Heemskerk en Wientjes geven startsein

Zwolle – Minder regels, minder lasten, meer ruimte om te ondernemen. Dat is het doel van het Regiopanel Regeldruk, waarvoor staatsecretaris Heemskerk van Economische Zaken samen met VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes op maandag 30 maart in Zwolle het startsein gaf. Het panel is een vervolg op de stuurgroep GOAL! (Gemeenten Omlaag met Administratieve Lasten), met daarin negen gemeenten in Oost-Nederland. 

Heemskerk en Wientjes lieten bij hun startsein samen met alle aanwezigen symbolisch de lucht uit een grote vliegen, om symbolisch de regeldruk te verlagen. Zij gaven beiden aan dat minder regeldruk juist in deze tijd van economische neergang nog belangrijker is voor ondernemers. De bijeenkomst had plaats in het Zwolse bedrijf Scania, dat door haar optimalisering van processen in de fabriek een inspiratiebron vormt voor de gemeentes.

SamenwerkingIn samenspraak met het lokale bedrijfsleven hebben de gemeenten zo’n 30 regelingen doorgelicht. De deelnemende partijen in GOAL! zijn naast Zwolle de gemeenten Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, en Zwartewaterland. Ook VNO-NCW, MKB en Kamer van Koophandel Oost Nederland werken mee. Inmiddels hebben ook Dalfsen en Ommen en brancheorganisatie Bouwend Nederland zich aangesloten om deel te nemen aan het Regiopanel Regeldruk.

Minder bureaucratieWachttijden, ingewikkelde regels en verordeningen: dit zijn de mikpunten van het Regiopanel Regeldruk. Er ligt nu een concreet dereguleringsadvies per gemeente, met aanbevelingen als het afschaffen van de reclame- en ventvergunning of het omzetten van de terrasvergunning in algemene regels. Opvallend is dat het in de meeste gevallen juist níet gaat om het schrappen van regels, maar om het vereenvoudigen ervan. Ook wordt de dienstverlening aan ondernemers zoveel mogelijk gestroomlijnd. Minder tijd en moeite zijn de grootste winstpunten. Toch levert het de ondernemers ook geld op: de aanpak tot nu toe heeft het bedrijfsleven al zo´n negen ton bespaard.

HessenpoortHet werkbezoek van staatssecretaris Heemskerk in Zwolle begon met een bezoek aan het bedrijf Ferm. Daar werd hij CEO Tineke Bakker-Van Ingen geïnformeerd over internationaal ondernemen met China. Ook wisselde hij van gedachten met onder meer KvK Oost Nederland-voorzitter Gaston Sporre en wethouder Economische Zaken gemeente Zwolle Martin Knol over de Zwolse ontwikkelingen op bedrijventerrein Hessenpoort.


 

Artikel delen: