Zwolle krijgt nieuwe stadsdichter

Zwolle –   Op donderdag 16 april kan iedereen kennismaken met de nieuwe stadsdichter van Zwolle. De nieuwe stadsdichter presenteert zich met het voordragen van het eerste stadsgedicht.  Ook neemt Lenze L. Bouwers, de huidige stadsdichter, dan afscheid. Bouwers draagt tijdens deze bijeenkomst het stadsdichterschap over.  

Bouwers heeft tijdens zijn benoemingsperiode 2007 – 2009 met een eigen stemgeluid kleur en inhoud gegeven aan het stadsdichterschap. ´Zwolle, kajuit voor het bestaan´ is de titel van de dichtbundel die speciaal ter gelegenheid van zijn afscheid deze middag officieel wordt gepresenteerd. Maar hij laat ook iets zichtbaars en tastbaars achter in de stad, een stille maar krachtige stem die hij deze middag onthult.

De Zwolse Stadsdichters

De stadsdichter reageert met poëzie op gebeurtenissen en ontwikkelingen in de stad. Een stadsdichter maakt gedichten over de stad Zwolle of over actuele zaken die de stad raken. De gedichten worden voorgedragen bij speciale gelegenheden. Daarnaast initieert en organiseert de stadsdichter andere activiteiten die poëzie dichterbij de mensen brengt.

De stadsdichter heeft een onafhankelijke positie. Daarmee kan hij of zij het gezicht van de gemeente zijn voor de bevolking, maar ook de stem van de bevolking richting de gemeente.  

De eerste Zwolse Stadsdichter was Paul Gellings. Na zijn benoemingsperiode van twee jaar heeft hij in 2007 de dichterspen overgedragen aan de huidige stadsdichter Lenze L. Bouwers. Meer informatie over deze Zwolse stadsdichters, inclusief alle gedichten, is te vinden op www.stadsdichterzwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Zwolle HEEFT een nieuwe stadsdichter. Dat heeft toch al in de Zwolse gestaan? Of zijn de mensen die hier lezen een beetje dom? Een goede keuze want zij zal duidelijk zijn in haar werk. Niet omslachtig.


  ⚠️ Meld

 2. Nog niet onder dwang Opletter. Gadverdamme, komen we in het gebied van Kwalbert…Brrrrr.

  Opletter: de beide dames Boukes zijn Zwols. Alter ken ik niet maar Els is een topper. Dus als je ff op wilt letten? Dank u.


  ⚠️ Meld

 3. Hoeft ook niet iedereen wat te interesseren Opletter. Denk dat niemand haar kent, was vroeger wel zo’n opvallende verschijning dat ze wel op je netvlies bleef hangen 😉


  ⚠️ Meld

 4. 😀 Nee hoor Opletter, ben al 18 jaar getrouwd met een fantastische vrouw. Maar het was errug gezellig toen.

  Droom jij nog van jongens of meisjes uit een klas van vroeger?


  ⚠️ Meld

 5. Oh dat kan, ik was ook geen held in de tijd van “Stiekem dansen”. Maar ja, wanneer ben je een held? Als je zoveel mogelijk vrouwtjes scoort :'( Moet wel zeggen dat ik altijd oog voor (in mijn ogen) mooie vrouwen heb gehad.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.