HPV-vaccinatie vanaf 10 jaar begin 2022 - Foto: Ingezonden foto
HPV-vaccinatie vanaf 10 jaar begin 2022
Foto: Ingezonden foto

Inhaalcampagne HPV-vaccinatie is begonnen

Zwolle – Het RIVM heeft ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen uitgenodigd voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen van 19 tot 27 jaar.

In de regio IJsselland worden zo’n 40.000 jongvolwassenen uitgenodigd. Ongeveer de helft van de vrouwen in deze leeftijdscategorie is al op jongere leeftijd gevaccineerd. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de anus en geslachtsdelen veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker. Daarom start het RIVM in nauwe samenwerking met de GGD een inhaalcampagne voor jongvolwassenen. 

Mensen in de regio IJsselland kunnen een afspraak maken voor een HPV-vaccinatie in Zwolle, Deventer en Hardenberg. Margot Baardse, Staf-arts GGD IJsselland: “Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen zes soorten kanker. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.”

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en nog geen twee HPV-vaccinaties heeft gehad ontvangt een uitnodiging. Met de uitnodiging kunnen zij een afspraak maken voor de HPV-vaccinaties via www.hpvafspraak.nl. Alleen in 2023 is dit kosteloos. Bellen kan ook: 0800 -1608. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal vijf maanden zitten. GGD IJsselland verwacht dat zo’n 60% van de jongvolwassenen zich laat vaccineren. Meer informatie op www.hpvkeuzehulp.nl.

Artikel delen: