Daan F. komt op vrije voeten na misbruik van bijna vijftig jonge meisjes: “Het was een soort drang”

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Op 22 november vorig jaar vielen agenten na een aangifte van online misbruik van een minderjarig meisje een woning in Zwolle binnen. De politie kon toen nog niet vermoeden wat ze zouden aantreffen op de telefoon van de 32-jarige Daan F. De op het oog keurige huisvader bleek nog 46 andere jonge meisjes te hebben aangezet tot het sturen van seksueel getinte filmpjes.

Dinsdag verscheen F. voor de eerste keer in de Zwolse rechtbank voor een pro-formazitting. De officier van justitie legt aan de rechters uit dat het onderzoek nog in volle gang is. Op dit moment zijn er 31 slachtoffertjes geïdentificeerd, het jongste meisje is 11 jaar en de oudste 15 jaar. “De ouders van de meisjes in het gebied van politie-eenheid Oost-Nederland zijn inmiddels ingelicht,” zegt de officier. Het OM heeft de andere eenheden van de politie gevraagd om assistentie bij het inlichten van de overige ouders. Van zestien meisjes moet de politie de identiteit nog vaststellen. Volgens het OM zijn enkele slachtoffers afkomstig uit het buitenland.

“Deze zaak vergt nogal wat organisatie als we zo’n 45 aangiftes hebben,” zegt de officier. Ze kan dan ook niet aangeven wanneer het politieonderzoek is afgerond. “Aan de verdachte ligt het niet,” voegt de officier eraan toe. “Hij werkt van het begin af aan mee.”

Juliëtte Pinners, de advocaat van F., vraagt de rechtbank om schorsing van de voorlopige hechtenis. Volgens de raadsvrouw wil haar cliënt zijn huurwoning behouden en weer normaal contact kunnen hebben met zijn dochter. “Hij wil ook weer aan het werk gaan om zijn steentje bij te dragen,” aldus de raadsvrouw.

De officier van justitie verzet zich tegen schorsing van de voorlopige hechtenis. Zij is bang dat F. het lopende politieonderzoek verstoort zodra hij op vrije voeten komt. Ook vreest ze dat de kans aanwezig is dat F. opnieuw de fout in gaat. “Niemand heeft ooit iets gemerkt aan F.,” stelt de officier. “Zelfs zijn vrouw niet!” Ze vindt ook dat de ten laste gelegde feiten er niet om liegen. “Het gaat om ontucht, versturen van schadelijke afbeeldingen naar minderjarigen en het vervaardigen van kinderporno.”

“Het was een soort drang,” verklaart Daan F. in de rechtbank. Hij zegt tegen de rechters dat hij zich wil laten behandelen om zijn stoornis onder controle te krijgen. Als hij vrijkomt wil hij zo snel mogelijk beginnen met therapie.

Na een schorsing keren de drie rechters terug in de rechtszaal. De rechters besluiten dat de voorlopige hechtenis van F. morgen wordt opgeheven. De onderbouwing voor het mogelijk verstoren van het politieonderzoek is volgens de rechters onvoldoende. Daan F. zal zich wel moeten houden aan voorwaarden, zo krijgt hij een verbod om social media te gebruiken en moet hij zich regelmatig melden bij de reclassering.

Na afloop van de zitting laat het Openbaar Ministerie in een persbericht weten verrast te zijn door de beslissing van de rechtbank. Desondanks moet het OM zich erbij neerleggen, er bestaat geen wettelijke mogelijkheid om in beroep te gaan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)