Binnenstad Zwolle - Foto: Gemeente Zwolle
Binnenstad Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle

In regionale opvanglocatie al beginnen met inburgeren in Zwolle

Zwolle – Statushouders die in de tijdelijke regionale opvanglocatie (ROL) in Zwolle worden gehuisvest, kunnen daar al beginnen met het inburgeringstraject. De gemeente Zwolle meldt dat hierover een samenwerkingsovereenkomst is met Dalfsen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en het COA.

Op een ROL wordt, in tegenstelling tot een regulier AZC, zo snel mogelijk begonnen met een inburgeringstraject en het kennismaken met de gemeente waar de statushouder gaat wonen. Gemeente Zwolle: “Nu start dat traject pas als statushouders een woning hebben. Vanuit de regionale opvanglocatie kan de statushouder al beginnen met een opleiding, werk of vrijwilligersactiviteiten in de toekomstige gemeente, terwijl hij of zij in afwachting is van een woning.”

De overige vier deelnemende buurgemeenten vinden het concept zo interessant dat ze samen met Zwolle en het COA het inburgeringsprogramma via de ROL willen vormgeven. De ROL levert een belangrijke bijdrage in de doorstroom uit de opvanglocaties van het COA, aldus de gemeente, zodat daar weer plek komt voor mensen die nog geen status hebben.

Dorrit de Jong, wethouder vluchtelingen: “Met deze ROL kunnen we voor langere tijd opvang bieden aan statushouders. Dit betekent dat de bewoners van de ROL al direct beginnen met het opbouwen van hun leven in onze stad. Nog voordat ze hier een woning vinden. Dit geeft hen rust en stabiliteit en wij als stad krijgen betrokken nieuwe inwoners en werknemers.”

Vorig jaar werd besloten tot een regionale opvanglocatie aan de Meeuwenlaan in Zwolle. De opening is naar verwachting in juni van dit jaar. Hier vinden tot uiterlijk 1 februari 2027 driehonderd statushouders en kansrijke asielzoekers opvang.

Artikel delen: