Rutte spreekt op Deltion College

Zwolle –  Mark Rutte, fractievoorzitter en politiek leider van de VVD, sprak maandag in de grote zaal van het Deltion College. Daarnaast ging Rutte in debat met de studenten over verschillende onderwerpen. Dat waren vooral vragen uit de zaal over wat de politiek doet om te zorgen voor voldoende stageplekken, het ontbreken van een OV-kaart voor MBO-scholieren, de verhoging van de AOW-leeftijd (Rutte: AOW leeftijd? Hoe oud ben je?).

Een studente klaagde over de hoeveelheid tijd die haar stage in beslag nam: Kijk, ik begin ’s morgens vroeg…’. Rutte meteen er overheen: ‘en je wilt ’s middags beginnen. Tuurlijk, willen we allemaal.’ En zo kreeg Rutte regelmatig de lachers op z’n hand en liet hij niet na de nodige liberale standpunten te verkondigen (hard werken is goed). Verder wilde hij weten wie er Wilders gingen stemmen (aarzelend een paar handen de lucht in). De tijd was snel om, waarna Rutte naar Hogeschool Windesheim vertrok waar een aantal studenten aan een zogenaamde solarboat werkt.Artikel delen:
Reacties 59
 1. Wat moet Rutte op een MBO. Een MBO-er zal nooit voldoende verdienen om VVD een goede keuze te laten worden. Tsja, dat hebben een boel VVD stemmers niet door, en daardoor kan VVD nog steeds redelijk groot zijn. Of er zijn een boel mensen die hopen ooit nog rijk te worden. I.i.g. is het zo dat als de VVD alleen aan de macht zou komen, 5% van de bevolking van de voordelen geniet en de rest de nadelen.


  ⚠️ Meld

 2. Alles draait bij hun om hun ego, hun geldbuidel, macht, status, aanzien en roem. Schijt aan het gepeupel. Vergeet niet dat Geert en Rita er ook vandaan komen. Is Marky Mark trouwens al eens aan een vrouw, of aan een kerel of beiden?


  ⚠️ Meld

 3. Wellicht hebben jullie ten dele gelijk, maar als ik hard werk voor mijn geld, wil ik niet dat mijn geld naar nietsnutten gaat (linkse hobby).
  Iemand die buiten zijn schuld een uitkering krijgt (chronisch zieken, mensen die plotseling ontslagen worden buiten hun schuld, etc.), moet ook een goede uitkering krijgen. Mensen die niet willen werken, moeten gekort worden. Dat lijkt me logisch, maar dat vinden de linkse partijen niet….
  Vandaar mijn voorkeur voor de VVD boven PVDA/SP, ondanks dat ik geen villa bezit….


  ⚠️ Meld


 4. geschreven door Japser, op 6 april 2009 om 14:14

  Wat moet Rutte op een MBO. Een MBO-er zal nooit voldoende verdienen om VVD een goede keuze te laten worden. Tsja, dat hebben een boel VVD stemmers niet door, en daardoor kan VVD nog steeds redelijk groot zijn. Of er zijn een boel mensen die hopen ooit nog rijk te worden. I.i.g. is het zo dat als de VVD alleen aan de macht zou komen, 5% van de bevolking van de voordelen geniet en de rest de nadelen.

  @ Zwollenaar, ik moet eigenlijk wel lachen om reacties als deze..


  ⚠️ Meld

 5. En zo kreeg Rutte regelmatig de lachers op z’n hand en liet hij niet na de nodige liberale standpunten te verkondigen (hard werken is goed).

  Is meer een VVD-standpunt, zeker niet liberaal!


  ⚠️ Meld

 6. gouden zet van het college. scholieren moeten worden klaargestoomd in de bovenste laag van de samenleving te presteren. alles draait om prestige en competitie. aan kladlopers heeft deze samenleving niets.


  ⚠️ Meld

 7. Tja, sommigen denken echt dat het leven een ratrace is. Goed is niet goed genoeg, beter, best. Scorebordwerk, scorebordmaatschappij, scorebordsex.

  Alles vooral ook beter en blinkender als de buren en niet vergeten te pronken met je verworvenheden. Gelukkig zijn er ook nog mensen die sneller tevreden zijn, die zich niet laten opnaaien door materialisme en kapitalisme. Of door de plastic buitenkant.


  ⚠️ Meld

 8. Als de VVD de volle macht had, was een inkomen van 60.000 per jaar bij lange na niet genoeg om mee te genieten van de voordelen.

  En er zijn maar bijster weinig mensen in Nederland die meer dan 60.000 verdienen.

  En al zou je het wel verdienen, is het nou echt nodig?

  Daarmee zeg ik niet dat iedereen hetzelfde (lage) loon moet krijgen of iets anders dat richting SP stemmen te maken heeft. Daarmee zeg ik alleen maar dat een stem op de VVD nauwelijks zin heeft voor jezelf. Dus geef je een ego-stem is die bijna altijd verloren aan de VVD. Er zijn betere partijen voor je inkomen.

  Pak je anderhalve ton per jaar, dan is een stem op de VVD best een goed idee. Maar met modaal snij je jezelf in de vingers, want dan zal je er zeker op achteruit gaan als de VVD volledig zijn zin zou krijgen.


  ⚠️ Meld

 9. we moeten wel. ondernemen we niets dan staan we stil en stilstand is achteruitgang. voor je het weet hebben we allemaal een baard en lopen we op slippers. enige positieve hiervan is dat we met de neus allemaal dezelfde kant op wijzen.


  ⚠️ Meld

 10. @ Japser, als ik 3 ton/jaar zou verdienen zou ik nog niet op de ego partij stemmen. De dingen waar hun geld aan willen besteden sporen vaak niet met het sociale idee dat ik van de maatschappij heb.


  ⚠️ Meld

 11. Wat is er mis met mijn baard en slippers? :'(
  Verder: Ondernemen is prima. Wat je precies bedoelt met stilstaan en achteruitgang daar kan ik alleen maar naar raden. Ik denk dat je bedoelt het ontbreken van economische groei. Ik dacht dat de huidige kredietcrisis juist aan het licht gebracht heeft dat economische groei niet vol te houden is, omdat het altijd ten koste van iets anders gaat. Dat hebben de Islamitische banken toch beter bekeken met hun renteloze rekeningen. Ik ken er geen enkele die in de problemen is geraakt. Misschien moeten wij ons eens voor ons economisch systeem in hun visie ‘verdiepen’.


  ⚠️ Meld

 12. VVD, gebleekte Geert en tante TON verdelen de zetels uit het voorm. VVD-kamp. Zo vreemd is dat niet tante TON wilde zelf macht,roem,status en aanzien omdat ze dacht dat ze populair was. Ome Geert wilde het in 2004 al, om Tukije, toen Turkije in de EG nog lang geen item was….kul reden dus.
  Geert wilde ook macht,roem,status en aanzien. Begrijp niet dat die Marco Pastors toen nauwelijks stemmen kreeg….die vond ik veel beter. Maar ze zoeken het maar uit. Obama, heeft zijn eigen agenda:
  Obama[/url]

  Ach en die onbetrouwbare grafdelver die maar blijft peilen om de comedy en omdat de media dat graag wil lezen, is toch echt 2 jaar te vroeg.  ⚠️ Meld

 13. dicky dick, wat zit je toch heerlijk af te geven, uit jouw stukjes maak ik op dat jij een linkse rakker bent. Of niet?
  Maak je toch niet zo druk om die Mark Rutten, in de zaal waren er wel mensen die naar zijn verhaal kwamen luisteren. Wordt een beetje moe van je stukjes.
  Ga je concentreren waar je goed in bent: Loesje aan de man / vrouw brengen! ;D


  ⚠️ Meld

 14. Wat een hokjesdenk Ronald “links”? Helpt het jouw om je leven overzichtelijker te maken? Sta sociaal in het leven. En de VVD en VVD-gerelateerden denken ten eerste en vooral aan zichzelf. Rijken steeds rijker. Vind dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Gewoon….omdat het makkelijk kan.
  Bovendien vinden VVD-gerelateerden zaken als Defensie erg belangrijk. Ben zelf hoe langer hoe meer van “het gebroken geweertje geworden”.
  Ja, CDA heeft alle voortijdige verbroken VVD-kabinetten aan de hand van de VVD gelopen. Wilden ze nu ook het liefst mee verder.

  Maar dat Links/Rechts/Troelala denken vind ik achterhaald. Denk liever in mensen die kloven tussen mensen scheppen en in standhouden. En bruggenbouwers, die samen naar een oplossing zoeken.

  Maar om een oplossing te krijgen, moet je wel de verschillen benoemen.  ⚠️ Meld

 15. nieuw item voor Loesje: Pluk de dag

  enne, het maakt mij niet uit dat Mark Rutten als gastspreker is uitgenodigd.
  Dick, je bent zo goed in onderbouwen, wie kan het land beter maken?
  Ik zou zeggen als iedereen nou eens bij zichzelf begint, komen we al een heel eind ;D


  ⚠️ Meld

 16. Voor jouw vallen de volgende partijen al door de mand: CDA, TON, Partij Wilders, VVD

  Blijft over: CU, d66, groen links, GPV, Partij voor de dieren, SP


  ⚠️ Meld

 17. Prima hoor die gastspreker, maar het ging hier over de bijbehorende partij. Dat financiële crisisplan vond ik wel sneu. Maar dat mag hoop ik.

  Wie? 1 persoon? Je hebt het over politiek. Natuurlijk kan niet 1 persoon de maatschappij beter maken. Dan heb je een dictator. Heb wel mijn voorkeur voor een pol.partij. Maar verbeter de wereld en begin bij jezelf.

  Carpe diëm inderdaad. Daar is vast al wat over op haar site. Hartstikke leuk om eens naar een schrijfbijeenkomst te gaan. Ben een keer in “Het vliegende paard” geweest en eens met een lieftallige collega, met werk-link natuurlijk in het mooie Groningen.

  Maar wat dacht je van deze Ronald: De lucht trilt langs mijn neus en ’t waait vogels…

  of

  Knisperend verschijnt de voorjaarszon.

  of

  De zon schijnt het land is mooi de vrijheid wil je grijpen.


  ⚠️ Meld

 18. GPV? Ik neem aan dat je SGP bedoelt?

  En voor mij vallen CDA, TON, PVV, VVD, CU en SGP al automatisch af. Ik heb graag een partij aan de macht die het beste wil voor alle mensen en niet al direct mensen per definitie uit sluit. Wat de genoemde partijen allemaal doen. Dan wel op Christelijke grond, dan wel op herkomst.

  Voor mij blijven D66, GL, PvdD, SP en (de door jouw vergeten PvdA) over. Wat wil het toeval, ik heb in het verleden ook alleen maar op die partijen gestemd (op PvdD na en PvdA alleen een keer Europees).


  ⚠️ Meld

 19. Nou ik heb dus in het verleden voornamelijk op D66, GL en SP gestemd. GL voornamelijk op lokaal, provenciaal en europees niveau en SP voornamelijk op landelijk niveau. Volgende keer landelijk neig ik weer naar D66.


  ⚠️ Meld

 20. en of de wereld daar nou beter van wordt? Ik zal het niet weten. Vindt het nog steeds jammer dat de SP niet in de regering is gaan zitten, ben benieuwd hoe Nederland er dan voor had gestaan. Bedoel ik zeker niet negatief.
  Een echte grote verandering zal denk ik wel niet optreden, mensen blijven wel klagen maar doen weinig


  ⚠️ Meld

 21. Als je altijd maar in de oppositie blijft, zelfs na een enorme winst, zul je nooit écht je beleid door kunnen voeren. Je lijkt dan ook niet bereid tot compromissen. Lekker makkelijk, de eeuwige tegenpartij?

  Vind ze soms ook te extreem. Terwijl ze veel goede dingen hebben. Dat spotje nu over Afganistan hoeft niet van mij. We zitten er toch, tot 2010, maak er dan het beste van. Was ook niet voor al dat blinde volgen van Bush. “Hoe dan Jan” gelezen? Van Glastra van Loon, interessante inteview-serie. Agnes kant en Harry de kontenknijper vind ik nixxx. Jan kon het wel mooi zeggen.

  Maar het kan geen toeval zijn dat SP bijna nergens in is gaan zitten, niet in Gedeputeerde staten, vaak niet in Colleges. Zou het altijd aan de ander liggen, of zouden ze zelf ook regelmatig een onwrikbare houding over zich hebben?


  ⚠️ Meld

 22. Rutte acteert dat hij de leider is, ik mis bij hem echt overtuiging en charisma. En gezien de peilingen denk ik er niet alleen zo over (het stoelpotengezaag vanuit zijn eigen partij nog daargelaten). Toch vreemd, want als staatssecretaris vond ik hem wel scherp. Aan de andere kant: 1000 keer beter dan Rita.

  De kritiek op de SP is – helaas – volkomen terecht, dat ze zo snel pasten voor regeringsdeelname sloeg nergens op. Krijg je de kans….


  ⚠️ Meld

 23. Denk net zo over Mark met de knikkende knieën. Zeker veel beter dan Rita die om het PSP-lidmaatschap al 3x loog op tv. Maar wie zou hem op moeten volgen dan? Hans van Baalen is zwaar besmet en gaat geloof ik ook Europa in. Fredje Teeven wil heel bijzonder graag. maar lijkt mij een te grote spotlightsfreak. Leatitie? Maakte zich wel erg belachelijk met haar “Het hele land staat in brand” omdat ze mee moeste doen op Geertje’s “We moeten het leger inzetten”. Arend-Jan Boekestijn lijkt me wel lachen, hij is geen vrind van Marky Mark dat hebben we toen wel kunnen horen. Maar hij heeft wel veel uitglijers. haha.

  Eens, ook met je laatste 2 regels.


  ⚠️ Meld

 24. Ik stemde in het verleden voornamelijk SP omdat ze een stevig links tegen geluid gaven. Niet dat ik het helemaal met hun eens ben (sterker nog, persoonlijk heb ik de meeste overeenkomsten met de CU, maar ja, die hebben dan weer een aantal punten waar ik het helemaal totaal niet in kan vinden), maar het was het beste medicijn tegen LPF en later PVV. Nu het allemaal lekker is rondgehusseld en de wereld goed op dreef is, vind ik het tijd om meer progressiviteit zoals de D66 dat biedt.  ⚠️ Meld

 25. het is inderdaad verschrikkelijk jammer dat de populariteit van de door mij zo bejubelde SP tanende is. ik had het graag anders gezien. het is een schip zonder duidelijke koers en zonder gezicht. waar is marijnissen!!


  ⚠️ Meld

 26. Schijnt dat Jan een heel nageslacht in diverse bestuurslagen in Oss en omgeving heeft neergezet. Misschien moet de SP-scoutingscommissie daar eens gaan kijken. Of de beste SP-er inzetten nu het nog kan: Huub Oosterhuis.


  ⚠️ Meld

 27. Nee juist niet Dick. Ik kijk uitgebreid naar het partij programma en stem dan op de partij die op dat moment mijn mening het beste kan verwoorden.

  En de CU heeft heel veel progressieve en ‘linkse’ ideeën waar ik me erg goed in kan vinden. Helaas weegt hun mening over euthanasie en abortus voor mij veel te zwaar.


  ⚠️ Meld

 28. Ben ook een partij-stemmer. Wel een partij met veel hele goede politici. Maar de laatse tijd lijkt er veel meer op persoon te worden gestemd. Al stemde ik vroeger 2x op wat anders; 1x op Loesje (al was dat niet haar bedoeling) en 1x op Hans van Mierlo.

