Hoogste punt voor sociaal pension De Herberg

Zwolle – De bouw van sociaal pension De Herberg in Zwolle bereikt op woensdag 8 april haar hoogste punt. Om 13.00 uur planten de nieuwe ‘herbergier’ Eelke Blokker samen met daklozenambassadeur en voosporthaldirecteur Joop van Ommen, die tevens verantwoordelijk is voor de huidige opvang, symbolisch een vlag op het gebouw. De directies van enkele van de betrokken woningcorporaties, RIBW IJssel-vecht, aannemer Trebbe en architectenbureau LKSVDD zijn hierbij aanwezig.  

Op 30 oktober ging de nieuwbouw officieel van start. Het komende jaar zal worden gebouwd aan een eigentijdse opvang voor 36 mensen die tijdelijk geen huis hebben. De opvang bevindt zich op dit moment nog achter sporthal de WRZV-hallen aan de Buitengasthuisstraat. De verwachting is dat het gebouw eind november klaar is en de bewoners hun intrek kunnen nemen. In die maand worden omwonenden, bewoners van Zwolle uitgenodigd om de Herberg te komen bekijken.

De nieuwe opvang wordt geëxploiteerd door Stichting de Herberg. Dat is een samenwerkingsverband van de negen woningcorporaties en de RIBW Zwolle (de Zwolse woningcorporaties deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ, Beter Wonen (IJsselmuiden), Beter Wonen Vechtdal (Hardenberg), Salland Wonen (Raalte), Vechthorst (Dalfsen/Staphorst), DES/Wetland Wonen (Genemuiden/Vollenhove), Woonconcept (Meppel). De provincie Overijssel, de gemeente Zwolle, Regiopolitie IJsselland en Achmea Zorgkantoor maken de opvang mede mogelijk met hun inzet.

De gezamenlijke woningcorporaties in de regio zien het nadrukkelijk als hun taak om ook de onderkant van de maatschappij een plek aan te bieden waar zij kunnen wonen en de eerste opwaartse beweging op de denkbeeldige woonladder kunnen zetten. De RIBW IJssel-Vecht ondersteunt de bewoners van De Herberg bij die eerste stappen.  

Het uitgangspunt van De Herberg is dat niemand in de regio Zwolle tegen zijn of haar wil op straat hoeft te slapen. Om de drempel naar de opvang zo laag mogelijk te houden, werkt de opvang met een voorportaal. Dat is een sobere slaapplaats die het mogelijk maakt dat mensen in Zwolle niet op straat hoeven te blijven. Vanuit het voorportaal proberen professionals mensen te binden en ze naar de nachtopvang te laten gaan. Als de bewoners daar eenmaal zijn, proberen hulpverleners samen met de bewoners hun leven weer op de rit te krijgen. Dat kan zijn door het organiseren van schuldhulpverlening, psychiatrische hulp of bijvoorbeeld een eigen woning. De mensen die vanuit de nachtopvang niet meteen de stap kunnen zetten naar een ‘normaal’ leven kunnen gebruik maken van het sociaal pension. Daar kunnen ze zelfstandig wonen en als het ware oefenen om later de stap te maken naar een woonplek met begeleiding of naar een zelfstandige woning met externe begeleiding.

 

Artikel delen:
Reacties 3
  1. hoogste punthoofd
    Men bereikt het hoogste punt met de bouw van de Helberg,maar hoe diep kan men vallen met de gijzeling van daklozen en financieel uitplukken van kansarmen allemaal in opdracht van het college van B&W en financiering door de Nederlandse bevolking.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.