SP: maak geheime stukken Essent openbaar

Zwolle – de SP wil dat de stukken rondom de verkoop van Essent in Zwolle openbaar worden gemaakt. Het stadsbestuur wil dat de stukken geheim blijven, want het zou Zwolle economisch en financieel schaden als de stukken publiek worden gemaakt. Het gaat onder andere over het contract van Essent met het Duitse bedrijf RWE om haar aandelen te verkopen. Daarnaast gaat het om een advies van een derde op dit contract.  De SP is voor een transparante besluitvorming en vindt deze geheimhouding onvoldoende beargumenteerd. Het wekt de indruk dat Essent iets te verbergen heeft. Daarnaast zijn dezelfde stukken in de gemeenteraad van Raalte al openbaar verklaard.
 
SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Nu de stukken toch al op straat liggen, ziet de SP geen enkele reden om het contract tussen Essent en RWE geheim te houden. Het advies van het adviesbureau dat het contract heeft onderzocht moet ook voor de Zwollenaren inzichtelijk zijn. Het gaat er immers om dat de informatie over deze verkoop van aandelen zo transparant en onafhankelijk mogelijk beschikbaar is. Nu een deel van de informatie geheim blijft wordt hieraan niet voldaan. Daarnaast wekt het sterk de indruk dat het Essent iets te verbergen heeft voor de Zwollenaren. Als het daadwerkelijk zo’n goed contract is wat Essent met het Duitse bedrijf RWE heeft afgesloten, hoeft Essent zich ook geen zorgen te maken over het openbaar maken van deze stukken.’ 
De SP zal maandag in de gemeenteraadsvergadering voorstellen om de stukken alsnog openbaar te maken.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. ik zou de sp ook niet als eerste keus hebben om geheime stukken aan ten toon te stellen. kans dat dit aan de tapkast wordt besproken is groot. de laatste tijd is het tevens de trend dat gevoelige informatie her en der gevonden gevonden wordt en is blijven slingeren door nonchalante types.


  ⚠️ Meld

 2. en die ‘nonchalante types’ waren die van de SP?

  Vanmorgen ook weer zoiets in buitenhof op tv: besluitvorming rondom de JSF… ook allemaal in het geheim. Het hele crisisberaad van het kabinet, ook in het geheim. Stukken waarom Nederland een oorlog in Irak steunt: geheim…

  geheim, geheim, geheim…

  Kennelijk is het een trend aan het worden dat wanneer het de burger geld gaat kosten of wanneer de burger in zekerheid moet inboeten dat dan inneens alle stukken en overleg in een wolk van geheimzinnigheid gehuld gaan.


  ⚠️ Meld

 3. Tsja, mij is ook niet helemaal duidelijk waarom dit geheim moet blijven.
  Het zijn toch onze belastingcenten die in deze bedrijven zitten.
  Wat valt er te verbergen dan?
  Je gaat denken wat er nog meer verbogen wordt voor de ‘gewone man’.
  Als men het heeft over geheime stukken bij deze kwesties, dan weet je voldoende als men het nergens over heeft bij zaken die maar beter niet besproken kunnen worden.


  ⚠️ Meld

 4. regels
  Er zijn regels die zeggen dat wanneer informatie met bedrijgfsvoering te maken heeft, er voorzichtig met deze informatie moet worden omgesprongen. Dat is dus wat anders dan de burgers onwetend houden.
  Dat de gemeenteraad van Raalte de informatie openbaar heeft verklaard, betekent nog niet dat Zwolle dat ook moet doen. Je hebt tenslotte eigen verantwoordelijkheid.
  De SP stond gisterenavond dan ook redelijk alleen in haar standpunt.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.