Zwolse jongeren beslissen zelf in Level Z

Zwolle – In de wijk Stadshagen in Zwolle wordt op 17 april het allereerste jongerencentrum in Nederland geopend, waar jongeren echt zelf alle beslissingen hebben mogen nemen. Van A tot Z zijn de jongeren verantwoordelijk geweest voor het project. Momenteel worden de laatste kluswerkzaamheden afgerond, volgen de jongeren een cursus sociale hygiëne en heeft een groot deel zelfs een BHV cursus gevolgd. Level Z is bedoeld voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar.

De jongeren uit de wijk Stadshagen in Zwolle waren zelf verantwoordelijk voor het ontwerp, de besluitvorming, het beheer van financiën, de exploitatie, de inrichting, de organisatie, het beheer en de PR van het centrum. De gemeente Zwolle, jongerenwerk TRAVERS en diverse bedrijven hebben, indien gewenst, voor ondersteuning gezorgd. Het resultaat is een bijzonder gebouw. De werkwijze die TRAVERS bij Level Z heeft toegepast, is uniek in Nederland. “We zijn een voorloper met deze methode”, vertelt jongerenwerker Bart Demmers. “We hebben bij veel jongerencentra gekeken, maar nergens vind je een project waar jongeren op zo’n grote schaal zelfstandig aan het runnen én beslissen zijn. Normaal gesproken zijn de jongeren ondersteunend en is de jongerenwerker sturend. Hier was dat dus precies andersom.”

Het project is een groot succes. Level Z heeft al zo’n 60 vrijwilligers. De jongeren krijgen zelf de kans actief bezig te zijn en hun eigen beslissingen te nemen. “Dat zorgt voor bijzondere situaties”, zegt jongere Lidy Uiterwijk Winkel. “Volwassenen denken vaak dat we niets kunnen. Dat klopt alleen als we de kans niet krijgen om het te leren. Die kans krijgen we wel bij Level Z. Zo hebben wij bijvoorbeeld een BHV’er van slechts 11 jaar. Misschien wel de jongste van het land.”

Het jongerencentrum heet dan ook niet voor niets Level Z. “Als het gaat om verantwoordelijkheid van de jongeren zelf, willen we het hoogst haalbare, dus level z”, stelt Demmers. Binnen Level Z is gewerkt met het zogenoemde ABC-model. Waarbij A staat voor Actie: jongeren participeren op maat, iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau. B staat voor Beslissen: jongeren nemen zelfstandig de beslissingen binnen de kaders van het jongerenwerk. C is van Communicatie: de jongeren zijn van alles op de hoogte, er is 100% transparantie.”

De behoefte aan een jongerencentrum in Stadshagen is er al vele jaren. “Na een lange lobby, bestaande uit wijkdebatten en persoonlijk contact met de gemeente, kregen we in 2006 groen licht”, vertelt Uiterwijk Winkel. “Vanaf toen konden we laten zien wat we kunnen en is het vertrouwen gegroeid.” De gemeente Zwolle heeft in het kader van het project Samen maken we de Stad, het initiatief van de jongeren altijd (financieel) gesteund. “Jongeren hebben veel verantwoordelijkheden gekregen in dit participatie-traject. Ze leren van elkaar en leren door te doen. Daar is gebruikt van gemaakt en je ziet nu dat het werkt. Voor alle betrokken partijen is deze werkwijze nieuw. Dat is wennen voor de werkers in de wijk, maar ook voor de gemeente, de architect en de projectontwikkelaar”, vertelt Aldert Koop van de gemeente Zwolle. “We zijn trots op Level Z. Het is een bijzonder traject geweest. Je zag de jongeren groeien in aantal en in power.”

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ziet er goed uit van de buitenkant Bart & vrijwilligers!
    Zaterdag maar eens even kijken.

    Gefeliciteerd in elk geval!

    (Niels stond ook grappig in De Peperbus.)


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.