Thorbeckegracht - Foto: Wouter Steenbergen
Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Beide dagen veel wind, zaterdag kletsnat

Zwolle – Zaterdagmorgen begint het na een overwegend droge nacht te regenen. Rond acht uur ‘s morgens komt de voorkant van een actief frontensysteem boven Zwolle aan. Het neemt vanuit het zuidwesten dikke bewolking mee, waartegen de zon geen schijn van kans heeft.

Uit de grijze wolkenmassa regent het langdurig. Voor Zwolle wordt een neerslaghoeveelheid berekend van ruim 10 liter per vierkante meter. Dat komt bovenop de tientallen liters regenwater die de afgelopen dagen al zijn neergekomen hier. Pas in de loop van zaterdagavond is het systeem voorbij en wordt het droog. En dan hebben we nog de wind. Zaterdagnacht is die wat rustiger geworden, maar overdag neemt hij weer toe naar kracht 4 tot 5 uit zuid tot zuidwest, plus windvlagen.

De temperatuur stijgt van ongeveer 6 graden zaterdagmorgen naar 11 graden aan het eind van de middag. Deze temperatuurstijging valt in al die regen en de stevige wind trouwens niet erg op. De komende week zit een temperatuur in de dubbele cijfers er niet meer in.

In de nacht naar zondag wordt de bewolking dunner. Bovendien is het een aantal uren droog. Zondag overdag hebben we te maken met een lagedrukgebiedje dat vanuit het noorden op Denemarken afkoerst. Hier krijgen wij wat regen van mee en vooral ook wind. Die trekt in de ochtend aan naar windkracht 4 tot 5 uit het zuidwesten. Het kwik komt niet hoger dan 6 graden.

In de nieuwe week glijden we onder dat temperatuurniveau. We komen terecht in lucht uit de poolstreken. Die wordt boven zee weliswaar een beetje verzacht, maar maandag zit Zwolle op een maximum van slechts een graad of 4. Dinsdag zakken we ook daar weer onder en gaat het ‘s nachts licht vriezen.

Maandag is een natte en waterkoude dag. Misschien flatst er in de koude lucht een vlok natte sneeuw naar beneden. Ook dinsdag is dat mogelijk. Vanaf woensdag wordt de kans op neerslag een stuk kleiner en de ruimte voor zonneschijn groter. Tot het einde van de nieuwe week zit Zwolle in vrij koude lucht. Hoe het daarna uitpakt met de temperatuur is nog onduidelijk.

Artikel delen: