Drumfanfare Berkum heft zichzelf op

Zwolle – Op 14 april jl. heeft de Drumfanfare Berkum zichzelf in een bijzondere algemene  ledenvergadering opgeheven. Met onmiddellijke ingang stoppen de oefenavonden en het verzorgen van optredens. Ook de jaarlijkse uitvoering die in mei stond gepland gaat niet door. Er waren gelukkig al geen nieuwe opdrachten meer aangenomen, zodat er geen enkel optreden behoeft te worden afgezegd.

Ondanks dat er sprake is van financieel zeer gezonde vereniging heeft het bestuur toch  de leden voorgesteld de vereniging op te heffen omdat zij van mening is dat de vereniging feitelijk geen bestaansrecht meer heeft omdat er al jaren sprake is van dalend ledenaantal. En de vereniging is thans op een niveau aangekomen dat een optreden met een te gering aantal mensen moet worden verzorgd. Dat is zowel naar de organisator van het evenement toe als voor de vereniging zelf niet acceptabel. De leden zijn het eens met het bestuur.

De vereniging heeft bestaan sedert 1966. Er zijn vele mooie jaren geweest waarin de vereniging grote ledenaantallen had en heel veel mooie optredens heeft verzorgd. Er zijn zelfs prijzen gewonnen op festivals. Maar de laatste paar jaar is het ledenaantal sterk afgenomen. Er zijn veel acties geweest om het tij te keren maar het is niet gelukt om het ledenaantal op een acceptabel niveau te krijgen. Het huidige bestuur neemt de taak nog op zich de vereniging te liquideren, een taak die naar verwachting toch wel gauw een half jaar in beslag zal nemen.

 

Artikel delen:
Reacties 11
 1. voortzetting hobby
  Jammer,dat weer een muziekvereniging met een rijke historie het loodje moet leggen
  Ik hoop,dat de leden wel door blijven gaan met het beoefenen van hun leuke hobby en zich aanmelden bij een van de andere zwolse muziekverenigingen.
  bij Jubal zullen ze zeker met open armen worden ontvangenDe enige drempel,die bij ons bestaat is de deurdrempel en die is niet erg hoog.
  Laat maar wat van je horen en contact management@jubal.nl  ⚠️ Meld

 2. zeker jammer dat er weer een muzikaal hoogstaand muziek gezelschap ter ziele gaat. zeker voor oudleden, die vroeger al bij brassband david vol energiie en verenigingsgevoel op hun koperen instrumenten in alle vroegte de bewoners van berkum uit hun bedden bliezen. zij moeten zich nu vasthouden aan goede herinneringen en oude prenten.


  ⚠️ Meld

 3. Jammer dat het zo slecht gaat met de fanfares in Nederland. Wie weet gaat het in de toekomst wel weer leven bij de jeugd, maar op dit moment heb ik er een hard hoofd in.

  Gelukkig zijn ze met interlands van het Nederlands Elftal wel weer terug. Er gaat niets boven een Wilhelmus, gespeeld door een groot fanfarekorps, natuurlijk meegezongen door een vol stadion dat lekker ouderwets uit volle borst op de muziek vooruit loopt: kippenvel!


  ⚠️ Meld

 4. Het is echt jammer, vroeger bij David blies ik met veel plezier de tuba, nu de dramfanfare ter ziele is moet ik toch even een traan wegpinken. Herman V bedankt voor je tomeloze inzet. Mischien kunnen we nu een straatband oprichten, we hebben al gitaristen glasblazers en een tubaspeler in ons midden.


  ⚠️ Meld

 5. Voormalig tubaspeler.
  Je kunt bij Jubal ook je energie kwijt,we kunnen er nog wel een gebruiken.
  We hebben leuke optredens en een uitstekende onderlinge sfeer.
  Laat maar wat van je horen als je die uitdaging aandurft.


  ⚠️ Meld

 6. Het is heel vanzelfsprekend dat Herman bedankt wordt, maar we mogen vooral Erik niet vergeten!!
  Enne…..Bariton, is het zo slecht gesteld met Jubal, dat jullie op deze manier aan leden willen komen?


  ⚠️ Meld

 7. Het is helemaal niet slecht gesteld met Jubal/Jong Jubal,maar we willen muzikanten graag de gelegenheid bieden om zijn of haar hobby op een leuke manier voort te zetten of opnieuw op te pakken.En we voelen ons echt niet te groot om mensen te vragen.We zijn een transparante vereniging,die het ook niet gemakkelijk heeft.Maar we hebben gelukkig een behoorlijk aanbod voor optredens,dus we kunnen altijd gemotiveerde mensen gebruiken.zie ook onze website http://www.jubal.nl bij agenda  ⚠️ Meld

 8. opheffing drumfanfare
  Heel, heel erg jammer dat de Drumfanfare Berkum wordt opgeheven.
  Hiermee gaat weer een groot stuk traditie en folklore verloren.
  Ik heb in het verleden met heel veel plezier lesgegeven.
  In die periode heeft de vereniging, zoals alle verenigingen, wel ups en downs gekend.
  Ik kan mij wel een optreden herinneren dat er met 5 mensen op straat werd gelopen, maar ja, de `show must go on`…….

  Graag wil ik ook melden dat Erik t.W. in al die jaren ( hij is als klein jongetje begonnen, net als Rene v. L.) ontzettend veel voor de vereniging en leden heeft gedaan, met veel plezier en gigantisch veel humor. De barbecue met de `varkenspest` kan iedereen die erbij was, zich goed herinneren. Ook het rondjes lopen op een vierkant veld, wat volgens Erik onmogelijk was, was reden tot de slappe lach.
  Het lopen op straat ging E…… ook goed af: Instrukteur Rob had gezegd: blijven doorlopen, wat er gebeurt… En toen lag er een grote paardenvijg op de weg………….E. liep gewoon door !!!

  Drumfanfare, Erik, Rene, en alle anderen; hartelijk bedankt!!!!!
  Ik kan alleen hopen dat mensen hun kinderen naast de computer, playstation, Ipod, Mp3, Mp4, Xbox, televisie, Wii enz. kennis willen laten blijven maken met muziek, een `sport` die echt verbroedert, en ook nog goed is voor de algemene ontwikkeling!

  Herman Voskuijl  ⚠️ Meld

 9. Kan de Drumfanfare Berkum niet een laatste afscheidsoptreden verzorgen?
  Zou mooi zijn als dat op 22 mei tijdens het grootse partijcongres van de Lijst Willem Lucht in de Weijenbelt in Berkum zal plaatsvinden! 🙂


  ⚠️ Meld

 10. Lijkt mij een prima idee ;D kunnen ze Willem Klucht en consorten na een nietszeggend partijcongres tot nooit weer ziens uitzwaaien.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.