Thema-avond: ‘(Over)belast door de zorg?’

Zwolle – Op dinsdagavond 21 april 2009 van 19.00 – 21.30 uur wordt in het Alzheimercafé gepraat over de gevolgen die de zorg voor een dementerende heeft voor partners en kinderen (mantelzorgers). De zorg voor een dement familielid is een zware belasting. De naaste familie gaat vaak heel ver in het bieden van de nodige zorg. Kinderen combineren die zorg vaak ook nog met werk en een eigen gezin. Maar wat ‘als de rek eruit is’ ? Hoever ga je en op welk moment zoek je hulp?

De avond is bedoeld voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Er wordt in een gemoedelijke sfeer over dit thema gesproken en er is voldoende tijd om met elkaar ervaringen uit te wisselen. In het Alzheimercafé zijn hulpverleners aanwezig waaraan vragen gesteld kunnen worden en er is een informatiestand met boeken en brochures. Het Alzheimercafé is in de ‘Bakhuuszaal’ van Restaurant ‘De Handschoen’, Nieuwe Deventerweg 103 in Zwolle. Voor meer informatie kunt u terecht bij Alzheimer Nederland afdeling IJssel-Vecht, telefoon: 06 – 155 727 59.Het Alzheimercafé is een initiatief van Alzheimer Nederland afdeling IJssel-Vecht, Dimence Zwolle, Stichting Informele Zorg en Stichting Welzijn Ouderen Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Dit is een prima initiatief!
  Maar wanneer komt er iets dergelijks voor mensen die hun naasten MOETEN bijstaan bij het alleen al ondersteunen en verwerken van problemen met de zorginstanties, de aanvragen WMO, de thuishulp etc, etc.
  Ook daar liggen toenemend problemen.
  Zelfs als je geen mantelzorger bent, maar een ander niet aan zijn/haar lot wilt overlaten omdat de gehandicapte en hulpbehoevende persoon alleen nog maar zieker wordt van de frustraties en wanhoop m.b.t. bovengenoemde zaken.
  We gaan inmiddels drijven op mantelzorgers, maar dat kan niet onbeperkt.
  Nog even en de mantelzorgers verdrinken ook!

  Maak nooit de fout om bij een instantie te vertellen dat je mantelzorger bent. Dat vindt men geweldig en kan zich dan grotendeels terugtrekken.

  Vergrijzing vereist een toenemende zorgbehoefte en de bezuinigingen inclusief de al langere tijd niet goed werkende instanties staan lijnrecht tegenover elkaar..  ⚠️ Meld

 2. Jan,

  de fnv,

  weliswaar voor leden maar toch.

  maandag 27 april van 19:30 tot 22:00 uur
  in de vrolijkheid oude meppelerstraatweg.
  o.a. uitleg over de wmo
  bieden van hulp
  tarieven huishoudelijke hulp
  aanbieden hulpmiddelen
  rolstoelen/ aanpassingen thuis/ vervoersvoorzieningen
  collectieve verzekering vanuit de gemeente zwolle

  Het is mij te beperkt allemaal, maar toch.

  Politiek moet ook meer van dit soort avonden houden. Er is behoefte aan vragen en antwoorden dus tekst en uitleg over het reilen en zeilen in de zorg. Vragen over de aangeboden zorg aan mensen in de zorg ook instellingen en hoe dat bij familie overkomt en hoe de familie wordt belast.
  Ik begrijp je vraag Jan, of schreeuw, jij mag het zeggen.  ⚠️ Meld

 3. Ik heb het niet eens over een familielid, maar over een goede vriendin die verzoop in de ellende die de instanties en de huishoudelijke zorgaanbieders veroorzaken.
  En dát vreet al energie.. Ik kan er boekdelen over schrijven.
  Het systeem is compleet ziek. In NL is in alles voorzien, maar helaas op papier.
  De praktijk is een doffe ellende. NL = een papieren zorgstaat.
  Enfin staatsecretatis Bussemaker wordt overspoeld met klachten en kan dit systeem blijkbaar ook niet genezen.

  Hoe de WMO werkt en wat de “mogelijkheden” zijn is mij noodgedwongen meer dan bekend.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.