Voedselbank Zwolle komt tekort

Zwolle – Vanuit de Voedselbank ontving GroenLinks/De Groeneneen signaal dat er gebrek is aan vrijwel alle soorten voedingsmiddelen.  Behalve kaas en brood is er in feite overal meer van nodig: houdbare voedingsmiddelen, aardappelen, groente en fruit, broodbeleg enzovoort. Ook toiletartikelen, tandpasta, zeep e.d. en wasmiddelen zijn zeer welkom. Dat betekent dat de pakketten niet zo kunnen worden samengesteld als voor de doelgroep wenselijk is.  De fractie vraagt het Zwolse college om te bemiddelen om meer producten beschikbaar te krijgen. Zoals bij het Ahold distributiebedrijf.

De recessie treft in toenemende mate mensen die aan het ontstaan ervan part nog deel hebben. Het klantenbestand van de Voedselbank is de afgelopen maanden verdubbeld mede door de samenwerking tussen de Gemeentelijke Schuldhulpverlening en de Voedselbank.  De Voedselbank Zwolle ontvangt structureel van diverse ondernemingen uit de levensmiddelensector brood, kaas en wat witlof. Er zijn nu geen grote levensmiddelendetailhandelsondernemingen uit Zwolle of de regio die structureel producten ter beschikking stellen aan de Voedselbank.

Op dit moment verschaffen verder alleen producenten en enkele distributiebedrijven op regelmatige basis voedsel aan voedselbanken. Voedselbank Zwolle krijgt deze meestal via de Voedselbank Rotterdam. Het risico bestaat dat door de schrikbarende toename van het aantal klanten de beschikbaarheid van voedsel een knelpunt wordt.  

En dat in een samenleving waar ongeveer 30% van het voedsel ongebruikt vernietigd wordt.Een deel van de oplossing lijkt dichtbij huis te vinden: het distributiecentrum van Ahold in Zwolle. Daar worden veel producten vernietigd die nog in aanmerking komen voor distributie via de Voedselbank. Hoewel er een zekere kentering bespeurbaar is in het standpunt van Ahold Zaandam, heeft de Voedselbank bij het Ahold distributiecentrum tot op heden geen ingang kunnen krijgen. Het is duidelijk dat daar in potentie voldoende producten aanwezig zijn om bestaande knelpunten op te lossen. 

Vragen:1- Bent u met ons eens dat het onverantwoord is om producten die nog bruikbaar zijn, te vernietigen, terwijl daarmee mensen die ze dringend nodig hebben gevoed kunnen worden door middel van de bestaande infrastructuur via de Voedselbank?

2- Bent u in het algemeen bereid om, bijv. via bemiddeling,  de Voedselbank te helpen bij het vinden van oplossingen voor de tekorten die in deze tijd van recessie waarschijnlijk zullen toenemen?

3-Bent u bereid om met het Ahold distributiecentrum in gesprek te gaan om te bemiddelen zodat aan de Voedselbank logisch bruikbare producten voortaan wel beschikbaar worden gesteld? Zo ja, informeert u de raad van de uitkomst van de bemiddeling?

Michiel van Harten
(GroenLinks/De Groenen Zwolle)

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Sluit voedselbanken!!
  Schandalig dat mensen die al profiteren op de zakken van de staat (fe werkenden dus) ook nog eens gratis eten kunnen halen. Met een bijstandsuitkering kun je in Nederland uitstekend leven. Maar ja, als je je geld aan drank en luxe goederen gaat uitgeven en maar geld leent en leent….
  Laat deze zogenaamde zielige mensen ook eens hun steentje bijdragen aan de recessie in plaats van maar te teren op de zak van een ander. Zoek een baan! Werk zat. Laat je omscholen zeurpieten.  ⚠️ Meld

 2. Ach, wees jij maar lekker boos, Zwolle Schoon. Concentreer je vooral daarop. Vergeet vooral niet alle informatie naar je boosheid te verdraaien. Dan houd je jezelf lekker nijdig. Succes!


