Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Milde straf voor Zwollenaar na vernieling van negen auto’s

Zwolle – Na een personeelsfeestje van een horecazaak ging het licht uit bij de destijds 20-jarige Beau van E. uit Zwolle. Dat werd donderdag duidelijk bij de politierechter toen hij zich moest verantwoorden voor het vernielen van negen geparkeerde auto’s. Hij sloeg op weg naar huis de buitenspiegels van de auto’s af.

Vorig jaar in de nacht van 11 op 12 september vierde Van E. samen met andere horecamedewerkers een personeelsfeest. Naar eigen zeggen dronk hij die avond veel meer dan nodig was. Vermoedelijk kreeg hij op het feest ruzie met iemand. Een leidinggevende verklaarde later dat Van E. opeens weg was. De vriendin van Van E. ontving die avond een paar appjes. Zo appte hij onder meer: “Ik word gek van deze man en ga nu naar buiten” en “Schat sorry, on my way naar huis. Ik word gek”.

Van E. weet nog dat hij over het Kerkbrugje liep, maar vanaf dat moment is hij de film helemaal kwijt. Het eerste dat hij zich weer kan herinneren is dat politieagenten hem aanhouden in de De Rijpstraat. Onderweg heeft hij een spoor van vernielingen aangericht. Van minstens negen geparkeerde auto’s liggen de spiegels eraf. Ook staat hij op videobeelden en heeft een getuige hem gezien. Voor Van E. is de zaak zonneklaar, hij geeft grif toe dat hij verantwoordelijk is voor de aangerichte schade. Hij weet niet wat hem die nacht bezielde en biedt dan ook zijn excuses aan.

Dat hij spijt heeft van zijn daden is wel duidelijk voor de politierechter. Samen met zijn vriendin heeft hij later bij alle gedupeerden aangebeld om te zeggen dat hij de schade wil vergoeden. “Ik wilde mijn hoofd laten zien en zeggen dat het mij spijt,” zegt Van E. Van zijn bewindvoerder mag hij de schade pas vergoeden als de politierechter hem veroordeelt en hem opdraagt de schade te vergoeden.

De politierechter constateert dat Van E. een blanco strafblad heeft. “U bent eigenlijk een keer uit uw plaat gegaan,” aldus de politierechter. De magistraat wil weten hoe het zit met het huidige alcoholgebruik van de jonge Zwollenaar. “Sinds september ben ik eigenlijk niet meer in de stad geweest,” verklaart Van E. Als hij nog iets drinkt is het met mate.

Voor de officier van justitie hoeft het weinig betoog dat Van E. schuldig is aan de vernielingen. Ze stelt dat de richtlijn van het OM zestig uur werkstraf voorschrijft. Omdat het om negen vernielde auto’s auto gaat vindt ze een taakstraf van zestig uur passend. Advocaat Janita Rump vindt dat het wel “een onsje minder” mag maar beseft ook dat de officier een zwaardere straf had kunnen vorderen.

“Ik wil nogmaals zeggen dat het mij heel erg spijt,” zegt Van E. als hij het laatste woord krijgt. Hij belooft de politierechter dat hij hem niet meer in de rechtszaal zal zien. De rechter wijst hem er vervolgens op dat hij hopelijk heeft geleerd wat alcohol kan aanrichten. “Het ging niet goed met u toen u de laatste keer uitgebreid heeft gedronken. Dat maakt u geen slecht mens of een crimineel,” oordeelt de politierechter. “Ik schat in dat het uw laatste jeugdzonde is geweest en vind dat daar een straf bij hoort die past.” Hij veroordeelt Beau van E. tot een werkstraf van dertig uur.

Ook moet Van E. de schade van meer dan tweeduizend euro gaan vergoeden. “Een mevrouw claimt veertig euro. Zij heeft een tweedehands spiegel op de kop getikt,” zegt de rechter. “U mag haar wel een bloemetje gaan brengen!”

Artikel delen: