‘Een ervaring rijker’

Zwolle – Van 30 maart tot en met 5 april vindt de Week van de Psychiatrie plaats, een activiteit van landelijke en regionale cliëntenorganisaties, cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang die tot doel heeft de positie van de cliënt te versterken. Deze wek staat in het teken van ervaringsdeskundigheid.  

Het thema van de Week van de Psychiatrie 2009 is “Een ervaring rijker?!” en gaat over de betekenis van het ervaren van psychische problemen. Ook is er aandacht voor ervaring met verslavingsproblematiek en dak- en thuisloosheid. Ervaringsdeskundigheid is kennis die is opgedaan door het ondergaan van een periode van ziekte. Een ervaringsdeskundige is iemand die deze kennis toepast. In de regio Zwolle wordt hier binnen meerdere GGZ instellingen al geruime tijd aan gewerkt. 

In de regio West- Overijssel wordt de week georganiseerd door Focus, RIBW Zwolle, Dimence, Deltion College, Eleos, Uitweg, de Herberg, Gezondheids informatie punten in de bibliotheken en ParT. 

Onderdelen uit het programma zijn onder meer: 

·        Op 1 april een GGZ route  waarbij 6 locaties kunnen worden bezocht en waar ervaringsdeskundigen vertellen over hun ervaringen binnen de GGZ

·        Op 2 april wordt er een informatiemarkt voor cliënten en familieorganisaties georganiseerd bij het Deltion college op de nieuwe Campus in Zwolle

·        Een expositie van (ex)cliënten het Stedelijk Museum te Zwolle

·        Op 27 mei vindt een symposium plaats op hogeschool Windesheim over ervaringsdeskundigheid 

Zie voor een gedetailleerd overzicht het programma van de week op www.focuszwolle.nl. De internetsite www.weekvandepsychiatrie.nl geeft een actueel overzicht van alle activiteiten en biedt achtergrondinformatie

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Extra bericht:
  Als onderdeel van de week van de psychiatrie organiseren verschillende deelnemers die de belangen behartigen van cliënten in de GGZ samen met het Deltion College op 2 april een informatiemarkt. Het thema van de week van de psychiatrie is dit jaar ervaringsdeskundigheid.

  De Week van de Psychiatrie is een activiteit van landelijke en regionale cliëntenorganisaties, cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang die tot doel heeft de positie van de cliënt te versterken.

  Het thema van de week van de psychiatrie is dit jaar ervaringsdeskundigheid. Ervaringsdeskundigheid is kennis die is opgedaan door het ondergaan van een periode van ziekte. Een ervaringsdeskundige is iemand die deze kennis toepast. In de regio Zwolle wordt hier binnen meerdere GGZ instellingen al geruime tijd aan gewerkt.

  Informatiemarkt cliëntenorganisaties
  op de informatiemarkt in het nieuwe Deltion College in Zwolle zijn op donderdag 2 april verschillende cliëntenorganisaties uit de GGZ aanwezig om zich te presenteren. Dit zijn onder andere de Initiatiefgroep Lokale Versterking GGz/WMO, Cliëntenraden van Dimence, RIBW en PaRT-, Fonds Psychische Gezondheid, Stichting Focus en Hersenstichting, Verenigingen Ypsilon, Anoiksis, Balans, NVA??, de organisatie voor vraagondersteuning MEE-IJsseloevers, de organisatie van zorgvragers Zorgbelang Overijssel en Platform Mantelzorg Overijssel. Ook studenten van Deltion College hebben een stand ingericht. Studenten van Deltion organiseren om 10, 11, en 12 uur een workshop met als thema ervaringsdeskundigheid.

  Jubilea
  Dit jaar staan Ypsilon, de familievereniging van patiënten met schizofrenie, en patiëntenvereniging Anoiksis extra in de belangstelling, Ypsilon bestaat 25 jaar en Anoiksis 15 jaar. Daarom biedt om 10:30 uur een lid van de raad van bestuur van Dimence hen een cadeau aan.

  De informatiemarkt is donderdag 2 april van 10 tot 14 uur op de campus van Deltion College. De toegang is gratis. Belangstellenden worden gastvrij ontvangen met een kopje koffie.


  ⚠️ Meld

 2. Nepwetenschap
  De week van de psychiatie?Grote klets is het want psychiatrie is een schijnwetenschap in het leven geroepen door mensen met eigenbelangen zoals dat vroeger ging met het Christendom en andere religies.
  Met de bijbel en het handboek van de psychiatrie DSM IV in de hand kan je iedereen met een geestelijk dipje van alles wijs maken en waar de pharmaceutische industrie goud geld aan verdiend.
  De meeste zogenaamde “geestelijke stoornissen” zijn ontstaan in begin jaren 80 van de vorige eeuw met het aantreden van het kabinet Lubbers I en toen begon de ratrace om geld en macht en nog meer materieel bezit en tegelijkertijd werd de Nederlander geestelijker armer en een slaaf van zijn of haar en andermans bankrekening en was er voor vrije tijd en ontspanning geen ruimte meer.
  En wie profiteerde daarvan? De alles verslindende en verspillende CDA Rijksoverheden die als een club psychopaten parasiteerden op de werkende bevolking en hen paaien met loze beloftes en schijjninspraak en vooral strooien met subsidies.
  Geen wonder dat je dan het overzicht verliest in je leven door al dat gemekker van blatende schapen die een zielloze herder volgen naar de slachtbank.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.