Tv-serie Van Krot Tot Vinex over bouwen, bouwen, bouwen in Zwolle

Zwolle – Andere Tijden presenteert een nieuwe vierdelige tv-serie ‘Van Krot Tot Vinex’. Mariëlle Tweebeeke neemt de kijker mee in een reis door de tijd over honderd jaar wonen in Nederland.

De vier afleveringen gaan achtereenvolgens over de strijd tegen verkrotting in het begin van de twintigste eeuw, het Tuinstad-ideaal van de jaren ’20 en ’30, het verwoede bouwen van de jaren ’50 en ’60 en tot slot de opkomst van de Vinex-woningen en het marktdenken vanaf de jaren ’90. De derde aflevering ‘Bouwen, Bouwen, Bouwen’ gaat over Zwolle in de wederopbouwperiode. Collectie Overijssel heeft meegewerkt aan deze aflevering, die op vrijdagavond 17 februari om 22.20 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

Op donderdagavond 16 februari, de avond voor de uitzending, gaat de aflevering van deze tv-serie om 19.30 uur in première bij Museum ANNO. Makers van Andere Tijden en Zwollenaren uit de aflevering zijn hierbij aanwezig. Iedereen die hier bij wil zijn, is van harte welkom. Aanmelden kan via info@anno.nl onder vermelding van ‘Première Bouwen, Bouwen, Bouwen’.

Achtergrond van Van Krot Tot Vinex: Nederland likt zijn wonden na de Tweede Wereldoorlog, er is aan van alles tekort, maar vooral aan huizen. De woningnood is volksvijand nummer 1. De situatie is zo nijpend dat de overheid mensen dwingt woningzoekenden in huis te nemen. En dan komen er ook nog eens honderdduizenden mensen uit het voormalige Nederlands-Indië en de Molukken. Hoe lossen we dat op? Bouwen, bouwen, bouwen is het credo. En dan vooral portiekflats, dat telt snel op.

Zoals in de Zwolse wijk Dieze, waar in 1962 de miljoenste naoorlogse woning van Nederland wordt opgeleverd. Koningin Juliana komt er speciaal voor op bezoek bij de kersverse bewoners en Mariëlle doet dat bezoek in deze aflevering nog eens over – mét een van die bewoners van destijds. Het is vooral minister Pieter Bogaers die midden jaren ’60 het bouwtempo tot ongekende hoogten opvoert. Op onorthodoxe wijze slaagt hij erin om meer dan 100.000 woningen per jaar te realiseren. Maar tegen welke prijs?

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)