Onderzoek naar munitie in de stadsgracht

Zwolle – Maandag 6 april wordt begonnen met het opsporen en verwijderen van de mogelijke munitie in de stadsgracht ter hoogte van de Van Karnebeekstraat en vanaf 14 april bij de Nieuwe Havenbrug, Potgietersingel en de Singelgracht ter hoogte van de Zeven Alleetjes. Speciaal opgeleide duikers onderzoeken de locaties met een metaaldetector. Verwacht wordt dat het munitieonderzoek de normale baggerwerkzaamheden niet vertraagt.  

Naar aanleiding van de ervaring bij het baggeren in de Achtergracht en Thorbeckegracht is in de afgelopen periode onderzoek gedaan naar mogelijke munitie in de Singelgracht. Daar zijn vier locaties waar munitie kan liggen. In de meeste gevallen gaat het om gedumpte munitie door Duitse troepen, die rond de bevrijding de stad overhaast moesten verlaten. Bij de Nieuwe Havenbrug achter het pand Potgietersingel 3 is een aantal geweren gevonden. Omdat niet duidelijk is of op deze plek ook handgranaten of andere infanteriemunitie is gedumpt wordt daar wel rekening mee gehouden.

VeiligheidsmaatregelenAls metalen voorwerpen worden gevonden, wordt onderzocht of er sprake is van munitie en van welk type. Op basis daarvan wordt besloten of de munitie te verwijderen is. De munitie die verwijderd kan worden wordt opgeslagen in een beveiligde container en overgedragen aan de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) die de munitie elders in Zwolle gecontroleerd tot ontploffing brengt. Uiteraard gaat veiligheid voor alles, bij twijfel wordt de munitie niet verwijderd, maar wordt de EOD ingeschakeld. 

Om de veiligheid van duikers en anderen te beschermen wordt langs de locaties een hek geplaatst. Daarbinnen is alleen deskundig personeel aanwezig. Dit betekent dat een deel van het trottoir niet gebruikt kan worden. Voetgangers worden met borden verzocht over te steken. De fietsstrook en de rijbaan kunnen wel gebruikt worden. Binnen het hek worden extra hekken met scherfwerend doek geplaatst en in de gracht worden pontons met hekwerk en scherfwerend doek neergelegd.  

InformatieDirect omwonenden zijn persoonlijk geïnformeerd over het munitieonderzoek. Woonboten worden, voor zover nodig in overleg met bewoners tijdelijk verplaatst. 

Baggergebied afsloten voor recreantenVanwege veiligheidsmaatregelen is het voor recreanten niet mogelijk om op werkdagen te varen in de buurt van de baggerpontons. De Singelgracht is op de plekken waar gebaggerd wordt afgesloten met speciale witte plastic lijnen in het water. Ook worden er waarschuwingsborden geplaatst. Deze maatregel geldt niet alleen voor de gebieden waar onderzoek naar munitie plaatsvindt maar in de hele gracht waar gebaggerd wordt.

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Onderzoek minutie in stadsgracht.
  In de stadsgracht lagen in 1944/45 4 mijnenvegers, In de hoeken bij de Borrelboot, de Brink, Assendorperstraat/Groot Wezenland en 1 halfweg keersluis- en Nieuwe Havenbrug. Bewapend met luchtafweergeschut: 2 cm vierlinggeschut en een 4-of 5 cm snelvuurkanon. In de toenmalige omstandigheden was het logisch blindgangers in de gracht te dumpen.
  De zee was in handen van de gealliëerden, en het vuur werd in het bezette gebied niet beantwoord.
  Gerrit Banck


  ⚠️ Meld

 2. De gemiddelde baggerboer draait zijn hand vandaag niet meer om voor gedateerde explosieven. het is een grote kolder om de eod aan het werk te zien. met veel poeha gaat er een blokje semtex de lucht in en vaak gebeurd er met de explosieven niets. die blijven gewoon liggen en worden afgedekt met een laag zand


  ⚠️ Meld

 3. Prutsers die e.o.d? Ze kunnen niet voorzichtig genoeg zijn lijkt me, moet je iedereen eens moord en brand horen roeptoeteren als er wat gebeurd. Nog nooit gehoord dat baggeraars bewust doorgaan met baggeren als er explosieven liggen…..Hoop en verwacht die comedy ook niet in ons mooie Zwolle.


  ⚠️ Meld

 4. mee eens verdieping, er wordt een hoop komedie gemaakt om die ouwe rommel. dergelijk peppie en kokkie-spul ligt er inmiddels al 65 jaar en niemand heeft er last van.praten we nog niet eens over de kosten van dit spektakel


  ⚠️ Meld

 5. Dat is leuk Joop, maar na 65 jaar kan het nog steeds vrij heftig exploderen, en dat is niet leuk als je zo’n ding net op je schep hebt liggen.


