Wethouder opent kleinste monument van Zwolle

Zwolle – In museum Het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53 te Zwolle zal op vrijdag 17 april om 16.00 uur de heer S.J.C. Cnossen, wethouder van Monumentenzorg, het kleinste monument van Zwolle openen.

Foto: Saskia Zwiers

Op zaterdag 25 april om 15.00 uur kan het Zwolse publiek een kijkje komen nemen in een speciale rondleiding. Voor meer informatie daarover kan men terecht op www.vrouwenhuiszwolle.nl. Het kleinste monument is een kunstkabinet, een soort pronkpoppenhuis, zoals rijke dames die in de 17de en 18de eeuw lieten maken. Zij gaven opdrachten aan kunstenaars en ambachtslieden om kleine interieurs met voorwerpen, al of niet van zilver, op schaal na te maken. Deze pronkpoppenhuizen in de grote musea geven een prachtig beeld van hoe rijke burgers in de 17de eeuw leefden.

Dit nieuwe kunstkabinet in het Vrouwenhuis werd gemaakt in de 21ste eeuw. De Zwolse beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Saskia Zwiers maakte in een kast op schaal het grote pand van het latere Vrouwenhuis na zoals het omstreeks 1690 door burgemeester Pieter Soury, zijn vrouw Aleijda Wolfsen en hun vele kinderen werd bewoond.

Het laat zien hoe einde 17de eeuw o.a. een kraamkamer, een atelier, een keuken met een secreet en een ingerichte kleerzolder in een Zwols patriciërshuis eruit hadden kunnen zien. Ook de prachtige gang met houtsnijwerk uit 1680 zoals die nu nog te bewonderen valt, werd op schaal nagebouwd maar dan in de oorspronkelijke beschildering.  

Het Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door Aleida Greve (1670-1742) die bij testament had bepaald dat na haar dood haar huis tot een hofje voor bejaarde vrouwen moest worden bestemd. Tot 1984 werd het huis op deze manier bewoond. Sinds 1987 is de benedenverdieping een museum en opengesteld voor het publiek. 

 

Artikel delen: