Primeur van Toon Leeftijd app tijdens carnavalsweekend in Zwolle

Primeur van Toon Leeftijd app tijdens carnavalsweekend in Zwolle

Zwolle – Zwolse carnavalsvierders kunnen in verschillende horecabedrijven met een nieuwe app laten zien dat ze ouder zijn dan 18 jaar. De app heet Toon Leeftijd en is een gezamenlijk initiatief van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ) en het Zwolse ICT-bedrijf Siip.

Het voordeel voor gasten en horecaondernemers is dat de leeftijd makkelijker en op een veilige manier getoond kan worden. En de app is privacy-vriendelijker dan het tonen van álle gegevens uit het identificatiebewijs. Dat zegt Jan Brink, directeur en co-founder van Siip. “Gasten laten via deze app, gebaseerd op hun wettelijk identiteitsbewijs, eenvoudig en veilig zien dat ze ouder zijn dan 18 jaar en daarom naar binnen mogen of een drankje met alcohol aan de bar kunnen bestellen.”

Jan Brink: “Dit levert tijdswinst op en is ook laagdrempeliger voor horecamedewerkers om te vragen. Bovendien is in een donkere omgeving een verlichte telefoon makkelijker te lezen dan een ID-bewijs met kleine foto.” Het grote voordeel is dat alleen een foto en de leeftijdscategorie worden getoond en geen andere persoonsgegevens.

Voor de horeca is deze vernieuwing een handig instrument om gastvrij en makkelijker de leeftijd te controleren. HESZ-voorzitter Ton Leensen: “Wij vinden bewust alcoholgebruik belangrijk en deze app maakt het makkelijker om bij het bestellen van alcohol te zien dat onze gasten ouder zijn dan 18 jaar. Wij denken dat daardoor de controle minder belastend zal zijn en dat verhoogt de gastvrijheid.”

Gasten downloaden de Toon Leeftijd-app en identificeren zich eenmalig met een geldig en wettelijk legitimatiebewijs. Vervolgens kunnen ze de app aan de deur of aan de bar laten zien. De app toont alleen de gegevens van de gast die relevant zijn in dit geval: een foto en de leeftijdscategorie, zoals 18+.

Siip verklaart dat de persoonsgegevens van de gast uitsluitend op de smartphone staan en niet digitaal worden gedeeld: “Door de beveiliging van de app staan de gegevens veilig op de smartphone en kunnen door niemand worden aangepast, ook niet door de eigenaar van de telefoon. Bij twijfel kan altijd naar het ID-bewijs gevraagd worden.”

De app zou niet fraudegevoelig zijn en komt niet in de plaats van de wettige identificatieplicht, aldus Siip.

Toon Leeftijd is te downloaden via: https://siip.group/toepassingen/toon-leeftijd/

Artikel delen: