RTV Focus kreeg twee jaar nagenoeg gratis onderdak in Stadkamer

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De in opspraak geraakte lokale omroep RTV Focus Zwolle heeft vijfentwintig maanden geen huur hoeven te betalen voor hun onderkomen in de Stadkamer. Dat blijkt uit de beantwoording van raadsvragen van de SP en VVD. Als tegenprestatie moest de omroep diensten gaan leveren aan de Stadkamer.

Stadkamer en de gemeente Zwolle weigeren te openbaren om welke diensten het ging. Ook hult men zich in stilzwijgen of deze diensten in verhouding staan tot een marktconforme huurprijs. Het Zwols Schaakgenootschap en Bridgeclub Descartes hadden in 2018 interesse om de ruimte te huren. Voor hen was de gevraagde huur niet op te brengen. In een gesprek over de huur gaf toenmalig wethouder René de Heer aan dat de denksportverenigingen hun eigen broek op moesten houden.

Na de opening van de Stadkamer vonden er in 2018 gesprekken plaats met potentiële huurders. Het Zwols Schaakgenootschap en de bridgers van Descartes zaten zonder onderkomen na het overlijden van de eigenaresse van een pand aan de Venestraat. De voorzitters van beide verenigingen, Harry ten Klooster en Arnoud Arntz, lieten hun oog vallen op de derde verdieping van de Stadkamer. Zij werden dan ook uitgenodigd voor een gesprek in het stadhuis. “Ik weet nog goed dat we daarheen moesten, het was in het oude gedeelte van het stadhuis,” zegt Ten Klooster. De voorzitter van het Schaakgenootschap heeft ook nog helder voor de geest wie er aanwezig waren destijds. “Iemand van de Stadkamer, ik meen ene Dijkstra en een vrouw. Ik was er samen met Arno Arntz namens de bridgers en we hadden Jaap Baarsma meegenomen, vanwege zijn politieke ervaring. Namens de gemeente was wethouder De Heer er.”

In het gesprek werd al snel duidelijk dat de huurprijs niet op te brengen was, het exacte bedrag weet Ten Klooster niet meer. “Wethouder De Heer heeft wel naar ons geluisterd en was positief over Denksportcentrum Zwolle,” zegt Ten Klooster. Over een financiële bijdrage door de gemeente viel echter niet te praten. De wethouder gaf ze te verstaan dat ze hun eigen broek op moesten houden. Aan de denksportvereniging is geen voorstel gedaan om in natura te huren door diensten te leveren aan de Stadkamer.

Op 1 december 2018 werd de derde verdieping van de Stadkamer het nieuwe onderkomen van RTV Focus. Het is niet bekend of zij voor die tijd een gesprek hebben gehad in het stadhuis met wethouder De Heer. In de beantwoording van de raadsvragen stelt het college dat de gemeente destijds is geïnformeerd door de Stadkamer dat Focus ging huren in de Stadkamer. “Het contract van de gemeente met Stadkamer staat onderhuur toe. Daar Stadkamer bij de ingebruikname van het nieuwe onderkomen niet alle vierkante meters benutte, is de opbrengst van onderhuur aan een derde partij toegestaan als inkomsten onderdeel van de exploitatie van Stadkamer,” zegt Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente Zwolle. Rademaker onderstreept dat de huurovereenkomst een afspraak is tussen twee partijen waar de gemeente buiten staat.

Wesley van der Bol, woordvoerder van de Stadkamer laat zich ook niet uit over het huurcontract met RTV Focus. “Het is een privaatrechtelijke huurovereenkomst, daarom doen we geen uitspraken over de onderlinge afspraken met RTV Focus.” Ook wil hij niets zeggen over wie de andere potentiële huurders in 2018 waren.

Uit de beantwoording van de raadsvragen blijkt wel dat de gemeente op de hoogte was dat de Stadkamer uiteindelijk geld wilde zien voor het verhuurde deel. Ondanks dat de gemeenteraad pas medio 2020 een beslissing zou nemen wie de lokale omroep van Zwolle met de daarbij behorende subsidie zou worden, ging de Stadkamer er in 2018 al van uit dat Focus het werd. De omroep kon daarom vijfentwintig maanden gebruikmaken van haar onderkomen zonder huur te betalen. Zodra ze de subsidie binnen hadden moest Focus huur gaan betalen.

Volgens het college van burgemeester en wethouders heeft de Stadkamer geen subsidiegeld gebruikt om spullen aan te schaffen voor RTV Focus. In een eerder interview gaven Sophie de Vries en Mathijs Schlaman, stagiaires in 2019 bij Focus, aan dat zij studioverlichting en een green-screen moesten uitzoeken op internet. Dit op verzoek van Paul Oosterbaan, de voorzitter van de omroep. Nadat Oosterbaan nul op het rekest had gekregen van de Stadkamer moesten zij op zoek gaan naar goedkopere producten.

Een stageloper, zijn naam is bij de redactie bekend, heeft de e-mails nog. Op 4 april 2019 mailt hij een lijstje met de spullen naar Paul Oosterbaan. In de e-mail staan studiolampen van de merken Bresser en Studioking en een green-screen van het merk Bresser. De leverancier van de goederen is Kamera-Express. “Nu ik erover nadenk, heb ik wel gehoord wat het budget was vanuit de Stadkamer,” zegt de oud-stagiaire.

De Vries en Schlaman hebben net als meerdere andere stagelopers uit 2019 en 2020 geen weet van diensten die RTV Focus heeft geleverd aan de Stadkamer. De Vries en Schlaman herinneren zich wel dat er in mei 2019 twee workshops werden georganiseerd voor kinderen. RTV Focus zou kinderen leren hoe ze nieuws moeten maken en hoe ze video’s kunnen monteren. De eerste workshop op 20 mei ging niet door vanwege gebrek aan belangstelling. Op 27 mei kwam een handjevol kinderen opdagen. Stagelopers die zelf bij Focus, destijds nog een leerbedrijf, waren om te leren nieuws en video’s maken moesten de workshop geven. Veel konden ze de kinderen niet leren, ook omdat Focus geen camera of computers had met beeldbewerkingssoftware. RTV Focus stelde een oude mobiele telefoon ter beschikking aan de stagelopers waarmee ze moesten filmen. De beelden bewerken moesten ze op hun eigen laptops doen.

In 2019 moesten de stagelopers ook aan de slag bij Festival Woest, een project van de Stadkamer. De omroep zou vanaf het festival radio-uitzendingen verzorgen. Ze kregen daarvoor de beschikking over een leegstaand winkelpand in de Klokkensteeg. Sophie de Vries moest het pand schoonmaken, maar weigerde dit. Een andere stageloopster heeft het toen wel gedaan. “Dat was een leegstaande winkel waar ze live radio gingen maken. Dat was zo ontzettend vies daar,” vertelde ze in een eerder interview. “Paul kwam met een emmertje en zeem en ik moest de ramen gaan lappen. Op laatst stond ik er gewoon te huilen omdat ze het nog niet schoon genoeg vonden.” In het evaluatieverslag van het festival in 2019 wordt RTV Focus genoemd als samenwerkingspartner. Voor het maken van foto’s, vlogs en het feedback vragen aan bezoekers maakte Festival Woest gebruik van studenten marketing en communicatie van Landstede MBO.

De stagelopers van Focus moesten wel alle dagen aanwezig zijn tijdens het festival. Zij ontvingen gasten die geïnterviewd werden door radiopresentatoren van Focus. Op het festival zelf hadden ze geen rol. Geen van de stagiaires weet of de aanwezigheid op Festival Woest een dienst was die RTV Focus aan de Stadkamer leverde. Zij verkeren in de veronderstelling dat het vooral was om RTV Focus op de kaart te zetten.