsel. Veel mensen zijn jarenlang aan het zoeken naar de juiste zorg en/of naar iemand die begrijpt wat ze doormaken. De zorg in de thuissituatie blijkt lang niet altijd goed geregeld. Het feit dat mensen in hun eigen woonomgeving verblijven, geeft de schijn van een normaal leven. De buitenwereld ziet niet altijd dat er sprake is van niet aangeboren hersenletsel en de beperkingen die dit voor de cliënt en zijn omgeving meebrengt.

MEE IJsseloevers en het Hersenletselteam hebben gesignaleerd dat de knelpunten, die vervolgens ontstaan, eerder gezien en opgepakt moeten worden. Dat is ook de aanleiding geweest voor het ontwikkelen van een cliënt volgsysteem.

Het doel van het cliënt volgsysteem is om knelpunten bij mensen met hersenletsel op tijd  te signaleren en adequate ondersteuning in te zetten. De ‘cliëntvolger’, een medewerker van MEE, heeft kennis en ervaring in de gevolgen van NAH, heeft kennis van de sociale kaart en het netwerk rondom NAH. De cliëntvolger is geen behandelaar, maar werkt signalerend. Hij kan bemiddelen tussen cliënt en hulpverlening en zorg dragen voor een goede verwijzing.  

Gebruik maken van het client volgsysteem vindt plaats op basis van vrijwilligheid. Bij ontslag krijgt de cliënt informatie over het systeem en de mogelijkheid om zich hiervoor aan te melden. De Vogellanden vermeldt in de ontslagbrief naar de huisarts of de cliënt wel of geen gebruik maakt van het cliënt volgsysteem.

Artikel delen: