Gemeente start proef met schaapskudde

Zwolle – De gemeente Zwolle start een proef van drie jaar met een schaapskudde die in en om de stad het groen gaat begrazen als alternatief voor het traditionele maaien. De proef vindt plaats in de Aalanden en Holtenbroek en mogelijk in Stadshagen. Begrazing door een schaapskudde is een voorbeeld van ecologisch groenbeheer zoals dat binnen Zwolle wordt gehanteerd. De kudde die in Zwolle komt telt tussen de 100 en 200 schapen. 

Voordelen van een schaapskudde boven het maaien met een maaimachine is onder andere dat de vegetatie meer structuur krijgt, het is goed voor de verspreiding van zaden en het is vriendelijker voor kleine dieren. Daarnaast is er natuurlijk geen brandstof nodig voor het maaien en afvoeren van groenafval. Ander voordeel is dat de kudde met herder educatieve aspecten heeft. Het totale te begrazen gebied beslaat 25 hectare. Voor de proef wordt € 165.000,– uitgetrokken

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Een proef van 165.000 euro vind ik niet misselijk. Staan de kosten ?berhaupt wel in verhouding met de ecologische winst? Ik kan me niet aan het gevoel onttrekken dat je voor 165.000 euro wel wat concretere ecologische winst kan boeken. Of is het vooral de positieve aandacht/PR/Marketing van de gemeente Zwolle die dit hoge bedrag rechtvaardigt? Helaas is dat bij bijna alle ‘groene’ projecten die tegenwoordig worden ondernomen het geval.


  ⚠️ Meld

 2. Hopelijk heeft reintje de vos geen computer, zodat hij leest dat er binnenkort tussen de 100 en 200 schaapjes bijkomen. Hatsikidee dat wordt niet smikkelen en smullen, dat wordt schransen. 😀 😀


  ⚠️ Meld

 3. Ik zie het al gebeuren… de schapen van Holtenbroek naar Stadshagen, lekker de brug over.. dat wordt helemaal geen chaos.


  ⚠️ Meld

 4. @ Tjalling, middels de wet openbaarheid van bestuur, zijn zo de feiten achter je beeld vandaan te toveren.

  Vind het altijd wel vreemd wat door de gemeenteraad gaat en wat niet. Zal wel op een max.bedrag vastzitten of zo.


  ⚠️ Meld

 5. Ik woon als geboren en getogen Zwollenaar al een aantal jaren in Groningen en hier loopt ook ieder jaar een hele kudde schapen door de stad. Voor zover ik het kan zien werkt het hier prima, die beesten grazen hele stukken, die anders slechts enkele keren per jaar gemaaid worden, kaal. Ze worden met name ingezet op dijkjes langs het water en e.d. Het geeft een leuk gezicht en dat verplaatsen van de kudde gaat prima, soms zie je ze zelfs door het drukke centrum lopen. Als dat lukt moet het op de Twistvlietbrug ook wel lukken lijkt mij.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.