GH Zwolle gaat samenwerken met ziekenhuis

Zwolle – De Gereformeerde Hogeschool Zwolle, Ziekenhuis Röpcke Zweers en het Alfa-college bekrachtigden donderdag 9 april hun samenwerking. De samenwerking betekent een bijzondere vorm van leren op de werkplek voor studenten van het Alfa-college en de Gereformeerde Hogeschool.

Op de leerafdeling chirurgie gaan zes jonge verpleegkundigen van het Alfa-college en zes studenten verpleegkunde van de Gereformeerde Hogeschool aan de slag. Op de afdeling low care gaan acht mbo’ers en zes hbo’ers in een leerafdeling hun lessen volgen. Een leerafdeling houdt in dat studenten volledig op de werkplek hun scholing krijgen, niet alleen de praktijk, ook de theorie lessen volgen ze daar. Trudy Marsman, opleidingsmanager Röpcke Zweers, benadrukt dat een leerafdeling een kweekvijver van talent is: “Wie op een leerafdeling zijn scholing afrondt, vindt veel sneller werk, je hebt echt een streepje voor. Als werkgever weet je dat zo iemand al kan samenwerken, goed zelfstandig is en kan coördineren.”

Leren van elkaar

Omdat mbo’ers al in hun eerdere studiefase veel praktijkervaring opdoen, kunnen zij de jonge hbo’ers die net van de havo komen, veel praktische vaardigheden bijbrengen. Andersom geldt dat de hbo studenten de mbo’ers weer wat kunnen vertellen over de theorie en wetenschappelijke achtergronden van hun handelen. De leerafdeling zal een centrum van kennisoverdracht gaan vormen.

Meer verantwoordelijkheid

Femke, derde jaars verpleegkundige van het Alfa-college, is blij met het werken en leren op de leerafdeling low care en neurologie: “Met de andere studenten maken we zelf ons rooster, zo draaien we ook al regelmatig avonddiensten. Ik leer hier veel verpleegtechnische handelingen, bijvoorbeeld het werken met zuurstof.” Het organiseren en regelen gaat Femke al goed af, ze gaf de aanwezigen van de drie organisaties dan ook een informatieve rondleiding.

Artikel delen: