College wil dak- en thuislozen actiever begeleiden

Zwolle – Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor een nog actievere rol te vervullen bij de bijstandsverlening en deelname aan de arbeidsmarkt van dak- en thuislozen. Een intensievere en mindere vrijblijvende aanpak moet er voor zorgen dat de hoofddoelen van het door de gemeenteraad vastgestelde Stedelijk Kompas worden gerealiseerd.

Vooralsnog gaat om maatregelen op basis van een experiment. De kosten van circa 600.000 euro voor 2009 en 2010 worden betaald uit het budget Stedelijk Kompas, de reserve armoedebeleid en het werkdeel WWB (Wet Werk en Bijstand).

De strakkere aanpak moet leiden tot onder andere de volgende resultaten:

·         De afdeling Schuldhulpverlening van de gemeente doet het budgetbeheer voor  dak- en thuislozen;

·         Zestig procent van de doelgroep met een uitkering wordt voorbereid op een actieve deelname aan het arbeidsproces of anders een andere vorm van participatie in de Zwolse samenleving.

·         Een sociaal krediet moet leiden tot het voorkomen van dak- of thuisloosheid en vormt voor ex-gedetineerden een motivatie om actief deel te nemen aan de maatschappij.

·         De doelgroep krijgt een prepaid bankpas waardoor arbeidsintensieve kasbetalingen van de baan zijn. 

Weg naar zelfstandigheid

De voorstellen van het college leveren een intensievere en minder vrijblijvende aanpak op. Door ook verplichtingen  te verbinden aan rechten van de dak- en thuisloze worden meer mensen aangemoedigd deel te nemen aan trajecten die participatie in de maatschappij stimuleren en waarmee de doelgroep uiteindelijk een weg vindt naar huisvesting, werk of een andere zinvolle vorm dagbesteding. Niet nakomen van verplichtingen kan in het uiterste geval ook leiden tot het verlagen of zelfs beëindigen van de uitkering. Dit kan uiteraard tot spanningen leiden. Daarom worden de effecten van dit beleid goed in de gaten gehouden.

 

Artikel delen:
Reacties 18
 1. ik zie hier een oplossing voor een klein groepje dak en thuislozen. over het algemeen zijn de meeste mentaal verdwaalden en notoire zwervers geenzins van plan om aan dit soort activiteiten mee te doen. als men deze groep gaat korten op een uitkering of zelfs het stopzetten hiervan leidt dit enkel tot meer criminaliteit en sociale overlast. 6 ton is tevens een exorbitant hoog bedrag, ik vraag me af hoe dat besteedt gaat worden. er wordt zowieso jaarlijks voor tonnen in deze sociale afdeling gepompt.


  ⚠️ Meld

 2. Voor het verbrassen van dit budget zie ik een rol weggelegd voor Joop van Ommen, die zoals gewoonlijk gewoonlijk eerste rij zit bij dit soort dingen.

  Wat ik alleen niet snap is waarom niet echt profesionele hulp wordt ingeroepen voor deze kansarme groep, die zowiezo nergens aan mee werkt.

  En idd, 6 ton is een beetje erg veel, zal wel met die nieuwe herberg te maken hebben, die hebben een opstartkas nodig natuurlijk.


  ⚠️ Meld

 3. Sorry hoor lui, maar 6 ton is echt een schijntje. Daar kun je bij een normaal bedrijf een projectje van doen met een man of 5 voor een paar weken.


  ⚠️ Meld

 4. Leren lezen verdieping…en als de problemen met de dak en thuislozen opgelost zijn wie gaan we dan onder de kont schoppen?


  ⚠️ Meld

 5. Nou, eerst maar weer even een feestje geven ter ere hiervan dan, kunnen de wethouders samen met van Ommen op de foto want dat staat weer prima voor de linkse kiezer. 6 ton is idd een schijntje, een kleine overschrijding naar 7 of 8 ton zal dan ook wel weer goedgepraat worden door van die figuren als Jasper


  ⚠️ Meld

 6. Beste Jasper,
  geschreven door Japser, op 9 april 2009 om 15:49

  Sorry hoor lui, maar 6 ton is echt een schijntje. Daar kun je bij een normaal bedrijf een projectje van doen met een man of 5 voor een paar weken…………….

  En dat is dus de reden dat bedrijven nu omvallen….


  ⚠️ Meld

 7. @ Geert, denk dat de meeste mensen geen benul hebben. Sommigen ook niet willen hebben, van bedragen die ergens voor worden uitgegeven.

  Dat dit een goed doel is, is voor mij in elk geval duidelijk. Gister (wel Zorg maar een andere doelgroep al kan het ook resulteren in dit) nog genoten van Rob Oudkerk in DWDD. Mocht ik altijd al graag horen. Hij gaat wat nieuws doen, met nog iemand, gaat wat betekenen voor lastige kinderen in Mokum. De Jeugdfabriek.


  ⚠️ Meld

 8. Vraag : “Zeg, is die subsidie voor die nieuwe herberg voor de zwervers in zwolle van je wel zo??n goed idee ??”

  “…dan moet je twee dingen goed scheiden. Laten we ze dan apart behandelen, het realistische en het idealistische. Realistische kom je dan eerst aan, en dat is waarom je het wel of niet doet. Realistische is dat iedereen wie mij een beetje na staat – in het zwerverswereldje, buiten het zwerven om – die hebben we op twee basisredenen, dus de onwilligheid en het prestige van de buurt, eigenlijk 99 procent afgeraden om daar naartoe te gaan. Om realistische dingen. Ten eerste de manier zoals het Zwolse groepje zwerft, is de wil om te herbergen er wel of niet bij. Wat kan je winnen, als begeleider realistisch gesproken, en, allerbelangrijkste, wat krijg je over je heen als het niet lukt. Nou, daar hebben we een klein voorproefje van gehad denk ik de laatste paar maanden. Dus wat dat aangaat hebben ze geen ongelijk gehad. Kan alleen maar erger worden. En wat zie je dan, dan kom je aan het positieve, wat is haalbaar. Er is maar één mogelijkheid.”

  Vraag: “Ik vind dat je nu wel een beetje zielig zit te doen.”

  “Nee helemaal niet, want ik kom direct in het tweede gedeelte. Ten eerste praat je over geld, en geld is realistisch, dus als je dan een realistische oplossing gaat zoeken, zit ik die kant op te praten, het eerste gedeelte, nog niet voor het tweede gedeelte. Als je dan op een gegeven moment een prijs voor iets moet af maken, om op je geld terug te komen, dan praat je dus voor en tegen, dat is normaal, dan praat je niet over het wel of niet begrijpen, want dat is het idealistische, praat je over het andere. Nou, voor de andere kant is zat positiefs te vinden, tenzij je dus zegt wat je doelstelling wordt, maar daar is voor de rest dus ook helemaal niks mis mee. Alles wat erna komt, is afbreken van je ideaal, en nou dat zit goed fout, dat is één ding om maar ergens uit te komen.” Er zit geen toekomst in mensen die zelf al niet meewerken , dus waarom zou ik het dan nog doen.Op die locatie dan, want ergens anders werkt het misschien weer beter wel zoals de gemeente nu schetst.

  Ik weet niet hoe zoiets werkt maar als wij die zwervers in een poll kunnen laten denken dat zij gaan winnen tijdens het debat over de herberg dan moeten we de gemiddelde Zwollenaar toch ook kunnen laten denken dat hij “belangrijk” is?  ⚠️ Meld

 9. nog eens geprobeerd, maar op een of andere manier hoor ik de stem van Johan Cruyff als ik het lees…

  Maar goed wat ik er van begrepen heb van bovenstaande reactie van degi is het dus niet realistisch om te denken dat je hier direct resultaat uitkrijgt hoeveel geld je er ook instopt? Terwijl ik met dit initiatief eindelijk eens wat speerpunten zie waar juist wel op getoetst kan worden.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.