  ⚠️ Meld

 3. Zwolle schoon wie bent u dan wel?
  Wie ben jij dan wel?

  ”Laat je omscholen zeurpiet”!
  Misschien dat je kunt helpen er voor te zorgen dat deze doelgroep weer aan het werk komt. En kom niet praatjes als dumpen enz.  ⚠️ Meld

 4. Er zijn zeker mensen die het nodig hebben, maar ik ben het ook met Zwolle schoon eens. Mensen moeten meer eigen initiatieven ontplooien en omscholen. Natuurijk is iedere situatie anders, maar je maakt mij niet wijs dat de zogenaamde recessie al zoveel impact heeft, dat er nu zoveel aanvragen meer zijn bij de voedselbanken. Enne Groen Links, wat doet de zogenaamde minima dan voor een bedrijf als Ahold? Gaan ze helpen de vrachtwagens vullen???. Of moet het allemaal maar weer gegeven worden?Volgens mij is Ahold een geweldig voorbeeld van niet met de pakken neer te gaan zitten in zware tijden, maar aanpakken die handel!


  ⚠️ Meld

 5. Zeg Domi heb jij wel eens aan die poort gestaan? De poort van de uwv? Achter de deuren van dat kantoor gaat een hele hoop leed schuil onder medewerkers. Weet jij hoeveel analfabeten er zijn? Hoeveel mensen met een handicap, nou geloof je haalt overal bakzeil.
  U bent onbemiddelbaar en dan? Geen baas wil je. Ik heb altijd gewerkt en nog maar kom met solliciteren nergens aan de bak. Te oud, te dit, te dat. En dan moet ik nog twintig jaar als ik geluk heb.
  Dus lul niet.


  ⚠️ Meld

 6. Maandag!
  Maandagochtend 30 maart.
  Als werkloze WAO-er of bijstandminimalist draai ik me om 10.00 uur ’s ochtends nog eens lekker om in mijn gratis logies “De Herberg”. Na een stevig gratis ontbijt overdenk ik hoe ik deze dag weer eens zal gaan doorbrengen. Ik zet mijn door de gemeente Zwolle gratis ter beschikking gestelde gesubsidieerde laptop aan en kijk bij welke sportvereniging ik deze keer gratis kan sporten.Zal ik mijn gratis bibliotheekabbonnent ook weer eens gebruiken vandaag? Vast staat dat ik om 13.00 uur weer een gratis spuit moet gaan halen bij de Riagg. Tussendoor kan ik nog net een fles drank bij Albert Heijn gaan kopen, waarna ik mij om 17.00 uur naar de voedselbank begeef voor mijn gratis voedselpakket. Jammer dat er dit keer zoveel waspoeder en tandpasta inzit. Ik had liever iets anders aangetroffen. Om 18.30 uur schuif ik aan bij het Leger des Heils voor een gratis warme maaltijd.


  ⚠️ Meld

 7. R sta jij altijd zo met je neus vooraan.?

  Luister, onze overheid heeft het graag zo, anders deden ze er wel aan. Mensen tegen elkaar opzetten, de normen en de waarden van Den Haag.

  Lees er maar over. Theodore Delrymple leven aan de onderkant.

  Als we de dak en thuislozen niet meer hadden was en een andere doelgroep de klos.


  ⚠️ Meld

 8. Jammer dat er wordt gedacht dat het alleen gaat om mensen met een uitkering. Er zitten ook mensen bij die gewoon iedere dag naar hun werk gaan maar moeten leven onder/op bijstandsniveau. Simpel weg omdat ze ongeschoold werk doen, of nooit de kansen hebben gehad om te leren. Niet iedereen die gebruik maakt rookt of drinkt. Scheer dus niet iedereen over een kam maar verdiep je eerst eens in de mensen die gebruik maken van de voedselbanken.


  ⚠️ Meld

 9. Beste Salom,
  Ja, ik ben inderdaad in die situatie geweest. Nooit, maar dan ook nooit ben ik met de pakken neer gaan zitten. Door hard te werken en dat is voor vrijwel iedereen mogelijk (op welk niveau, of welke handicap dan ook) en de instelling dat je het zelf gaat redden, initiatieven tonen en vooral niet anderen de schuld geven van je situatie, is het mogelijk jezelf en je eventuele gezin te onderhouden.


