SP: verkoop huurwoningen ongewenst

Zwolle – De fractie van de SP wil opheldering van het college over de verkoop van huurwoningen. Naar aanleiding van signalen nam SP-raadslid Edwin Koster de proef op de som. Daaruit bleek dat er in maart geen eengezinswoningen in zowel Zwolle Zuid als Aa-landen te huur werden aangeboden. Wel stonden er 27 huurwoningen voor gezinnen in de verkoop. 

SP raadslid Edwin Koster: ‘Woningbouwverenigingen zijn opgericht om woonruimte betaalbaar te maken voor mensen die niet in de financiële positie zijn om een huis te kopen. Deze belangrijke taak laten de woningbouwcorporatie verstoffen door huurwoningen te verkopen. Dat is niet acceptabel. Ook mensen die een huis willen huren moeten de mogelijkheid hebben om in alle wijken van Zwolle te gaan wonen. Nu zijn ze afhankelijk van een aantal wijken, waar de woningen nog niet te koop worden aangeboden.’  

De SP krijgt de indruk dat er een eenzijdige verschuiving plaatsvindt van kopers naar de geliefde huurwijken. Er vindt echter geen terugstroom plaats van huurders naar koperswijken. In feite stimuleert dit de ontwikkeling dat in geliefde wijken de huurders worden verminderd en de kopers worden binnengehaald. De SP pleit al jaren voor gemengde wijken, waarin zowel huurwoningen als koopwoningen evenredig zijn verdeeld.


De SP wil van het stadsbestuur weten of zij dit een wenselijke situatie vindt. Ook wil Koster weten wat er met het geld wat is opgebracht door de verkoop van huurwoningen is gebeurd. 

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Er zijn ook plannen om van 400 koopwoningen, huurwoningen te maken….als dat nou acceptabele huren worden?

  Het college van burgemeester en wethouders heeft de beleidsregel Leegstandwet aangepast zodat te koop staande woningen ook tijdelijk verhuurd kunnen worden. De maatregel is bedoeld om de woningmarkt in beweging te houden. Het vermindert namelijk de dubbele woonlasten van woningeigenaren. Daarnaast wordt het woningaanbod op deze manier optimaal benut. Een koopwoning mag maximaal vijf jaar tijdelijk worden verhuurd. Door het makkelijker te maken voor woningeigenaren om hun woning tijdelijk te verhuren levert de gemeente ook een bijdrage aan het bevorderen van de doorstroming. Op dit moment gaat het in Zwolle om ongeveer 400 koopwoningen die in aanmerking komen voor tijdelijke verhuur. Naast deze regel heeft het college ook de grens voor de VROM-startersleningen verhoogd van ??200.000,– naar ??235.000,–.  ⚠️ Meld

 2. Wat is een “geliefde wijk”? Kamperpoort ofzo? Is dat socialistisch voor wat de rest van Nederland achterstandswijken noemt, of zie ik dat nu verkeerd?


  ⚠️ Meld

 3. SWZ Stichting Wanbeheer Zwolle
  Ja het is toch Simpel zat voor een Woningbouw vereniging:
  Uitbuiten die Handel!
  Je stopt mensen b.v. in z.g. fraaie Huurwoningen Slecht geïsoleerd (geluid) en onderhouden Zodat je dag en nacht (onnodig kunt meegenieten van je Buren, met alle (wan)gedrag vandien!
  Laat staan van de Overlast buiten, Brommers Honden etc.
  Krijg je Allemaal Cado van je Woningbouw, b.v. SWZ
  (Stichting Wanbeheer Zwolle) Bij klachten Niet thuis geven!
  Na Jarenlang op die manier mensen Uit te melken, financieel, emotioneel, etc. Zorg je snel dat je Alle achterstallig Onderhoud
  ff snel inhaalt! De huurders ff sussen en als ze er dan Uitgaan
  dan Kun je Meteen de Prijs wat opschroeven en Verkopen die handel voordat je weer moet opknappen,
  Met het geld bouw je ergens anders nog es weer Veel (te) Dure huizen… Of je laat er es een Varken van een Directeur Vet van genieten etc… en de rest?!
  Waarschijnlijk weten jullie die dit lezen nog wel meer van die Streken… Meldt ze maar
  De banken worden (hopelijk) uitgemest Nu deze Sector nog!
  Woongenot… Wat is dat voor woord?


  ⚠️ Meld

 4. @Willie Wortel, je hebt echt helemaal gelijk.
  De huurmarkt in Nederland is verziekt en in Zwolle in het bijzonder.
  Kijk het krantje van de Woningzoeker er maar op na, allemaal ouwe rotzooi waar je op kunt reageren.
  Een stad als Zwolle met zijn 120.000 inwoners gewoon onwaardig.


  ⚠️ Meld

 5. ??Woningbouwverenigingen zijn opgericht om woonruimte betaalbaar te maken voor mensen die niet in de financiële positie zijn om een huis te kopen.
  -> Het lijkt mij dan wel logisch dat men de woningen probeert te verkopen op het moment dat er veel geld tegenaan gegooid moet worden om ze op te knappen. Vergeet niet dat voor de lagere inkomens de huren ook laag zijn! Het geld moet toch ergens vandaan komen?
  Al neemt dat natuurlijk niet het feit weg dat er voldoende aanbod van huurwoningen moet zijn!
  Overigens vormt het daarbij ook een probleem dat mensen (die ooit een laag inkomen hadden) in goedkope woningen blijven zitten op het moment dat ze meer zijn gaan verdienen of zijn gaan samen wonen met iemand die ook een inkomen heeft.  ⚠️ Meld

 6. Aan Zwolleeder
  Ja, Ik denk dat het Hoog Tijd wordt dat hier tegenop getreden wordt! Ik vind het een vorm van Maffia, Machtsmisbruik alom,
  In Utrecht zit een advocaat die er ook Alles van weet.
  En het is een Voorbeeld van Slecht Slap beleid in Nederland.
  Zakkenvullers Net als die Gore Grote Banken HuisjesMelkers
  Wanneer worden we allemaal es Wakker en Pikken we het niet meer!!!
  In Rotterdam hoorde ik hadden er 1200 Mensen (stakkers) gereageerd op Eén woning… Schandalig >:(
  Om nog maar te zwijgen over de daklozen etc.
  Democratie noemen ze dit…


  ⚠️ Meld

 7. Dat krijg je, nee.. heb je als de gemeentes geen eigen woningstichting meer hebben.
  De gemeenten hebben hieruit ook financieel voordeel gehaald.
  SWZ, Paalman, Vesteda, Delta Wonen (allen in Zwolle Zuid) verhuren hun woningpakket en vinden het blijkbaar tijd om de boel nu te koop aan te bieden. Dus heel gewoon rekenen en commercieel denken.
  Wij hebben een woning van Vesteda gekocht en die is in prima staat van onderhoud; niets op aan te merken (anders hadden we niet gekocht!)
  Bij een enkele andere ‘firma’ zie ik inderdaad wel achterstallig onderhoud.

  Een beetje vreemd is wel dat de gemeente en SWZ alleen vertegenwoordigd waren op een avond over ’toekomstvisie’ op Ittersummerlanden zodat het de komende tijd (20-50 jaar) weer vooruit kan.
  De buurt heeft inspraak, merkwaardig genoeg was alleen SWZ aanwezig.
  Is de gemeente gewoon ‘vergeten’de andere partijen en ook de inmiddels woningeigenaren van ex-huurwoningen te laten komen?
  Op die avond waren Vesteda, Paalman en Delta Wonen afwezig, SWZ was goed vertegenwoordigd…
  Wat bleek: SWZ is de partij die gaat bouwen en verbouwen in Zuid.
  Vesteda was er niet, maar m.i. te verklaren. Die verkopen elke huurwoning die vrij komt.
  Zo ook schitterden Delta Wonen en Paalman door afwezigheid. Ze waren zo begrepen niet eens uitgenodigd.

  Als alles open en eerlijk zou zijn dan zouden ALLE partijen aanwezig moeten zijn op een dergelijke avond.
  Dus veel mooipraterij met een doorzichtige basis als uitgangspunt.

  Een actie met vraagtekens…  ⚠️ Meld

 8. Goed punt van de SP/Edwin Koster! Kijk maar naar Holtenbroek 1 en de herstructurering, hoeveel huurwoningen zijn hier voor terug gekomen? Hoe mooi het ook is geworden, men is onder valse beloften uitverhuisd, iedereen zou terug kunnen keren…jaja, wat een goeie grap


  ⚠️ Meld

 9. @ Jan: Vesteda en woningstichtingen kun je niet over 1 kam scheren. Vesteda is nl een commerciele verhuurder bij wie een huurprijs van E 700,- ‘niks’ is.
  Daarvoor mogen ze toch wel wat onderhoud plegen…
  Niet dat ze dat altijd doen hoor! Ik heb zelf noodgedwongen van Vesteda moeten huren (omdat ik met dat rare woonduursysteem van vroeger niet in aanmerking kwam voor een huis vd woningstichting).
  Een raam op m’n slaapkamer waaide kapot en ik heb toen echt maanden met een kapot raam gezeten en er ’tig’ keer over moeten bellen! Ook heb ik heel lang tegen vocht in het thermopeen vd woonkamer moeten aankijken.


  ⚠️ Meld

 10. Vastgoedbeheerders verkopen ook kijk maar naar oa de flats aan de obrechtstraat, zwaar achterstallig onderhoud.
  De terraswoningen aalanden (makelaar)worden ook verkocht. Let op, hier zijn de daken en alle buiten aanwezige zaken slecht onderhouden, wordt dus collectief op de kopers verhaalt. Kijk uit Kijk uit.


  ⚠️ Meld

 11. @ Carola,
  Ik bedoelde ook dat bv. een Vesteda commercieel is en zich ook zo gedraagt (schreef ik ook).
  Een woningstichting, zoals vroeger was voor de huurder in de regel beter. Maar de gemeentes hebben of de boel verkocht of de nieuwe projecten aan de commerciele jongens verkocht.
  Als de gemeente een wijk wil updaten dan komen de commerciele jongens niet eens op een bewonersavond, ze zijn toch aan het verkopen en hebben niks meer met de toekomst.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.