V.l.n.r. Dirk Jan Pullen (teamleider Brandweerzorg), Vincent Hondman (duikinstructeur Deventer), Jan van der Steege (duikinstructeur Zwolle) en Sander Brons (adviseur Beheer & Techniek) - Foto: Veiligheidsregio IJsselland
V.l.n.r. Dirk Jan Pullen (teamleider Brandweerzorg), Vincent Hondman (duikinstructeur Deventer), Jan van der Steege (duikinstructeur Zwolle) en Sander Brons (adviseur Beheer & Techniek)
Foto: Veiligheidsregio IJsselland

Brandweer Zwolle heeft nieuwe duikapparatuur en waterongevallenwagens

Zwolle – De brandweerposten in Zwolle en Deventer hebben nieuwe duikapparatuur en waterongevallenwagens. Woensdag droeg teamleider Brandweerzorg Dirk Jan Pullen de sleutels officieel over aan de duikinstructeurs: “Ik kijk terug op een mooi aanbestedingsproces waar onze duikers invloed hebben gehad op dit mooie duiksysteem.”

Dirk Jan Pullen: “Het systeem waarmee de duikers van Zwolle en Deventer gaan duiken, is een product van jaren innoveren. Ooit werd in Deventer de eerste stap gezet om te gaan werken met luchtvoorziening vanaf de waterkant. Alle ervaring van de afgelopen jaren hebben we gebundeld en als basis genomen voor het systeem wat we nu gaan gebruiken.” Afgelopen periode oefende en trainde de brandweer al volop met de nieuwe apparatuur in het zwembad, de duiktank en in de duiktoren. De eerste reacties zijn erg positief, aldus de Veiligheidsregio.

Naast de eisen vanuit de wet is gekeken naar toekomstbestendigheid. De nieuwe duikapparatuur van SeaScape Subsea heeft daarom een aantal innovatieve eigenschappen. Zo kan er op de kant via een camera onder water meegekeken worden met de duiker. De video- en communicatiesystemen zitten in koffers waardoor deze makkelijker uitwisselbaar zijn. En magneetcontacten in plaats van stekkers laden de systemen op. Ook de waterongevallenwagens zijn voorzien van nieuwe snufjes. Hoewel het om een landelijke aanbesteding ging, heeft leverancier Visser de duikapparatuur speciaal ontwikkeld om ze ergonomisch en arbotechnisch verantwoord in- en uit te kunnen laden.

Voorheen gebruikten de brandweerposten in Zwolle en Deventer verschillende duikapparatuur. Dat is nu gelijkgetrokken, zodat alles voor beide posten hetzelfde is. Dat is een groot voordeel, aldus de Veiligheidsregio, want hierdoor is niet alleen het materieel uitwisselbaar. Ook collega’s kunnen gemakkelijk voor beide posten duiktaken uitvoeren.

Veiligheidsregio IJsselland beschikt over twee duikteams: in Zwolle-Noord en Deventer. Naast de eigen teams maken ze, afhankelijk van de locatie, ook gebruik van duikteams uit andere regio’s.

Foto's 3
Brandweer Zwolle heeft nieuwe duikapparatuur en waterongevallenwagens - Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Duikoefening - Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Duikoefening
Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Artikel delen: