Be Quick vergeet Friezen in het wak te duwen

Zwolle – Het seizoen mag dan op z’n einde lopen, dat neemt niet weg dat er gisteren een belangrijke pot op het programma stond. Op zaterdag 4 april ontvangt Be Quick thuis de (rekenkundige) koploper Harkemase Boys, omdat Hardenberg dat op punten is. Bezoekers van de wedstrijd aan het Stadionplein zien echter nauwelijks een koploper die speelt om de wedstrijd te winnen. Hoe geruststellend de wedstrijd voor Be Quick ook begint, om kwart over vier staat de ploeg van Marco Koorman toch met lege handen. Be Quick treedt aan zonder de afwezige Stephan Rahantoknan. Gillian Justiana speelt vanmiddag met A1 mee en is er dus ook niet bij. Hun plaatsen worden ingenomen door Dennis Heijkamp en  Rob Mijnheer.

Harkemase Boys is koploper en kan nog kampioen worden van de Hoofdklasse C. Ik zeg het er maar even bij omdat dat in de eerste helft nauwelijks uit het spel valt op te maken. Is deze ploeg echt in een verbeten strijd gewikkeld met de Hardenbergse grootmacht HHC om het kampioenschap in deze klasse? Je denkt  eerder aan een stel schuchtere knapen die ergens deze middag nog damtoernooi moet af werken in een Zwols achteraf zaaltje. Dat Harkema in het eerste halve uur van de wedstrijd een uiterst povere indruk maakt,  ligt ook aan Be Quick. Het team speelt degelijk, staat goed en valt  gecontroleerd aan. Het is dikke pech dat Rob Mijnheer in de 13e minuut de bal doorkopt en de lat raakt.

Verder zien de Be Quickers waar het dit seizoen eigenlijk structureel aan schort:de spitsen IJzerman en Manar komen niet tot scoren. IJzerman is geen targetman die positie kiest en de bal er in legt . De balaannames Manar hebben de schoonheid van het voetbalspel in zich, maar een effectieve voortzetting ontbreekt. En dan heb je een probleem. Er wordt te weinig gecreërd, te weinig gescoord.

Het slot van de eerste helft is wat levendiger. Na het halve uur gaat Harkema ineens wat meedoen in de wedstrijd en Be Quick ontsnapt  als Martijn Barto de bal vlak voor rust naast kopt.  

Fel aangemoedigd door het Friese publiek begint Harkemase Boys na de rust beter aan de wedstrijd. Jelmer Mullender is in deze fase het dichtst bij een doelpunt, maar keeper Koorberg keert het gevaar.

Even later komt Be Quick weer in de wedstrijd en vooral door Nejim el Ataoui komt de ploeg dicht bij een doelpunt. De treffer lijkt voor de Zwollenaren in de lucht te hangen, maar valt even later aan de andere kant.

De Friese ploeg krijgt een vrije trap net buiten de zestien. De eerste poging gaat niet door en Alwin Kooistra krijgt dan zijn tweede gele kaart. In de herkansing schiet Martijn Barto alsnog de bal boven Koornberg in het doel: 0-1. De anders zo betrouwbare Zwolse goalie gaat niet helemaal vrijuit bij dit tegendoelpunt.

Be Quick, nu in overtal, weet zich echter niet goed raad met deze situatie. Het komt er niet van om de tegenstander onder druk te zetten. Inmiddels is Saba Gweledidze ingevallen, maar ook hij kan het verschil niet meer maken. Bovendien zien de middenvelders soms te laat dat hij vrij staat.  Bij Be Quick gaat het allemaal niet meer lukken vanmiddag en bovendien ziet de ploeg Dennis Heijkamp met zijn tweede gele kaart al eerder naar de kleedkamer gaan.  

Teleurstelling bij de Be Quickers.  Nejim el Ataoui: “We spelen een goede eerste helft, maar we creëren te weinig. Uiteindelijk verlies je door een lullig doelpunt, ook omdat we na de rode kaart te veel de lange bal blijven spelen.”  

Jesper Beunk: “De eerste helft spelen we aardig, maar we missen de scherpte voor het doel. Misschien is het team ook nog te jong om op lastige momenten het spel onder controle te krijgen. Er is te veel onrust als we aan de bal zijn. Al met al moet je zeggen dat we zeker een punt verdienen.”   

Door Gerco Grevers

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.