Eerste paal geslagen voor woningen op De Vier Erven in De Tippe - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle

Eerste paal geslagen voor woningen op De Vier Erven in De Tippe

Zwolle – De Tippe is een nieuwe buurt in Stadshagen waar woningen komen. Op het eerste veld van De Vier Erven in De Tippe komen in totaal negen woningen. Bewoners hebben hier in onderling overleg de grond verdeeld en een gezamenlijke binnentuin ontworpen.

Zes van deze woningen worden door Heutink Groep ontwikkeld en gebouwd. Woensdagmiddag hebben wethouder Monique Schuttenbeld en Helmich Heutink, CEO van Heutink Groep, de bouw het startschot gegeven door het slaan van de eerste paal. De toekomstige bewoners en hun kinderen waren erbij aanwezig.

De Tippe ligt aan de rand van Zwolle, tussen het weidse IJssellandschap en de bestaande buurten van Stadshagen en Westenholte in. In een van de drie buurschappen van De Tippe, Het Poldergrid, liggen De Vier Erven. Nieuwe bewoners hebben hier invloed op hoe hun woning en omgeving er uit gaan zien. Voor het eerste veld van De Vier Erven maakten de negen huishoudens grotendeels zelf het plan dat nu tot uitvoering wordt gebracht.

Dit project in zogeheten ‘co-creatie’ is uniek voor Zwolle, aldus de gemeente. Wethouder Schuttenbeld: “Deze bewoners hebben elkaar gekozen als nieuwe buren, alleen dat is al heel bijzonder. Onderling hebben ze de grootte van hun kavel afgestemd, hun droomhuis laten ontwerpen en bedacht hoe ze met de gemeenschappelijke tuin willen omgaan. Vanaf de start van dit project heeft dat tot een mooie samenwerking geleid. De toekomstige buurtbewoners vormen nu al een buurt met elkaar, terwijl de bouw nog moet beginnen. Dat is precies wat de gemeente Zwolle met co-creatie wil bereiken. Daarnaast is dit meteen ook het eerste veld in De Tippe, uitgegeven door de gemeente, waarop gebouwd gaat worden en waar co-creatie daadwerkelijk vorm krijgt. Dus in meerdere opzichten is dit moment een mooie mijlpaal.”

De gemeente Zwolle meldt dat de Tippe een duurzame buurt wordt. Er gelden drie duurzaamheidseisen: circulair, klimaatadaptief en natuurinclusief. De woningen die Heutink bouwt, moeten hieraan voldoen. Helmich Heutink, CEO van Heutink Groep: “De duurzaamheidsambities van de gemeente Zwolle voor De Tippe sluiten naadloos aan bij onze werkwijze, waarin wij streven naar een prettige en gezonde leefomgeving voor mens en dier. In de ontwerpen is er dan ook volop aandacht besteed aan dat ambitieniveau. Alle woningen worden energieneutraal opgeleverd, waarvan een aantal woningen nul op de meter hebben. Wij zijn er trots op dat we samen met de gemeente en de bewonersgroep een bijdrage mogen leveren aan een duurzaam en sociaal-inclusief buurschap.”

De afspraak met de ontwikkelende partijen in De Tippe is dat 25 procent van alle woningen in co-creatie wordt ontwikkeld. Uitgangspunt is dat toekomstige bewoners zelf betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun woning en hun directe leefomgeving, al dan niet in een collectief verband.

“Co-creatie draagt daarmee bij aan een duurzame en inclusieve omgeving én geeft ruimte om nieuwe woonconcepten te introduceren. Dat sluit aan bij de ambitie van Zwolle om een vernieuwende woonstad te zijn, aldus de gemeente Zwolle. “De Tippe wordt een groene buurt met veel ruimte om te wonen, werken en recreëren. Met dorpse gezelligheid en de stadse reuring op fietsafstand. De bouwwerkzaamheden voor De Tippe zijn in volle gang. Er komt een buurt met ongeveer 1250 nieuwe woningen in drie buurschappen.”

Foto's 3
Eerste paal geslagen voor woningen op De Vier Erven in De Tippe - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle
Eerste paal geslagen voor woningen op De Vier Erven in De Tippe - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle
Artikel delen: