Curans genomineerd als beste gebouw Nederland

Zwolle – De BNA regio Oost heeft vier gebouwen genomineerd voor ‘Het beste gebouw van Nederland’. Het gebouw aan de Hobbemastraat van woningcorporatie SWZ , ‘Curans’, is één van de genomineerden. De prijs BNA Gebouw van het jaar 2009 heeft vijf regionale voorrondes waaruit steeds een aantal nominaties van een regionale winnaar volgt. Vervolgens dingen alle nominaties en regiowinnaars mee naar de nationale hoofdprijs. Op 23 april zal de uitslag in TrouwAmsterdam bekend worden gemaakt.

 

Het gebouw werd ontworpen door De Nijl Architecten uit Rotterdam. De jury vindt dat Curans eruit ziet alsof het er altijd heeft gestaan. “De architect van dit gebouw heeft veel energie gestoken in het doorgronden van de omgeving. Met deze ingrediënten heeft hij een zorgvuldig, eigentijds ontwerp gemaakt. ” Ook de mix van oude en jonge gebruikers spreekt de jury aan. Aan het ene binnenhof wonen alleen senioren maar is op de begane grond een kinderdagverblijf. Bij het andere hof liggen seniorenwoningen tegenover kleinere starterwoningen, die in de toekomst eventueel samengevoegd kunnen worden.

Ingezonden foto’s

De jury waardeert het woongebouw dat zowel in de context als in zijn totaalopzet bijzonder zorgvuldig is gemaakt. “Door een consequente uitwerking in beeld, materiaal en detail heeft het gebouw een krachtige en trotse uitstraling. De respectvolle wijze waarop is omgegaan met de niet altijd even gewaardeerde architectuur en stedenbouw uit de jaren vijftig, is voorbeeldig.”  

Juni vorig jaar werd het gebouw officieel geopend. Het gebouw is gelegen op de hoek van de Hobbemastraat/Ferdinand Bolstraat en bestaat uit 75 appartementen, waarvan 24 voor starters en 51 voor senioren. In het gebouw bevindt zich op de begane grond een kinderdag­verblijf van Mickey’s. De zorg– en welzijnfunctie in Curans is door SWZ uitbesteed aan IJsselheem Zwolle. Met Curans realiseert SWZ één van de grootste projecten binnen reeds bestaande wijken in Zwolle sinds jaren. Ook levert het project een belangrijke bijdrage aan het opleveren van meer sociale huurwoningen in de stad. Mickey’s Kinderdagverblijven is nieuw in Zwolle, maar heeft met 14 kinderdagverblijven in de regio Amersfoort al een behoorlijke naam opgebouwd. 

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.