Weduwe Leo Major zal straatnaambord onthullen

Zwolle – Weduwe Pauline Major en enkele van haar kinderen en kleinkinderen wonen de  Bevrijdingsdag van Zwolle bij ter nagedachtenis aan Leo Major. Speciaal voor de familie wordt niet alleen op dinsdag 14 april, maar ook op maandag 13 april Tweede Paasdag een programma georganiseerd. Op 14 april wordt de Leo Majorlaan onthuld. 

Op 13 april wordt met onder meer burgemeester Henk Jan Meijer een bezoek gebracht aan het graf van Willy Arsenault op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten, Leo’s ‘brother in arms’ die bij de bevrijding van Zwolle is gesneuveld. Tevens wordt een bezoek gebracht aan het verzetsmuseum in Markelo, onderdeel van het project Stilstaan Onderweg in de aanloop naar de Nationale Start van de bevrijding op 5 mei in Zwolle, Overijssel.  

Op 14 april vinden twee traditionele herdenkingsplechtigheden plaats: bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark, geadopteerd door de Geert Groteschool en Koningin Emmaschool, en het monument Pilotenlaan in Zwolle-Zuid geadopteerd door De Octopus. Bij beide herdenkingen dragen leerlingen van groep 7 en 8 eigen gedichten voor en maken zij muziek, waarna bloemen bij het monument worden gelegd door burgemeester Henk Jan Meijer, Pauline Major, haar familie en de schoolkinderen.  

Het college wil de eerste bevrijder en ereburger van Zwolle postuum blijvend en zichtbaar eren door de naam van de Zuidbroeklaan vanaf 14 april 2009 te wijzigen in de Leo Majorlaan. Weduwe Pauline Major wordt  ’s middags uitgenodigd het nieuwe straatnaambord op de kruising met de Wipstrikkerallee te onthullen. ’s Avonds blikt burgemeester Henk Jan Meijer na de opening van de raadsvergadering terug op de twee dagen die in het teken van Leo Major hebben gestaan. De overdenking wordt afgesloten met een lied van kinderen van basisschool De Octopus, die goede herinneringen aan de ontmoetingen met onze eerste bevrijder bewaren.  

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Goed dat er eindelijk eens iets vernoemd wordt naar degene die in z’n eentje Zwolle wist te bevrijden van de Duitsers, maar wel veel te laat.
    Dit had als eerbetoon al tijdens zijn leven moeten gebeuren.

    Mocht er in de toekomst nog eens ergens in Zwolle een brug gebouwd gaan worden, dan zou die óók naar Leo Major vernoemd moeten worden.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.