Geweld onder Zwols overheidspersoneel

Ingezonden

Zwolle – Wij zijn vier studenten Social Work van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle en wij zijn sinds september 2008 bezig met een onderzoek naar geweld tegen overheidspersoneel. In ons onderzoek spitsen wij ons toe op de vraag of de geboden nazorg van de instellingen voldoet aan de behoefte van het ambulance- en politiepersoneel in Zwolle dat slachtoffer is geworden van agressief gedrag. 

Er is de laatste tijd veel aandacht in de media geweest voor het geweld tegen overheidspersoneel. Ambulancepersoneel in Amsterdam werd bijvoorbeeld belaagd door Marokkaanse jongeren. Er werden verschillende oplossingen aangedragen zoals strengere straffen voor de daders of camera’s op de ambulance. De overheid trekt voor de komende drie jaar 6,5 miljoen euro uit om dit probleem op te lossen.

Maar hoe zit het in Zwolle? Welke aandacht wordt er in Zwolle gegeven aan dit probleem?In ons onderzoek richten wij ons niet zozeer op de daders maar op de slachtoffers van geweld; hoe is de beleving van geweld tijdens uitoefening van het werk, werk waarbij je alle mensen wilt helpen? Welke zorg wordt er aan de slachtoffers geboden en hoe ervaren zij deze zorg? Dit zijn een aantal vragen die wij stellen in ons onderzoek.

Met ons onderzoek willen wij inzicht krijgen in hoeverre de nazorg al dan niet voldoet aan de behoeften van slachtoffers van agressief gedrag onder ambulance- en personeel in Zwolle.

Op het moment zijn we bezig met het maken van een site waarop allerlei informatie over het onderzoek komt te staan. De site is: http://geweldtegenoverheidspersoneel.wordpress.com/

 

Artikel delen:
Reacties 13
 1. all in the days work…

  Misschien kan je beter de kant van de slachtoffers van buitensporig politie geweld als onderwerp nemen?


  ⚠️ Meld

 2. Hopelijk wordt die 6,5 miljoen euro ook goed besteed en gaat dit niet naar flut instanties waarbij je bij voorhand al weet dat het niet bij zal dragen aan de oplossing. Het zal ook heel moeilijk zijn om dit op te lossen. Als ik die gevallen van geweld dan lees dan benauwd het me wel eens en vraag me dan tevens af als het nog op te lossen is.

  Oke, als er niets wordt gedaan dan is dat zeker niet de oplossing dus ik hoop dat wat ze er aan willen doen dan ook dat wat bij zal dragen om een ieder er van bewust te maken dat geweld niets oplost.

  In deze gejaagde maatschappij lijkt het me moeilijk om juist aan dat soort mensen uit te leggen dat geduld een schone zaak is. Velen doen dan wel net als ze de touwtjes goed in handen hebben, maar ondertussen dragen zij en wij allemaal een steentje bij aan de hedendaagse maatschappij.

  Helaas hebben mensen geen reset knop

  😉


  ⚠️ Meld

 3. onderzoek
  Het zou interessant zijn te weten welke invloed de aandacht voor dergelijke onderzoeken heeft op het ontstaan en voortduren van dergelijke geweldincidenten. Misschien iets voor echte wetenschappers?  ⚠️ Meld

 4. pfff, dus elk ME-ertje die een steen tegen zijn hoofd heeft gekregen moet aan zijn of haar handje genommen worden?
  Voor ambulancepersoneel vind ik dit een goede zaak, maar kom op voor de politie weet je waarvoor je tekent en krijg je ook naar betaalt.

  Er is onlangs nog omderzoek gedaan bij het ambulancepersoneel in Zwolle eo. Deze hebben een cursus agressietraining gehad. Volgensmij ook nog uitgezonden bij RTV triest.


  ⚠️ Meld

 5. pfff, dus elk ME-ertje die een steen tegen zijn hoofd heeft gekregen moet aan zijn of haar handje genommen worden?

  Geen idee. Maar iedere kansloze die zich schuldig maakt een zinloos geweld mag van mij direct, op eigen kosten, achter de tralies.  ⚠️ Meld

 6. geschreven door Gezellig, op 29 maart 2009 om 13:09

  pfff, dus elk ME-ertje die een steen tegen zijn hoofd heeft gekregen moet aan zijn of haar handje genommen worden?

  Geen idee. Maar iedere kansloze die zich schuldig maakt een zinloos geweld mag van mij direct, op eigen kosten, achter de tralies.

  PRECIES! En het maakt daarbij geen drol uit of het geweld tegen de politie of tegen burgers is.

  Enige waar wat voor val te zeggen is, dat er voor geweld tegen politie, ambulance personeel en brandweer zwaarder gestraft mag worden. Deze mensen (met name de laatste twee groepen) zijn er enkel op uit om mensen te helpen. Waarom zou je die aanvallen?!?


  ⚠️ Meld

 7. Ook de politie is er om mensen te helpen. Ik moet er niet aan denken wat er allemaal gebeurt als er geen politie bij een voetbalwedstrijd aanwezig zou zijn, kun je elke week weer een halve wijk opbouwen.


  ⚠️ Meld

 8. john, waar Japser op doelt is niet het verhaal dat specifiek in Zwolle speelt met bestuur en trainer van FC Zwolle. Volgens mij bedoelt Japser het meer algemeen…
  En ik geef hem daarin groot gelijk!


  ⚠️ Meld

 9. aanpassing onderzoek
  Ik ben 1 van die studenten die het onderzoek naar geweld doet. Toen we deze brief schreven zaten we nog in een andere fase van het onderzoek. Inmiddels hebben we ervoor gekozen het politiepersoneel eruit te halen en ons specifiek te richten op het ambulancepersoneel in Zwolle. We kijken dan naar de fysieke en psychische gevolgen van agressief gedrag voor de werkbeleving van het ambulancepersoneel. De daders staan al genoeg in het middelpunt. Reken maar dat de agressie invloed heeft op de werkvloer.. Daar zijn wij benieuwd naar.  ⚠️ Meld

 10. Hoi Ro,

  informeer anders ff bij rtv oost die hebben al eens een interview gehad met ambulance personeel die gaven aan dat het hier bijna niet speelt


  ⚠️ Meld

 11. Ik denk dat er zeker vraag naar is om dit onderwerp eens uit te kristalliseren, ook binnen Zwolle.
  Succes met het onderzoek!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.