Hardleerse Zwolse wegpiraat moet twee maanden de gevangenis in - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Hardleerse Zwolse wegpiraat moet twee maanden de gevangenis in

Zwolle – De politierechter heeft vrijdag Michaja B. (43) uit Zwolle bij verstek veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Vorig jaar stuntte hij met zijn motorfiets op de Zwartewaterallee en kwam ten val. Hij weigerde een bloedproef. De Zwollenaar reed toen zonder rijbewijs op een onverzekerde motor.

Op zaterdag 2 juli 2022 zagen getuigen rond tien uur ’s avonds B. rijden op zijn motor over de Zwartewaterallee. Iets voorbij de A28 maakte hij een wheelie en reed door richting de Aa-landen. Voor de flauwe bocht trok hij zijn motorfiets opnieuw op het achterwiel. Ditmaal ging het flink mis, B. ging stevig onderuit en belandde in de berm. Michaja B. weigerde mee te werken aan een bloedproef. Volgens de officier voldeed B. aan alle criteria om een bloedproef te moeten ondergaan.

Het OM vindt het ook wettig en overtuigend bewezen dat B. met zijn gestunt een gevaar op de weg was. B. was alleen in het bezit van een rijbewijs om een personenauto te besturen. Op het moment van het ongeval was het zelfs ongeldig verklaard. De verzekering van de motorfiets was op de bewuste zomeravond geschorst.

B. is geen onbekende van politie en justitie. Vorige maand werd hij door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf en een taakstraf, onder meer vanwege bedreiging. De Zwollenaar heeft inmiddels al een volgende afspraak staan bij de rechtbank. Eind april moet hij zich verantwoorden voor drie andere verkeersfeiten. Ook zal hij nog gedagvaard worden omdat hij een politieagent heeft mishandeld. “Hij heeft veel op zijn kerfstok, onder meer veel verkeersfeiten,” zegt de officier. “Hij heeft vorig jaar twee weken celstraf gehad voor het rijden zonder rijbewijs. Ik ben wel klaar met meneer en vind dat hij moet gaan zitten.”

Het OM eist een maand gevangenisstraf voor het weigeren van de bloedproef. Voor het onverzekerd rijden wordt twee weken cel geëist en voor het gevaarlijke rijgedrag tien dagen. Omdat het niet de eerste keer is dat B. zonder rijbewijs reed, wil de officier dat hij er veertien dagen voor moet gaan zitten. Ook vraagt de officier de rechter om de in beslag genomen motorfiets verbeurd te verklaren.

De rechter vindt twee weken achter de tralies voor het onverzekerd rijden iets te veel van het goede. Michaja B. moet hier een week voor gaan zitten. Verder gaat de politierechter wel mee in de eis van het OM. In totaal moet de Zwollenaar twee maanden, onvoorwaardelijk, gaan zitten. Ook krijgt hij een jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. De Zwollenaar zal het verder zonder zijn motorfiets moeten doen, die werd door de rechter verbeurd verklaard.

Artikel delen: