Zwolse geluidsoverlast door scooters

Ingezonden

Zwolle – Geacht BenW, de grote overlast die Zwollenaren ondervinden van luidruchtige scooters maakt het volgens onze fractie nodig om hier als gemeente maatregelen tegen te nemen.  

Het lijkt erop dat er in de stad steeds meer sprake is van geluidsoverlast door scooters. Waarschijnlijk gaat het hier om opgevoerde scooters die bij nacht en ontij mensen uit hun slaap en rust halen. In de stad horen wij hier klachten over. Zo was bij omwonenden van de Schellerdriehoek te horen dat zij bang zijn dat de groene driehoek verpest zal worden door brommer- en scooteroverlast als er een openbaar fietspad komt, blijkbaar een probleem dat elders voorkomt. Op het wijkplatform in Holtenbroek werd ons duidelijk dat het overdadige geluid van scooters een plaag voor veel bewoners is. En ook uit andere wijken bereiken ons klachten. Zo zijn er signalen dat er zelfs midden in de nacht scooters met zeer veel herrie langdurig rondjes in woonwijken rijden. Volgens de fractie GroenLinks/DeGroenen tijd om hier iets aan te doen. Als voorbeeld zien wij de aanpak in Amstelveen, Rotterdam en Oosterhout waar de gemeente scooteroverlast te lijf gaat door extra controles en door voorlichtingscampagnes op scholen. Bij scooters wordt geregeld gecontroleerd of ze opgevoerd zijn en indien dit het geval is zo nodig in beslag genomen.

Wij hebben de volgende vragen aan u:

 1. Bent u van mening dat de geluidsoverlast door opgevoerde scooters ook in Zwolle te groot is?
 2. Bent u bereid om net als bijvoorbeeld in Amstelveen met de driehoek samen te onderzoeken welke maatregelen hier tegen genomen kunnen worden?
 3. Welke preventieve maatregelen zijn er mogelijk? 
 4. Gaat u de maatregelen onder 2 en 3 ook treffen?  

Met vriendelijke groet namens de fractie GroenLinks/DeGroenen
Anneke Nusselder en Theo Profijt

Artikel delen:
Reacties 51
 1. 🙂 pak dan gelijk ook even die lutsers in patserauto’s aan. Je kent ze wel, gemodificeerde uitlaten (wat je vroeger deed met karton knijper tussen de spaken van je kinderfiets), getinte ramen, hardcore no fear sticker, petje, golfje gti en rijden alsof de bestuurder een dwarslaesie heeft (hoofd in midden van de auto).

  De scooters die ik ken (van opa en oma) maken totaal geen lawaai, zou gewoon “cool” moeten zijn een stille scooter. Eén waarschuwing, terugkomen op bureau. niet in orde, scooter oppakken in persmachine en klaar.  Maak melding

 2. Laten we gewoon eens niet gehoor geven aan mensen die klagen, ik vind scootergeluid ook irritant, nou en? dan hoor ik eens in de zoveel tijd een scooter voorbij rijden, so what?

  Laten we eens tegen klagende mensen zeggen: los het zelf maar op! Dat gezeur ook altijd….


  Maak melding

 3. Het zijn niet alleen scooters die zo’n klereherrie maken, maar ook die Honda-bromfietsen die zowat zonder uitlaat rondrijden en die je op honderden meters afstand al hoort aankomen.
  Gewoon in beslag nemen en niet meer teruggeven.
  Die scooters/brommers voldoen immers niet aan de wet.

  Ik wil het best wel zelf oplossen Ghehe.
  Ik heb de politie al eens voorgesteld om de kentekens te noteren en aan hun door te geven, dan kunnen ze die jongens bij huis de boel in beslag nemen, alleen ben ik nou geen vriend meer van de politie.
  Want volgens hun deden ze er al genoeg aan.
  Laat me niet lachen. :'(


  Maak melding

 4. geschreven door dick, op 14 april 2009 om 20:24

  Over brommers klagen is zoooo jaren ’60.

  Daarom klagen we tegenwoordig ook niet meer over brommers maar over scooters ;D

  Ik kan hier niet spreken van overlast gelukkig. Maar als je wel van die jammerdingen veel door je buurt hebt crossen, kan ik me er wel wat bij indenken dat mensen het goed zat worden. Sommige van die dingen hoor je bijna niet maar je hebt er heel veel die gewoon bruut veel herrie maken.


  Maak melding

 5. TERINGHERRIE!!!
  Ja weer zoiets Eerst die ASO hierboven ghehe een koptelefoon opzetten met die tering herrrie, Niet zeiken jo, Genieten
  Ja en ook die achterlijke Honda’s ja! Weg ermee, als ook die mafkezen die denken dat de stad een Race-circuit is voor Dombo’s in die “herriekarren” ! Motoren in woonwijken ook leuk…
  En dan nog even over de Gemeente die meestal geen Moer doet aan overlast Politie idem! Nu weer in de tuin:
  Net een Asiel met al die Gestoorde Hondenbezitters! Het zij Gezegd.
  Oplossing:? Al die Herrie een Paar nachten Lang voor de Burger”vader’ (la me nie lachen) zijn Huis….


  Maak melding

 6. Nou, je zult maar aan zo’n fietspad wonen waar zo’n decibelmonster continu langskomt. Ik woon aan zo’n fietspad, maar ik heb extra isolatie omdat hier ook een spoorlijn voorlangs loopt.


  Maak melding

 7. Bravo!
  Scooters zijn ernstig vervuilend (meer nog dan een vrachtwagen), maken het meeste lawaai van alle vervoersmiddelen, worden veel gestolen en zijn vaak betrokken bij ongelukken. Als je dan weet dat negentig procent van de ritten voor de lol wordt gemaakt, dan is het volstrekt logisch om het scooterverkeer aan banden te leggen.  Maak melding

 8. WFvN, ik lees vaak wel de voorgeschiedenis voor ik reageer

  Het zijn niet alleen scooters die zo’n klereherrie maken, maar ook die Honda-bromfietsen die zowat zonder uitlaat rondrijden en die je op honderden meters afstand al hoort aankomen.
  Gewoon in beslag nemen en niet meer teruggeven.
  Die scooters/brommers voldoen immers niet aan de wet.

  😛


  Maak melding

 9. True dick, maar er wordt zeer modebewust geklaagd over de scooters. De brommers rekenen ze er voor het gemak ook gewoon onder, evenals snorfietsen natuurlijk 😉


  Maak melding

 10. Denk dat er straks met Koninginnedag, geloof de nacht ervoor of ’s morgen heel vroeg, een aantal reageerders met spandoeken in Gaalemuud’n zijn te vinden: “Tering op met die herrie”.

  Maar laat géén van bovenstaande “verbieders” straks op een partij gaan stemmen met het woord “vrijheid” in de naam 😉

  Ach mensen, wij hebben geen van beiden. Natuurlijk erger ik me ook aan dat veel te harde gescheur. Al vond ik het laatst sneu voor die pizzakoerier die na een korte achtervolging bij ons voor werd klemgereden…. Verder een beetje leven en laten leven toch.
  Tenzij uit feiten mocht blijken dat ze structureel teveel ongelukken veroorzaken. Dan moet er landelijk wat aan gebeuren. Maar hier gaat het over geluidsoverlast….zoals iedereen weet is geluidsoverlast behoorlijk subjectief.


  Maak melding

 11. Een (standaard) 4-tact scooter is redelijk schoon qua uitlaatemissie. En overigens zeer stil!
  Een standaard 2-tact vervuild vele malen meer, maar een opgevoerde 2-tact heeft zo’n slecht rendement dat je niet wilt weten wat die er aan onverbrande gassen uitgooit.
  Dan de geluidoverlast die een groot aantal produceert is samen een reden om daar zeker tegen op te treden.
  Als iemand dat leuk vindt dan wordt hij maar lid van de 50CC scooter racerij, maar niet bij een ander voor de deur.  Maak melding

 12. @ WFvN, op 14 april 2009 om 20:51

  Ja en ik ben het dus met dat klagen oneens. Zeker hier, waar het alleen over “het geluid” gaat. Waarneming van geluidshinder is heel subjectief.  Maak melding

 13. Geluid kun je wel objectief meten, maar een applaus voor de vrijwilligers die dag in dag uit met zo’n kastje door heel Zwolle gaan staan.


  Maak melding

 14. Maar ook een objectieve meting zegt niet alles. Goed, objectieve metingen kan je vastleggen in de wet. Alleen zal een dove niet snel klagen over objectieve gelulidsoverlast.
  Een persoon met enorm goed gehoor zal wellicht terecht klagen over een objectieve meting die nog binnen de gestelde wettelijke grenzen valt.


  Maak melding

 15. @admin
  hm, ook van mij is nu een bericht tegengehouden. Ik kan me alleen niet indenken op basis van welk woord m’n bericht tegengehouden is door de software. Dit is niet echt handig communiceren.

  Ik weet niet hoe vaak berichten terecht tegengehouden worden? Hoe groot is het aandeel ‘false positives’ in vergelijking met ‘true positives’?


  Maak melding

 16. Opes WFvN, die van mij is inmiddels geplaatst met 20:53 als tijdstip. Mijn vermoeden klopte “t*ring is een verboden woord maar ook al zoiets gewoons als h*mo, volgens mij zijn er veel verboden woorden”.
  Aangaande FC Zwolle dingen blijft ie ook nog wel eens steken. Plaatste net alleen maar…tot 2x toe dezelfde link met een ander woordje. Zeer onschuldige link maar hij werd tegengehouden. Nu …minuut of 10 later nog maar eens kijken. Suc6 in elk geval ik ga de 2e helft van de voetbal kijken.


  Maak melding

 17. Willie Wortel, heb ik je een beetje boos gemaakt?
  Je wordt snel boos he Willie Wortel? Boos op brommers, boos op mensen waarmee je het niet eens bent, boos op motoren, boos op hondenbezitter, boos op de politie en gemeente die jouw problemen helemaal niet oplossen. Lekker boos….op alles! Ga zo door, daar wordt heel gelukkig van.


  Maak melding

 18. Is het gratis verstrekken van oordopjes misschien een oplossing. Ik ben namelijk bang dat al het andere weinig tot geen effect zal hebben >:( 😉


  Maak melding

 19. Tsja, oordopjes voor een baby van 9 maand die huilend wakker word van de herrie? Wou dat het kon hoor, werden ze ook niet meer wakker van dat pokke ijscokarretje. >:(


  Maak melding

 20. Maar na alle gekheid op een stokje: Geluidsoverlast is prima meetbaar en lang niet in alle gevallen subjectief. En verder is er nog zoiets als gezond verstand. Een scooter/brommer/motorfiets aan horen komen op meer dan 250 meter is meestal ver boven de limiet. Combinatie van hoge snelheid en veel lawaai: > 75 % gewoon opgevoerd, niet toegestaan etc. Maar het ergste is: Ze zijn voor alle verkeersgeruikers onveilig en zijn uiterst onvriendelijk met betrekking tot het leefmilieu. Daarbij is het natuurlijk zeer teleurstellend dat onze wetshandhavers meestal geen wetten handhaven maar alleen toekijken en luisteren. Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat het er zo voor veel burgers niet beter op wordt. En zo wordt eigelijk asociaal gedrag weer beloond……..


  Maak melding

 21. geschreven door dick, op 14 april 2009 om 20:53
  Denk dat er straks met Koninginnedag, geloof de nacht ervoor of ’s morgen heel vroeg, een aantal reageerders met spandoeken in Gaalemuud’n zijn te vinden: “Tering op met die herrie”.

  Kom eens kijken en ordeel dan 😉
  Valt wel mee hoor je moet geven en nemen, maar last ervan? Nee wij niet, wel die lui die aan de kade willen wonen en achja… Dat zijn de klagers verders hoor je niemand dr over . Maar dat jij uit zwolle dit aankaart vind ik wel frapant. Soms in genemuiden gewoond?


  Maak melding

 22. Bezorgde Zwollenaar, zit wel wat in, in wat je zegt. Het probleem is alleen dat er in Zwolle (en rest van NL) erg gemakkelijk geklaagd wordt. Op een gegeven moment lijkt het een kwestie van op elk slakje zout leggen. In principe vind ik snel klagen ook asociaal: men is niet in staat de ander iets te gunnen en wat water bij de wijn te doen. IN principe komt het er op neer dat veel klagers geen rekening willen houden met een ander omdat hun verwachting is dat iedereen 100% rekening met hen moet houden. Dit asociale gedrag wordt ook telkens beloond, door elke klacht meteen erg serieus te nemen en maatregelen te nemen.
  Geluid is meetbaar en niet altijd subjectief inderdaad, maar ik denk als we daadwerkelijk gaan meten wat de objectieve overlastwaarde is, dat veel klachten gebakken lucht blijken.
  Ik woon aan een drukke straat, tot diep in de nacht veel geluid en wordt daar regelmatig wakker van. Niet heel relaxt, maar goed het is nu eenmaal zo. Ik merkte dat, zodra je de keus maakt om te accepteren dat andere mensen soms meer geluid maken dan wenselijk is, dat je geen overlast meer ervaart. Andere grotere plaatsen zijn veel lawaaiiger, mensen leven daar prima om. Waarom? Ze besluiten zich niet te storen aan het geluid….  Maak melding

 23. ghehe,

  jij bent een van hen, zullen we het daarop houden?
  Als ik verkies op de melkmarkt te gaan wonen of aan de jufferenwal dan weet ik wat ik doe. Maar daar gaat het hier niet over.


  Maak melding

 24. @ghehe
  Ik denk dat je het iets te zwart-wit ziet. Enerzijds zie je de mensen die denken dat je 100% rekening met elkaar moet houden (en inderdaad, dat kan niet helaas), anderzijds zie jij mensen die altijd maar water bij de wijn doen. Er bestaat ook nog een middenmoot!

  Er zijn toch echt wel grenzen aan wat je hoeft te accepteren.

  Verder ben ik het wel met je eens. In sommige gevallen kan je ook proberen het probleem te negeren waardoor het ‘vanzelf’ verdwijnt. Goed, de oorzaak kan dan nog wel bestaan maar mogelijk niet meer in je beleving.


  Maak melding

 25. @ Derk, kom graag kijken in Gaalemuud’n, om me te verbazen en te verwonderen. Jammer dat het wat minder gaat met de Sportclub, vind het daar altijd wel een aardige comedy. Mijn neef had ons eens uitgenodigd….laat ik maar stoppen. Die brommerrace is te vroeg 😉


  Maak melding

 26. Hahah, opletter, ik op een scooter? Nee dank je wel. Maar echt, het kan hoor; een ander accepteren zonder er zelf iets mee te hebben 😉

  @ WFvN
  Klopt, er zijn zeker grenzen aan wat acceptabel is. Die middenmoot is precies wat nodig is. Het lastige is in dit verhaal dat jeugd straks met een hoop controles opgescheept zit en er weinig tegenin kan brengen. Daarom probeer ik juist ook de andere kant van het verhaal te belichten.

  Overigens ik heb nog wel aan dit artikel gedacht vanacht om 4 uur,bekvechterij en later notabene iemand met een soort trommel tamtam door de straat. :D. Gezien mijn reacties heir vond ik het niet passend er wat van te zeggen…. 😀


  Maak melding

 27. @ Zwollenaar:

  Geluidsoverlast is prima meetbaar en lang niet in alle gevallen subjectief.

  Hoe wil je meten als je alleen maar weet dat in een wijk (ok 3/4 wijk) last van geluidsoverlast van een scooter is? Als je niet kunt meten kun je vrij lastig handhaven toch?
  De ene mensen beoordelt geluid anders als de ander. De 1 hoort het zelfde geluid bijvoorbeeld als niet hinderlijk gebrom, de ander als kl*teherrie, bekend is ook dat mensen die bijvoorbeel als jaren langs een weg of spoor wonen, de voertuigen niet meer horen.


  Maak melding

 28. TERINGHERRIE!!!
  geschreven door Willie Wortel, op 14 april 2009 om 20:34

  Ja weer zoiets Eerst die ASO hierboven ghehe een koptelefoon opzetten met die tering herrrie, Niet zeiken jo, Genieten
  Ja en ook die achterlijke Honda’s ja! Weg ermee, als ook die mafkezen die denken dat de stad een Race-circuit is voor Dombo’s in die “herriekarren” ! Motoren in woonwijken ook leuk…
  En dan nog even over de Gemeente die meestal geen Moer doet aan overlast Politie idem! Nu weer in de tuin:
  Net een Asiel met al die Gestoorde Hondenbezitters! Het zij Gezegd.
  Oplossing:? Al die Herrie een Paar nachten Lang voor de Burger”vader’ (la me nie lachen) zijn Huis….

  Ook hier weer: heb je hoofdletters over?

  Zelf woon ik aan een drukke weg en aan een spoor. Ik kan niet zeggen, dat ik er last van heb. Ik hoor het wel, maar dat is iets anders dan er last van hebben!
  Als er van die brommertjes voorbij komen lach ik gewoon even. Beetje zielig om met zo’n scootertje zoveel herrie te maken…maar ach…als ze daar zoveel plezier aan beleven.

  Maak je niet zo druk! Dat is slecht voor je gezondheid.

  rijden alsof de bestuurder een dwarslaesie heeft (hoofd in midden van de auto).

  Die vond ik wel goed! 😀 Je ziet ze inderdaad wel zitten…. Ik snap de lol er ook niet van.
  Toch blijf ik van mening, dat er markt is voor stoelen die enkel en alleen prettig zitten als je zo midden in de auto hangt 😉


  Maak melding

 29. @Plantje: He! Dat is mijn opmerking 😉

  Verder: Honda 4-tak maakt een mooi geluid, scooters niet. Dat is het grote verschil. Ik zeg: alle scooters in de shredder, in de meeste gevallen met bestuurder.

  Opgelost.


  Maak melding

 30. we mogen na 22 uur geen lawaai maken in en rondom huis en die scooter aso’s met hun lawaai kliko’s mogen gewoon rondrijden na die tijd en “stoer” doen door elke paar seconden gas te geven?
  Omsmelten die rotzooi en rijbewijs afnemen!!
  Meer controle s’avonds is nodig, niet overdag.
  En hardere aanpak zowiezo, veel meer die opgevoerde plastic rotzooi opsporen en vernietigen!


  Maak melding

 31. Scooter/Brommer overlast
  ZEER irritant. Elke ochtend word ik wakker door het enorme lawaai van opgevoerde brommers (Honda’tjes), die vanuit Dalfsen rijden naar Zwolle en kilometers lang te volgen zijn.

  Zeer goed dat er nu aandacht voor is!

  Anon


  Maak melding

 32. “stoer” doen door elke paar seconden gas te geven?
  Omsmelten die rotzooi en rijbewijs afnemen!!

  Dus als ik mij stoor aan uw rijgedrag en daar voorbeelden van noem, dan vindt u het (ervan uitgaande dat u niet met twee maten meet) legitiem dat de politie uw auto omsmelt en uw rijbewijs afneemt?
  U bent erg daadkrachtig en streng voor uzelf, dat moet ik u nageven.


  Maak melding

 33. Hm… dus jij wilt je storen aan het rijgedrag van een ander (‘te langzaam’ rijden bijvoorbeeld of minder snel optrekken bij het verkeerslicht ofzo) en dat vergelijken met de overtreding van een ander? (opgevoerde brommer, teveel vermogen, te hoge snelheid, teveel lawaai)?


  Maak melding

 34. ghehe…voordat je van leer trekt: ik moet WFvN gelijk geven…
  Iedere paar seconden gas geven is namelijk geen “rijgedrag” dat is ook gewoon verboden. (Net als gas geven voor een rood verkeerslicht.)
  Op die manier klinken de scootertjes net alsof ze schakelen en volgens mij dient het technisch gezien geen enkel nut.


  Maak melding

 35. Aan de andere kant moet ik jou trouwens ook gelijk geven en moeten mensen eens niet zo zeuren!

  Als je een brommer honderden meters lang kunt horen moet je misschien gewoon opstaan en aan de dag beginnen. Zoiets gebeurt wel eens!


  Maak melding

 36. Dat geklaag van iedereen altijd.

  Er is een festival..geklaag
  Er is dit..geklaag
  er is dat..geklaag

  ?

  Mogen mensen ook plezier hebben in zwolle?


  Maak melding

 37. WFvN,
  ja eerlijk gezegd vindt ik dat hetzelfde. Niet opletten bij het stoplicht kan ook een situatie opleveren waarin je het andere verkeer onnodig hindert. Ook ‘verboden’ en dit kan tevens tot gevaarlijke situaties/verkeersagressie leiden. Net als erg langzaam rijden; men rijdt dan een andere snelheid dan die de rest van het verkeer verwacht, gebeurt ook nog wel eens iets mee. Maar daar gaat het mij niet zozeer om (zoals je wellicht al hebt begrepen, ben ik niet zo van veel regels en verboden). Toch, iedereen maakt wel eens een overtreding, als iemand anderen voor hun overtredingen keihard wil straffen, dan neem ik aan dat diegene ook zo stoer is om zichzelf eenzelfde straf te gunnen, wanneer hij zelf de fout in gaat.
  Het gaat me erom dat men altijd ‘keihard wil straffen’ maar alleen als het hen uitkomt: als zij voor iets te snel of veel te langzaam worden bekeurd, dan hebben ze het vaak over ‘ga boeven vangen’. ik zou dat erg hypocriet vinden.


  Maak melding

 38. Tja, hinderen van verkeer is natuurlijk niet de bedoeling. Er is trouwens ook een verschil tussen daadwerkelijk hinderen of je gehinderd voelen, net zoals bij de herriebrommers het geval is.

  Dat laatste kan ik me goed in vinden. Alleen je vergelijking vond ik wat krom/uit z’n verband gerukt.


  Maak melding

 39. Ik vind vooral dat mensen zich niet zo aan moeten stellen!

  Zo hier en daar wordt er echt wel zo’n scooter van de weg geplukt. Je kunt niet verwachten, dat er nu ineens geen enkele scooter meer is, die (naar jouw zin) niet te veel herrie maakt! Ga dan lekker op de hei wonen!


  Maak melding

 40. Ach ja . misschien gewoon de die-hard irritante scooter rijders stalken 🙂 en dan gezellig bij zijn (waarschijnlijk ouderlijk) huis een harley een uurtje of meer en dan flink gas geven. Daar heb ik dan nog wel een dagje verlof voor over, natuurlijk dan wel eerst de buurt ingelicht te hebben.


  Maak melding

 41. Pardon?? Wat nou gezeur??!!! Sorry hoor maar als er elke dag duizenden luidruchtige scooters en motoren langs je woning rijden en zelfs oordopjes helpen niet en het lukt niet om te verhuizen, en je kunt niet meer normaal slapen en raakt overspannen, dan is dit niet zeuren hoor!!!!

  Er is maar 1 oplossing: alle luidruchtige motoren, scooters en brommers in Nederland in beslag nemen op straat en allemaal naar de sloop, daarbij een hoge boete uitdelen plus rijbewijs in beslag nemen! Verder alleen nog stile scooters verkopen en motoren allemaal verboden maken. Alle motorrijders aanhouden die herrie maken en motor afpakken! Wegen dichtmaken waar teveel motoren langsrijden om naar het strand te gaan en de hele dag overlast veroorzaken op die weg, vooral met zonnige dagen.

  Ze verpesten de rust, en slecht voor milieu. Soms maak je een boswandeling en hoor je die rotherrie daar helemaal, ze besmetten alles met die klote herrie! Zoek een andere hobby mensen! Of koop een stille motor of scooter en rijd normaal en houd rekening qua geluidsoverlast!


  Maak melding

Reacties zijn gesloten.