  ⚠️ Meld

 6. Joop & verdieping, beginnen een explosieven…doorwerkbedrijf. Denk dat er bosjes zelfmoordcommando’s willen komen kijken om er wat van te leren. :'(


  ⚠️ Meld

 7. ‘de beste stuurlui….’
  ‘verdieping’ en joop stonden als experts erbij en keken er naar… Jullie hebben werkelijk geen benul wat oude explosieven nog kunnen aanrichten!


  ⚠️ Meld

 8. beste henk, dat spul ligt toch niemand in de weg ? bovendien elke baggeraar en ook visser lacht om deze paniekzaaierij. elke urker heeft al diverse dikke bommen aan dek gehad (en vervolgens weer terug de plump in anders krijg je ook al die sensatiezoekers er gratis bij) ik verzamel zelf 2e wereldoorlogs granaten en weet echt wel waar ik het over heb.


  ⚠️ Meld

 9. het mag geen publiek geheim wezen dat de afgekeurde mariniers die de posten van de eod over het algemeen bemannen graag deze putjes -waar overigens weinig zicht op is en in nevelen wordt gehuld voor de buitenwereld- in stand willen houden. dit om hun zo dierbare overuurtjes veilig te stellen.


  ⚠️ Meld

 10. Waarom mail je dat niet ff door dan? Mailtje naar de politieke partij/beweging van je voorkeur. Cc naar Defensie….met de vraag of ze er wat aan willen doen en dat ze zich sowieso niet zo moeten aanstellen met die E.O.D.


  ⚠️ Meld

 11. ik krijg nergens een luisterend oor. een brief is verstuurd naar een niet nader te noemen zwol cafe om de door mij zo bejubelde SP aan te stralen, maar tot op de dag van vandaag niets vernomen. de kans is groot dat deze brief als onderzetter aan de tapkast is blijven hangen.


  ⚠️ Meld

 12. Er zijn ook maar weinig mensen die luisteren naar een brief :'(
  Brief als onderzetter is functioneel en oogt nog intellectueel ook.
  Onder een glaasje inspiratie.
  Wel zwak; antwoorden is fatsoenlijk en lijkt me logisch.
  Misschien een andere partij proberen?  ⚠️ Meld

 13. Maar jij zit nog met die brief. Ik zit niet met die explosieven, omdat ik weet dat ze vakkundig en veilig worden verwijderd. Eigenlijk zit ik er alleen maar mee, dat ik niet buiten ben…


  ⚠️ Meld

 14. ik verzamel zelf 2e wereldoorlogs granaten en weet echt wel waar ik het over heb.

  Vooral mee doorgaan Joop…ook verstandig om dit op een weblog te melden..


  ⚠️ Meld

 15. Hebben jullie de film rambo 4 niet gezien wat een oude engelse 45 ponder aanrichte onder de bevolking van birma.
  Joop schaam je


  ⚠️ Meld

 16. Haha, licht ontvlambaar en explosief zijn velen in de mooie wijk. Ook zijn er diverse mensen gesignaleerd die op knappen staan. Vrees dat Jopie vanmiddag vrij heeft genomen om zijn handel in veiligheid te brengen.


  ⚠️ Meld

 17. @dick

  Overmorgen op weblog “Onderzoek naar munitie in het Zwarte Water” ;D

  Ben in ieder geval blij dat het mijn buurman niet is. Zeker nu het weer “barbeknoeiweer” is.

  Wat betreft die Afrikaanse film, moet je eens de boeken lezen van Wilbur Smith. A.W.A. Africa Wins Again is de rode draad door zijn fantastische historische romans.


  ⚠️ Meld

 18. @Dick

  😀 😀 😀 😀 😀

  “Jan van Speyk eindigde in 2004 op nr. 128 tijdens de verkiezing van De grootste Nederlander.” Joop straks in één klap de grootste Zwollenaar 😉

  Nog 1 in de categorie goede films, relatief onbekend: ‘Idi i Smotri’.

  Dank! Ik hoop dat het weer snel over de F van FC kan gaan.


  ⚠️ Meld

 19. @Dick

  En nog een boekentip: ‘Half Light’ van Alex Scarrow, hoe onze samenleving in één klap kan instorten.

  Jij nog film- of boekentips?


  ⚠️ Meld

 20. Heb nog een aardige aanbeveler El: Het verzamelde werk over Appie Happie. De man die vrogger altijd in de Zwolse Courant stond, in de tijd dat die nog het lezen waard was.

  Pittig weekend!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.