Hans de Haas - Foto: Wim Eikelboom
Hans de Haas
Foto: Wim Eikelboom

Zwollenaar Hans de Haas in OVT Radio over oertijd-experiment

Zwolle – Zwollenaar Hans de Haas staat centraal in een documentaire van het VPRO geschiedenisprogramma OVT op zondag 19 maart op NPO Radio 1.

Hans de Haas deed vijftig jaar geleden mee aan een bijzonder experiment in de Flevopolder: dertien mensen leefden enige tijd als in het stenen tijdperk. Ze bouwden hutten van wilgentenen, hakten bomen om met vuursteenbijlen en maakten potten van polderklei. Het oertijd-experiment leidde ertoe dat Hans de Haas op verschillende plekken in het land gevraagd werd om prehistorische huizen te bouwen, waaronder op de Floriade en in themapark Archeon.

Hij werd een toonaangevende specialist op het gebied van prehistorische bouwsels. “Hans was een pionier in de experimentele archeologie,” zegt Annelou van Gijn, emeritus hoogleraar experimentele archeologie aan de Universiteit Leiden.

Hans de Haas is 87 en woont in een dijkhuisje bij het Engelse Werk. Hij is de zoon van Roelof de Haas en kleinzoon van de bekende rode dominee Horreüs de Haas.

Wim Eikelboom uit Zwolle is maker van de radiodocumentaire. ‘Leven lang oermens’ is zondag tussen 10.00 en 12.00 uur te horen in OVT op NPO Radio 1. Daarna ook te beluisteren in de podcast Het Spoor Terug van OVT.

Foto's 3
Wim Eikelboom en Hans de Haas - Foto: VPRO
Wim Eikelboom en Hans de Haas
Foto: VPRO
Zwollenaar Hans de Haas in OVT Radio over oertijd-experiment
Artikel delen: