Nieuwe organisatie Ekiden Zwolle, vlnr: Berry Bloem, Gaby Grootoonk, Renze Zijlstra en Patrick van Koulil - Foto: Jan Burgman
Nieuwe organisatie Ekiden Zwolle, vlnr: Berry Bloem, Gaby Grootoonk, Renze Zijlstra en Patrick van Koulil
Foto: Jan Burgman

Hardloopevenement Ekiden Zwolle op 2 april

Zwolle – Atletiekvereniging PEC 1910 uit Zwolle organiseert op zondag 2 april na jaren van afwezigheid weer Ekiden Zwolle, de marathon in estafettevorm. De laatste editie van het hardloopevenement was in 2019.

Corona en een vrijwilligerstekort zorgden ervoor dat de organisatie de 27e editie steeds moest uitstellen. Maar dit jaar gaat het weer gebeuren. “Ekiden Zwolle is het gezelligste sportevenement van de regio,” zeggen organisatoren Patrick van Koulil en Berry Bloem. De twee leden van av PEC 1910 hebben samen met Renze Zijlstra en Gaby Grootoonk de organisatie van Ekiden Zwolle nieuw leven ingeblazen.

Van Koulil: “We vinden het belangrijk dat het evenement terugkeert op de Zwolse sportagenda, zeker na die coronajaren. We gaan dan ook voor tenminste zeventig hardloopteams. Want hardlopen is leuk, gezond en gezellig en je doet het ook nog eens in de buitenlucht. Dat komt allemaal samen bij Ekiden Zwolle.”

Bij een ekiden loopt een team bestaand uit zes personen elk een gedeelte van de marathon. Ze lopen achtereenvolgens: 5 kilometer, 10 kilometer, 5 kilometer, 10 kilometer, 5 kilometer en 7,195 kilometer. “Samen met collega’s, vrienden of klasgenoten een hele marathon lopen, dat wil toch iedereen?” lacht Bloem. “En mooi om te zien: de eerste teams hebben zich al aangemeld via inschrijven.nl.”

Nieuw dit jaar is de scholierencategorie, een van de vijf categorieën waarin teams kunnen strijden om de eerste plaats. “We zijn benieuwd welke school in Regio Zwolle de snelste leerlingen heeft. We verwachten een mooie onderlinge strijd,” zegt Van Koulil. De andere categorieën zijn: wedstrijd mannen, wedstrijd vrouwen, business en recreanten.

De start en finish van Ekiden Zwolle liggen op de atletiekbaan van av PEC 1910 aan de Urksteeg. “Het parcours gaat vervolgens richting de Weide Aa en langs het Westerveldse Bos,” vertelt Bloem. Tijdens het evenement is er bij de atletiekvereniging van alles te beleven voor jong en oud. “Er is een plek waar mensen gezellig kunnen zitten om iets te drinken en te eten, er komt een dj en voor kleine kinderen hebben we een springkussen.”

Vorig jaar ging Ekiden Zwolle niet door omdat er te weinig vrijwilligers waren. De organisatie verwacht dit keer wel dat er genoeg mensen zijn die willen meehelpen. “Al veel vrijwilligers hebben zich opgegeven, maar extra mensen zijn altijd welkom,” roept Van Koulil op. Mensen die het leuk lijkt om bijvoorbeeld verkeersregelaar of barmedewerker te zijn op 2 april kunnen zich aanmelden bij de organisatie via: ekidenzwolle@avpec1910.nl.

Artikel delen: