Jonge drankrijder komt goed weg bij politierechter na veroorzaken aanrijding in Zwolle

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Een jonge Zwollenaar is woensdag goed weggekomen bij de politierechter. In de zomer van 2021 reed hij met zijn auto een fietsster aan op de Rieteweg. De destijds 20-jarige man verkeerde toen onder invloed van alcohol. Vol berouw verscheen hij woensdag in de rechtbank. Hij maakte bezwaar tegen twee hoge boetes die hem werden opgelegd.

In de coronajaren kregen jongeren het zwaar voor de kiezen. In de zomer van 2021 gloorde er licht aan de horizon. Na het halen van een Janssen-vaccinatie konden ze weer samen naar de kroeg. De minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, lanceerde zijn leus ‘Dansen met Janssen’. Met een flitsende reclamecampagne werden jongeren aangemoedigd de prik te halen en weer naar feestjes te gaan. De Zwollenaar greep die kans met beide handen aan. Hij liet zich vaccineren en plofte op 25 juni 2021 neer op het terras. Hij dronk daar de nodige biertjes en dook ’s nachts om half drie het bed in.

De volgende ochtend was hij om half negen uit de veren. Even later stapte hij in zijn auto en reed over de Rieteweg. Daar knalde hij op achterop de fietsster. Het letsel van de vrouw bleek mee te vallen. Haar fiets liep flinke schade op. Een agent nam een blaastest af bij de Zwollenaar en toen bleek dat hij te veel had gedronken. In zijn ademlucht werd later op het politiebureau tweeënhalf keer meer alcohol gemeten dan is toegestaan. Het voorval ging de jongeman niet in zijn koude kleren zitten. Samen met zijn ouders bezocht hij zijn slachtoffer. Hij bood zijn excuses aan en gaf haar een bos bloemen. Ook betaalde hij haar duizend euro aan schadevergoeding. Voor de fietsster was de zaak dan ook afgedaan.

De schrik slaat de Zwollenaar om het hart als er twee bekeuringen op zijn deurmat ploffen. Driehonderd euro boete voor het rijden onder invloed en vijfhonderd euro voor het niet tijdig tot stilstand brengen van zijn auto. “Het voelt alsof ik dezelfde bekeuring krijg als iemand die net van het terras afkomt en met alcohol op rijdt,” zegt de jongeman tegen de rechter. “Dit terwijl ik de avond ervoor had gedronken.” De rechter houdt hem voor dat hij ontzettend veel geluk heeft gehad die ochtend. “Het had allemaal veel erger kunnen aflopen.”

De officier van justitie krijgt vervolgens het woord. “De bezwaren snijden geen hout. Het zijn twee nare feiten waardoor hij de verkeersveiligheid in gevaar heeft gebracht. Er is zelfs een fietsster aangereden.” Ze vindt dan ook dat de boete voor het rijden onder invloed gehandhaafd moet blijven. Ze vraagt de rechter wel om de tweede boete te matigen tot driehonderd euro. Volgens haar is door het OM een hogere boete opgelegd dan de richtlijn voorschrijft.

De politierechter vindt ook dat de boete voor het rijden met drank op betaald moet gaan worden. Als de Zwollenaar dit niet doet moet hij zes dagen de cel in. De politierechter is echter wel te spreken over hoe de Zwollenaar na het ongeval handelde. Vanwege het gemaakte excuus en het vergoeden van alle schade wordt de tweede bekeuring omgezet in een voorwaardelijke geldboete. Driehonderd euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Na de uitspraak vertrouwt de Zwollenaar de rechter toe dat hij hem niet meer zal tegenkomen in de rechtszaal. “Ik zal me zeker gedragen de komende twee jaar,” zegt hij. “En de jaren daarna ook!”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)