  Het progressieve van de CU klopt. Hom*(*=helaas nog nogig)-huwelijk en genetische manipulatie zijn vast ook van die zaken.
  Ze fixeren zich voornamelijk op “onderwijs”. Maar als je alle programma’s doorkijkt zie je dat “onderwijs” hoog op de agenda staat.

  Vind het parelkettingen (redelijk elitair komen ze wel over) zonder de door hen veel geprezen kroonjuwelen. Ze blijven expres tussen VVD en PvdA inhangen, waarmee ze volgens mij nixxx toevoegen en overbodig zijn.

  Ben eens bij een bijeenkomst aan geweest in Max. Nog goed contact gehad met Ernst Reinhart, later ook nog. Maar, voor mij niet.


  ⚠️ Meld

 29. Japser schreef:

  Ik kijk uitgebreid naar het partij programma en stem dan op de partij die op dat moment mijn mening het beste kan verwoorden.

  Daar geloofde ik vroeger ook in. En heb dat een keer serieus gedaan. Het CDA won bij die vergelijking overduidelijk. Helaas deden ze na de verkiezingen bijna het tegenovergestelde.


  ⚠️ Meld

 30. Ben blij dat Marijnissen weg is. Dat mensen twijfelen tussen SP en PVV, zegt denk ik genoeg over hun eigen politieke inzicht. Ik bedoel: hoe kun je nu twijfelen tussen een socialistische partij en een uiterst rechtse partij? Maar uiteraard zie ik die kiezers graag bij de PVV. Een stem is een stem per slot van rekening.


  ⚠️ Meld

 31. Maar een coalitiepartij moet natuurlijk wat water bij het partijprogram doen (pfff dit is wel het laatste positieve wat ik over het CDA wil schrijven). Een oppositiepartij kan elke letter van het partijprogram blijven uitdragen in de oppositiebankjes.


  ⚠️ Meld

 32. Haha, SEH. Nee, ik lees hier vaak mee en weet dat je een PvdA-man bent. In ieder geval zal bij ons de twijfel nooit toeslaan. ;D


  ⚠️ Meld

 33. Klasse sc Heerde/De Gemzen/Esculaap (heb ik dat al eens verteld?);
  Het leven is keuzes maken, soms kies je verkeerd. :'( Het zij zo, op naar de volgende keuze.


  ⚠️ Meld

 34. FC Zwolle supporters Heerde:
  Maar uiteraard zie ik die kiezers graag bij de PVV.

  Hou je er rekening mee dat het nu lijkt alsof ALLE FC Zwolle supporters uit Heerde er zo over denken. Zullen ze vast niet allemaal blij mee zijn.

  Ik zou iig uit mijn vel springen, ook al was het nog zo duidelijk voor iedereen dat het eigenlijk een uitspraak op persoonlijke titel is. Ik wil nimmer ge-accosieerd worden met de PVV, en zo zijn er (gelukkig) meer mensen.


  ⚠️ Meld

 35. Dat ingedoctrineeerde “links, rechts-troelala geneuzel” is er ingeprent om het allemaal nog overzichtelijk te houden. Om iedereen in een hok te kunnen stoppen. Niet meer van deze tijd.


  ⚠️ Meld

 36. 😀 Japser, ik las het ook als de post van 1 persoon. PVV staat ook haaks op mijn beleving, maar het staat iedereen vrij om erop te stemmen.


  ⚠️ Meld

 37. Japser, daar had ik inderdaad niet bij nagedacht. Maar zoals jij veel mensen hier denk ik wel weten, gebruik ik op deze weblog en op .org altijd deze alias. Maar voor de duidelijkheid: ik sprak op persoonlijke titel. Helaas stemmen nog niet alle FC Zwolle supporters uit Heerde op de PVV.

  Dick, dat laatste ben ik niet met je eens. Rechtse standpunten spreken mij stuk voor stuk aan, terwijl linkse standpunten waar ik het mee eens ben, met een lampje te zoeken zijn. Er bestaan wel degelijk linkse en rechtse mensen. Vandaar ook mijn verontwaardiging over de zogenaamde proteststemmers die net zo makkelijk SP als PVV stemmen.