  ⚠️ Meld

 10. Zoek een baan! Werk zat. Laat je omscholen zeurpieten.

  Het AH-DC waar het hier over gaat heeft veel Polen in dienst omdat veel werklozen uit de regio er niet willen werken.

  Maar dan moeten ze blijkbaar wel eten beschikbaar stellen aan die werklozen?


  ⚠️ Meld

 11. Ik weet niet om wat voor redenen en met wat voor achtergrond gezinnen een voedselbank bezoeken. En kan daar dan ook niets over zeggen.

  In ieder geval is het positief dat er hierdoor iets tegen de verspilling gedaan wordt. Het artikel met het scheefgeplakte etiket wordt nu tenminste niet weggegooid, maar krijgt een dankbare bestemming.


  ⚠️ Meld

 12. Op de site van de voedselbank lees ik

  De mensen die zijn aangewezen op de voedselbank zijn meestal mensen in de schuldhulpverlening, chronisch zieken of vluchtelingen.

  De helft daarvan zal inderdaad werkloos zijn (zeker de vluchtelingen, die mogen niet eens werken), maar het geeft toch een wat ander beeld dan als je alleen de simpele kreet ‘werklozen’ gebruikt.


  ⚠️ Meld

 13. Wat jammer om weer zulke domme reacties te lezen. (Zwolleschoon!! wat een treurig insinueerde gebruikersnaam) Alsof iedereen bij de voedsel bank een stelletje profiteurs zijn. Er zullen er altijd een paar bijlopen, maar helaas blijkt het wel nodig te zijn. Alsof de AH-DC voor iedereen geschikt werk is (fysiek zware arbeid). Daarnaast is de AH absoluut niet geïnteresseerd in een sociale functie (dat blijkt ook uit het weggooien van al die tonnen voedsel), men kijk gewoon hoe er het goedkoopst arbeid kan worden ingekocht. Polen, uitzendkrachten, flex-werkers die ze er zo weer uit kunnen zetten en met zo min mogelijk sociale premies, etc etc..


  ⚠️ Meld

 14. Ik vraag me toch wel 1 ding af.

  Waarom raakt de recessie deze mensen nu in eens zo hard? Zij hebben toch een zelfde bestedingspatroon als voorheen?

  Of hebben we het over mensen die door deze recessie hun baan zijn kwijt geraakt. Dat kan ik nog begrijpen, maar voor iedereen die in de zelfde werk(loze) situatie als 6 maanden geleden zit, is er weinig veranderd?


  ⚠️ Meld

 15. Corner, ik ben het wel met je eens. Toch; als zwolle schoon er zo over wil denken. Laat hem/haar maar, zijn/haar mening verandert toch niets aan de situatie. 😉


  ⚠️ Meld

 16. Ik weet uit ervaring, wat er dagelijk in een gemiddelde supermarkt, aan nog voor consumptie geschikte goederen worden weggegooid. Dat is best wel wat. Als één winkel begin je weinig, maar collectief zou je veel kunnen inzamelen.


  ⚠️ Meld

 17. zwolleinthuus

  het is al te gemakkelijk om alles te schuiven op de crisis dat doet de overheid ook, een oor aan naaien.

  Dit probleem bestond al voor de crisis.

  Ik heb jaren geleden ergens gewerkt waar etenswaar werd weggegooid. Wij als personeel mochten het niet meenemen maar het ging de container in.
  Schrijven voor de belasting heet dat.


  ⚠️ Meld

 18. @Denk na.

  Inderdaad, dat probleem bestond al voor die tijd. Het is nu echter zo geschreven dat juist door de recessie het zo erg wordt. Heb toch vaak het idee dat er ook gebruik wordt gemaakt van de voedselbank door mensen die het absoluut niet nodig hebben, ten kostte van de mensen die het wel nodig hebben.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.