Poasvuur Haerst, warmer dan vorig jaar!

Zwolle – 2e Paasdag 2009 zal in Haerst de geschiedenis ingaan als een van de mooiste paasvuurdagen. Waar vorig jaar de paasbult niet zo groot was als andere jaren en het weer zich ook niet van de beste kant liet zien, was het dit jaar voor de buurtschappers genieten geblazen. Het paasvuur behoort tot de Europese jaarvuren en komen met name veel voor in Noord- en Oost-Nederland. Daarnaast kennen onze oosterburen ook enkele delen van Beieren, waar de boze geesten op deze traditionele wijze worden verdreven.

Ja, er gaan de laatste jaren stemmen op om het ontsteken van de paasvuren te verbieden in het kader van het milieu. Ook zijn er burgers, die de stankoverlast tegen willen gaan. Deze stankoverlast is betrekkelijk en zeer afhankelijk van het weer, hoe droger het weer, des te meer last zal er zijn; en hoe oostelijker de wind, hoe meer overlast we kunnen hebben van de Duitse paasvuren. In vroegere tijden werd alles wat brandbaar was op de stapel gegooid, maar dat is verleden tijd. De hedendaagse paasvuren worden gecontroleerd door de brandweer en moeten voldoen aan veel regels.


… en dan toch nog winnaar …
 

De winnaars eiergooien 2009, René van de Vecht en Erik Poetsma

In Haerst werd aan de Vijfhoekweg op het weiland van de familie Kok, begonnen met het traditionele eiergooien dat zorgde voor veel hilarische momenten. Een aantal teams van 2 personen, waarvan de één, een ei over een bepaalde afstand naar een ander gooit, hij/zij moet het ei dan heel opvangen. Is dit gelukt, gaat men door naar de volgende ronde, waarbij de afstand steeds groter wordt. Door de steeds grotere afstand wordt de druk bij het vangen alsmaar groter, met het bekende uit elkaar spattende resultaat. Het aantal deelnemers is van te voren niet bekend. Men kon zich ter plekke opgeven.

Meestal bestaan de teams uit jongeren in de leeftijd rond de twintig jaar, maar er doen ook teams van vader en zoon mee, waarbij de zoon net de leeftijd van 10 jaar heeft bereikt. De winnaars René van de Vecht en Erik Poetsma kwamen tot 30 meter en gingen met de eerste prijs strijken. Niels Kok en Sander Zuidberg werden tweede en Aron van Reenen en Ronald Bredewold derde. René en Erik gingen aan de haal met een kleine geldprijs, maar vooral met de eeuwige roem en wie wil dat nu niet. Je staat toch wel even in de boeken.

Een gezellig buurtfestijn, met als sluitstuk, gekookte eieren, warme chocolademelk. Na dit feestelijke eiergooien werd het poasvuur 2009 ontstoken. Een lekker fikkie, dat de eerste keer wat tegen sputterde, waardoor er wat extra balen stro in vlam moesten worden gezet. Bij de tweede poging ging alles, zoals het zou moeten gaan. De uitlatingen van de talrijke toeschouwers deden niet onder voor die van een echte kleine pyromaan.

Twee tot drie dagen zal de stapel nog gecontrolleerd doorbranden. Hierbij worden steeds de laatste resten weer bij elkaar geharkt, totdat het geheel in rook is opgegaan. Het wachten is nu dan ook weer op het volgende jaar.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. vreemd dat plattelanders bij elke gelegenheid direkt flessen bier aan de mond moeten zetten. Of zou dit ook een traditie zijn ?


  ⚠️ Meld

 2. Ziet er gezellig uit! Misschien iets voor een vooraankondiging volgend jaar op dit onvolprezen log? Vond die tussen Dalfsen-Raalte toen ook zo tof. Met de kinderen en een maat wezen kijken. Geopend door de pastoor (oid) in vol ornaat met wierook (?) heen en weer zwaaiend. Heb het nog gefilmd. Jeroen K. en René E. waren enkele van de vele toeschouwers.


  ⚠️ Meld

 3. Hans Smit, bedankt voor het mooie stukje over het Paasvuur en de prachtige foto’s.
  Ze zijn weer top. Volgend jaar hopen we dat je weer van de partij bent en hopende op weer zo mooi weer.
  Wat ons betreft was het Paasvuur weer geslaagd met natuurlijk de eiergooi wedstrijd !!


  ⚠️ Meld

 4. Voedselverspilling????
  Kalk is erg goed voor de grond. Het gras gaat er beter van groeien. De koeien lopen op het land en eten dat stukje
  gras waarin extra voedingswaarden zitten. De koeien worden sterker en gezonder waardoor de productiviteit omhoog gaat.
  Al met al zijn dus die paar eieren die kapot gaan op het gras het begin van een kringloop waarbij aan het eind meer voedsel zal zijn.

  Verder wil ik nog even laten weten dat René en ik vanaf vandaag een trainingsschema zullen volgen waarbij ons eindresultaat volgend jaar
  een eerste plek zou moeten worden op de wereldkampioenschappen in Haerst. We gaan dan uiteraard voor de derde keer op rij voor de eerste plek strijden. Wij hopen dat de tegenstand groot zal zijn.

  Vanuit ons zonnige trainingsoord in Spanje, de hartelijke groeten!

  Tot volgend jaar!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.