  ⚠️ Meld

 38. @ iets met Heerde:

  Probeer me even in te leven er bestaan dus:
  -Linkse en Rechtse mensen
  -Zwarte en Witte mensen
  -Islamitische, Christelijke, Joodse en niet-gelovige mensen, en nog veel mensen die nergens in geloven
  -Gezonde en Ongezonde mensen
  -Nederlandser en Buitenlanders?

  Moeten die mensen allemaal strikt gescheiden leven? Zou je graag een kloof of een brug tussen al deze (volgens jou) verschillende mensen zien?  ⚠️ Meld

 39. @ Dick

  Jij stelt dat het “stempel” links of rechts ten onrechte bestaat. Ik denk van niet, ik durf mijzelf in ieder geval wel het stempel rechts op te plakken.

  Verder haal jij er allerlei andere schijnbaar “tegengestelde” groepen mensen bij, waar ik het helemaal niet over gehad heb. Laat staan dat ik het had over gescheiden leven, kloven en bruggen. Het enige wat ik zei, is dat links of rechts in mijn ogen wel degelijk bestaat.


  ⚠️ Meld

 40. Jij stelt terecht dat je het niet over de door mij aangehaalde voorbeelden hebt gehad. Je wilt jezelf graag stempelen (wat uiteraard niemand zal tegenhouden).
  Ik denk echter dat “stempelen” zinloos is. Waarom iemand een stempel opdrukken? Kan hij/zij die ook nog afwassen?

  Maar als je het dan zo goed weet. Wat is het verschil tussen rechts en links, zijn er geen raakvlakken?

  Wanneer word het stigmatiseren/brandmerken? Of mag dat ook?


  ⚠️ Meld

 41. Ik wil helemaal niet graag stempelen, ik stel alleen dat ik denk dat links en rechts in mijn ogen wel bestaan en haal daarbij mijzelf als voorbeeld aan.

  Ik ga hier niet het verschil uitleggen tussen links en rechts. Er zijn talloze items te bedenken, waarover je een links of een rechts standpunt kunt hebben. Natuurlijk zijn er ook talloze zaken te bedenken, waarvoor dit niet geldt (smaak bijvoorbeeld, iets duur vinden of niet enz.).

  Raakvlakken tussen links en rechts zijn er denk ik niet of nauwelijks. Wel kun je een mening over iets hebben die ergens in het midden ligt. Jij noemt dat misschien een raakvlak, ik niet.

  Door woorden als stigmatiseren en brandmerken te gebruiken, benadruk je volgens mij alleen maar jouw mening ten aanzien van de begrippen links en rechts. Je gebruikt deze negatief klinkende woorden om je afkeur kracht bij te zetten. Ik heb deze afkeur niet, dat is volgens mij ook de kern van onze discussie.  ⚠️ Meld

 42. Hou niet van etiketjes opplakken. Maar als jij dat wilt, moet je het zeker doen. Jij:

  ik durf mijzelf in ieder geval wel het stempel rechts op te plakken

  . Ik denk dat je je bij een onderwerp nog aardig kunt vergissen of het links of rechts is. Vind dat gepolariseer ook nixxx. Zoek liever overeenkomsten tussen mensen als verschillen.

  Stempels drukken op kan goed stigmatiseren worden, noem het brandmerken. Vind het gevaarlijk om mensen in een hokje te denken.
  Volgens mij is dat niet bevorderlijk voor een goede omgang. Maar het staat je vrij het wel te doen, binnen de kaders van de wet natuurlijk.  ⚠️ Meld

 43. Voor de geruststelling: ik heb ook vrienden die ik links noem (en PvdA stemmen). Het staat voor mij een goede omgang / vriendschap niet in de weg.


  ⚠️ Meld

 44. Eens, heb vrienden en kennissen die allerlei politieke voorkeuren hebben. Sommigen stemmen niet; vreemd als je daar je relatie door laat bepalen. Ik vind het wel mooi zo, inpakken en wegwezen 😉


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.