Herdenking Bevrijdingsdag van Zwolle

Zwolle – Weduwe Pauline Major en enkele van haar kinderen en kleinkinderen woonden dinsdag 14 april de  Bevrijdingsdag van Zwolle bij ter nagedachtenis aan Leo Major.

Bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark, geadopteerd door de Geert Groteschool en Koningin Emmaschool, vond onder grote belangstelling de herdenking van de Bevrijding van Zwolle plaats. Bij de herdenking droegen leerlingen van groep 7 en 8 eigen gedichten voor en maakten zij muziek, waarna bloemen bij het monument worden gelegd door burgemeester Henk Jan Meijer, Pauline Major, haar familie en de schoolkinderen. Bij het monument Pilotenlaan in Zwolle-Zuid, geadopteerd door De Octopus, vindt dinsdagmiddag nog een herdenking plaats.  

Het college wil de eerste bevrijder en ereburger van Zwolle postuum blijvend en zichtbaar eren door de naam van de Zuidbroeklaan vanaf 14 april 2009 te wijzigen in de Leo Majorlaan. Weduwe Pauline Major wordt  ’s middags uitgenodigd het nieuwe straatnaambord op de kruising met de Wipstrikkerallee te onthullen. ’s Avonds blikt burgemeester Henk Jan Meijer na de opening van de raadsvergadering terug op de twee dagen die in het teken van Leo Major hebben gestaan. De overdenking wordt afgesloten met een lied van kinderen van basisschool De Octopus, die goede herinneringen aan de ontmoetingen met onze eerste bevrijder bewaren.

Speciaal voor de familie werd niet alleen op dinsdag 14 april, maar ook op maandag 13 april Tweede Paasdag een programma georganiseerd. Op Tweede Paasdag werd met onder meer burgemeester Henk Jan Meijer een bezoek gebracht aan het graf van Willy Arsenault op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten, Leo’s ‘brother in arms’ die bij de bevrijding van Zwolle is gesneuveld. Tevens werd een bezoek gebracht aan het verzetsmuseum in Markelo, onderdeel van het project Stilstaan Onderweg in de aanloop naar de Nationale Start van de bevrijding op 5 mei in Zwolle, Overijssel.

Artikel delen: