Hoogste punt voor sociaal pension De Herberg

Zwolle – De bouw van sociaal pension De Herberg in Zwolle bereikte vandaag haar hoogste punt. Om 13.00 uur plantten de nieuwe ‘herbergier’ Eelke Blokker samen met daklozenambassadeur en sporthaldirecteur Joop van Ommen, die tevens verantwoordelijk is voor de huidige opvang, symbolisch een vlag op het gebouw. De directies van enkele van de betrokken woningcorporaties, RIBW IJssel-vecht, aannemer Trebbe en architectenbureau LKSVDD waren hierbij aanwezig.

 

Op 30 oktober ging de nieuwbouw officieel van start. Het komende jaar zal worden gebouwd aan een eigentijdse opvang voor 36 mensen die tijdelijk geen huis hebben. De opvang bevindt zich op dit moment nog achter sporthal de WRZV-hallen aan de Buitengasthuisstraat. De verwachting is dat het gebouw eind november klaar is en de bewoners hun intrek kunnen nemen. In die maand worden omwonenden, bewoners van Zwolle uitgenodigd om de Herberg te komen bekijken.

 

De nieuwe opvang wordt geëxploiteerd door Stichting de Herberg. Dat is een samenwerkingsverband van de negen woningcorporaties en de RIBW Zwolle (de Zwolse woningcorporaties deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ, Beter Wonen (IJsselmuiden), Beter Wonen Vechtdal (Hardenberg), Salland Wonen (Raalte), Vechthorst (Dalfsen/Staphorst), DES/Wetland Wonen (Genemuiden/Vollenhove), Woonconcept (Meppel). De provincie Overijssel, de gemeente Zwolle, Regiopolitie IJsselland en Achmea Zorgkantoor maken de opvang mede mogelijk met hun inzet.

De gezamenlijke woningcorporaties in de regio zien het nadrukkelijk als hun taak om ook de onderkant van de maatschappij een plek aan te bieden waar zij kunnen wonen en de eerste opwaartse beweging op de denkbeeldige woonladder kunnen zetten. De RIBW IJssel-Vecht ondersteunt de bewoners van De Herberg bij die eerste stappen.

Het uitgangspunt van De Herberg is dat niemand in de regio Zwolle tegen zijn of haar wil op straat hoeft te slapen. Om de drempel naar de opvang zo laag mogelijk te houden, werkt de opvang met een voorportaal. Dat is een sobere slaapplaats die het mogelijk maakt dat mensen in Zwolle niet op straat hoeven te blijven. Vanuit het voorportaal proberen professionals mensen te binden en ze naar de nachtopvang te laten gaan. Als de bewoners daar eenmaal zijn, proberen hulpverleners samen met de bewoners hun leven weer op de rit te krijgen. Dat kan zijn door het organiseren van schuldhulpverlening, psychiatrische hulp of bijvoorbeeld een eigen woning. De mensen die vanuit de nachtopvang niet meteen de stap kunnen zetten naar een ‘normaal’ leven kunnen gebruik maken van het sociaal pension. Daar kunnen ze zelfstandig wonen en als het ware oefenen om later de stap te maken naar een woonplek met begeleiding of naar een zelfstandige woning met externe begeleiding.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. stond van de week nog een stukje in de krant dat er 5 daklozen zijn die de politie zoveel werk bezorgd, en dat kan de gemeenschap dus betalen.
  zitten ze s’morgens voor dag en douw al aan de drank.
  laat ze verplicht afkikken en ook verplicht laten werken die gasten.
  sommige zijn een aanfluiting/schande voor de stad


  ⚠️ Meld

 2. Tja, niet iedereen kan zich in het systeem manouvreren, als men in Nederland het systeem wel op wil leggen aan iedereen, dan zullen ze water bij de wijn moeten doen. Dat kost wat, tja, zo willen we het toch?


  ⚠️ Meld

 3. John schreef:

  laat ze verplicht afkikken en ook verplicht laten werken

  Dat werkt niet. Effectiever zal zijn:

  helpen met afkikken en helpen met werk vinden  ⚠️ Meld

 4. Kan die vlag ook halfstok ? zwolle barst van de veelplegers en door dergelijke holliday inn,s voor ze te realiseren zullen het er niet minder worden


  ⚠️ Meld

 5. Een heleboel van deze mensen zijn vaak door omstandigheden en buiten hun schuld om dakloos geworden, het is dan ook fijn dat ook deze mensen een plek hebben om heen te gaan. I.p.v. de hele dag een beetje op straat hangen beetje zuipen enzo zoals ook velen doen, en dat zijn nu vaak juist de mensen die het verpesten voor de anderen, die graag nog wel wat van hun leven willen maken. Maar dit op de een of andere manier niet kunnen, de goeden moeten dus ook hier onder de kwaden lijden?


  ⚠️ Meld

 6. John,

  kort door de bocht weer. wat heb jij gedaan om de omstandigheden van hen te veranderen ten goede.

  Er is een spreekwoord dat luidt: heden ik morgen gij. Denk daar eens aan als je weer een slap oordeel velt.


  ⚠️ Meld

 7. ach, aan de andere kant schept het ook weer werkgelegenheid, zo te zien (en te lezen). en dat is ook wat waard in deze tijd! en inderdaad, niet iedereen is in hetzelfde stramien te wringen.


  ⚠️ Meld

 8. lees dit
  waarom zou ik die gasten moeten helpen volgens jou???
  ze zijn toch zelf zeker oud en wijs genoeg om hun eigen boontjes te doppen, maar nee beter in 1 week je ww uitkering erdoorheen jagen door het op te maken aan drank en drugs .


  ⚠️ Meld

 9. John,

  je snapt helemaal niet wat ik zeg.
  Wat doe jij of heb jij bijgedragen aan de verbetering of verandering tenaanzien van deze mensen, waar jij er morgen ook een van kunt zijn, maar dit terzijde.


  ⚠️ Meld

 10. Mensen, lees: biopsychosociaal model en dan denken jullie anders over het bewust kiezen voor een verslaving… Zo werkt het dus niet… en al helemaaaaal geen verplicht afkickprogramma. Eerst contact leggen, motiveren etc etc….


  ⚠️ Meld

 11. reacties op het gijzelingsdrama de Helberg
  Het is treurig om aan te zien hoe onwetenden reageren op de public relationsstunt de Helberg,maar vooruit maar, ik wijs nogmaals op mijn reactie/verhaal op andere artikelen op nieuwsportal Zwolle over dit superbedrog wat gebruikt word om fraudes af te dekken met gemeenschapsgelden en het feit dat de gemeente Zwolle al 20 jaar correcte uitvoering van de Welzijnswet van 1987 en 1994 uit de weg gaat.
  Vandaar ook de dak en thuislozenproblematiek en voedselbanken en het afschuiven van maatschappelijke problemen op het particulier inititatief oftewel het “malafide ondernemerskat op het Rijkssubsidiespek binden” met alle gevolgen vandien (graaiculturen) te lezen in de media.
  Zie:extra opvang voor daklozen
  Tekort opvang daklozen
  politiekorpsen dumpen daklozen
  Hostel hotelhoteldebotel
  Beheersplan Herberg
  RIBW Zwolle clientenraad
  Solidara
  GGD Dannenberg
  Veel leesplezier en geluk met het verwerven van de juiste inzichten om verdere tekorten in de gemeentelijke begroting van Zwolle te voorkomen plus de eigen portemonne door het niet geven van giften aan deze bende met het valse sociale gezicht.


  ⚠️ Meld

 12. Veel leesplezier en geluk met het verwerven van de juiste inzichten

  Met het “verwerven van de juiste inzichten” bedoel je dus dat we overal jouw reacties op dit soort stukken kunnen lezen. Realiseer je je wel, dat dat dus 1 verhaal is? Het zou ook erg kortzichtig zijn als de gemiddelde weblog bezoeker op basis van jouw reacties ineens “tegen” zou zijn… toch?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.