Schellerpark - Foto: Wouter Steenbergen
Schellerpark
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Harde wind en hoge temperatuur, nat in de ochtend

Zwolle – Maandagochtend jaagt een frontensysteem met veel wind over het land. Het waait stevig en er zijn perioden met regen. De wind wakkert ‘s morgens verder aan. Het maximum wordt in het begin van de middag verwacht met windkracht 6 in Zwolle vanuit het zuidwesten.

Het is een vlagerige zuidwester met in onze omgeving windstoten tot ongeveer 70 kilometer per uur. Een lagedrukgebied dat over Schotland trekt, stuurt deze onrust in de atmosfeer aan. Zeer zachte lucht, oorspronkelijk afkomstig vanaf het tropische deel van de Atlantische Oceaan, komt met deze krachtige stroming hier terecht. De temperatuur varieert van ongeveer 11 graden ‘s morgens vroeg tot zo’n 15 graden in de middag. Zonnestralen komen ’s middags tussen de wolken door. Een bui is nog wel mogelijk en de wind neemt geleidelijk af.

In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend trekt een volgend front met regen en wind over Zwolle. Er staat ‘s nachts een matige wind, kracht 4, uit het zuidwesten. Dinsdagochtend klapt de wind om naar het noordwesten en tikt misschien even kracht 5 aan. Vanuit het noorden wordt koudere lucht aangevoerd. De wolken breken in de middag, maar een buitje kan nog binnenkomen en dat kan een winters type zijn. De temperatuur glijdt dinsdag af naar 6 graden ’s middags. In de nacht naar woensdag wordt uiteindelijk het vriespunt bereikt.

Woensdag vermindert hogedrukinvloed de buiigheid enigszins. De zon is erbij, maar er zijn ook veel wolken. Donderdag komt een storing met een dik wolkenpakket op Zwolle af. Zachtere lucht bereikt ons, een middagtemperatuur rond 10 graden, maar ook regen.

Artikel delen: