FC Zwolle moet Everse forse afkoopsom betalen

Zwolle – Donderdag heeft de arbitragecommissie uitspraak gedaan inzake het geschil Jan Everse versus FC Zwolle. De commissie heeft besloten dat ontbinding van het contract gerechtvaardigd is, maar dat het bestuur van FC Zwolle haar taak als werkgever niet voldoende goed heeft uitgevoerd.   

Het is de arbitragecommissie duidelijk geworden dat de verhoudingen tussen partijen ernstig verstoord zijn geraakt en dat zij niet langer meer door één deur kunnen. Dit leidt ertoe dat de arbitragecommissie voornemens is de arbeidsovereenkomst tussen de partijen te ontbinden per 1 mei 2009 en zij heeft daarbij Jan Everse een vergoeding toegekend van € 250.000,- bruto. Het interim bestuur heeft, zoals eerder aangekondigd, aanstaande maandag 20 april de evaluatie met de waarheidscommissie. Vervolgens kan zij met het advies van de waarheidscommissie, het voorstel van de arbitragecommissie en haar visie op de toekomst van de club haar conclusies trekken. Alle betrokkenen worden medio volgende week hier uitvoerig over bericht.

Everse is nooit schriftelijk gewaarschuwd voor zijn gedrag, terwijl verslagen van beoordelings- en functioneringsgesprekken ontbraken. Everse, die in maart vorig jaar nog zijn contract met Zwolle tot medio 2011 verlengde, heeft laten weten graag weer aan het werk te willen.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Het lijkt mij maatschappelijk onverantwoord als de FC dit doet:

  Dit leidt ertoe dat de arbitragecommissie voornemens is de arbeidsovereenkomst tussen de partijen te ontbinden per 1 mei 2009 en zij heeft daarbij Jan Everse een vergoeding toegekend van ?? 250.000,- bruto.

  Men heeft geen geld en geen krediet.

  Rest…door het stof en Jan laten aanblijven. Dat wou hij toch ook, nogal hypocriet als ie nu voor de 250.000,= kiest. Hoewel er natuurlijk héél veel gebeurd is. Benieuwd naar Jan’s reactie en die van Eric Vilé.
  Tegen een terugkeer van Jan schijnt ook enorm veel weerstand binnen de FC te zijn. Maar de uitspraak lijkt een keuzemogelijkheid te bieden…?


  ⚠️ Meld

 2. Deze uitkomst is geen verrassing. Iedereen, die iets van arbeidsrecht weet kon deze uitkomst voorspellen. Het ad interim bestuur moet volgende week een moeilijke beslissing nemen.Everse terug betekent het risico van interne problemen met daarbij het management probleem wie houdt Everse onder de duim. De andere keuze het betalen van een afkoopsom is een niet te verantwoorden kapitaalvernietiging. Ik wens het a.i. bestuur veel wijsheid toe.


  ⚠️ Meld

 3. Zeg PrinsH. even een vraag hoor…
  Maar waar 2 vechten hebben 2 schuld toch?
  Jij hebt het over Everse die interne problemen mee brengt…
  Maar dan zijn er toch minstens 2 voor nodig voor die interne problemen… Jammer dat je alleen maar met je vingertje naar Everse wijst…
  Misschien dat er in het management wel een incapabel persoon zit(of meerdere)… Heb je je weleens verdiept in de rol van ene Van Perlo?? of Van den Belt?
  Verdiep je eerst eens voordat je met een beschuldigende vinger richting Everse wijst!

  Voor de goede orde ik zeg niet dat Everse niks misdaan heeft… Maar zoals ik mijn verhaal al begon… Waar 2 vechten…


  ⚠️ Meld

 4. Ik wil niet negatief doen maar als die Jan mag kiezen denk ik dat ie echt voor die 2,5 ton gaat en echt niet meer terug komt.


  ⚠️ Meld

 5. Ik hoop dat Jan terug komt, 250.000 en wat er verder nog bijkomt aan schadevergoedingen. Was denk ik niet zo’n goeie zet van het (oude) bestuur. Hoogmoed komt voor de val ?


  ⚠️ Meld

 6. Mediterraneo in Overijssel
  In principe heeft de arbitragecommissie het interim bestuur de keuze voorgelegd om voor 1 mei het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in te trekken, dan keert Jan Everse mogelijk terug of de arbeidsovereenkomst van Jan Everse te ontbinden, dan keert Jan Everse niet terug maar dient aan hem een schadevergoeding te worden betaald van ?? 250.000,-.

  Het interim bestuur heeft woensdag 15 april aangekondigd haar conclusies te trekken op basis van:
  a. het advies van de waarheidscommissie;
  b. het voorstel van de arbitragecommissie;
  c. haar eigen visie op de toekomst van de club.

  Het is mijn sterke overtuiging dat het interim bestuur niet geheel onafhankelijk is.

  Tijdens de gesprekken met de waarheidscommissie is een enquete gehanteerd waarbij de nodige methodische kanttekeningen kunnen worden geplaatst. Ook de selectie van de gesprekspersonen is niet transparant. Verder is er geen inzicht in het advies dat de waarheidscommissie geeft. Er is geen verslag dat inzicht geeft op welke wijze wordt omgegaan met informatie uit de gesprekken. Ligt dit aan Jaap Stam of Bert Konterman. Nee, zij werken volgens het plan van aanpak van het interim bestuur.

  Hoe wordt omgegaan met het voorstel van de arbitragecommissie wordt op http://www.fczwolle.nl feitelijk al beantwoord. Het interim bestuur heeft mij er nooit van overtuigd dat het zich inzette voor een terugkeer van Jan Everse. Na Krabbe (2002), Boeve (2003), Spijkerman (2006) zal ook Jan Everse worden afgekocht. Voor spelers is nooit geld, maar voor afkoopsommen altijd.

  De eigen visie op de toekomst van de club van het interim bestuur kan beter worden verwoord als de visie van het interim bestuur op de eigen toekomst bij de club. Leden van het interim bestuur hebben in gesprekken ruiterlijk toegegeven zelf de ambitie te hebben om bestuurder te worden.

  Medio volgende week wordt iedereen dan geïnformeerd. Het proces is niet open en transparant. Slechts de uitkomst. Die uitkomst staat voor het interim bestuur wel vast. Daarop duiden genoeg signalen.

  Het is heel vreemd dat het interim bestuur op geen enkele wijze de petitie met 4.012 handtekeningen meeneemt in haar conclusies. De petitie vraagt om een terugkeer van Jan Everse en een reorganisatie van FC Zwolle.

  Het is stuitend dat enkele personen menen dat alleen zij beslissingsbevoegd zijn. Zeker omdat er geen juridische basis ligt onder het ad interim bestuur. Als er ?? 250.000,- wordt besteed aan een afkoopsom van Jan Everse en de falende organisatie overeind wordt gehouden dan is dit mijn laatste seizoen bij FC Zwolle geweest. Ik betaal voor voetbal, niet voor persoonlijke vendetta??s.

  Maar dat zal het interim bestuur ook wel wat waard zijn want het mag evident zijn dat de openheid en transparantie die op deze site wordt geboden bepaalde stiekemerds een doorn in het oog is.


  ⚠️ Meld

 7. @erik

  Interview op RTV Oost gezien? Jan Everse wil weer terug op het veld. Dat getuigt echt van enorme clubliefde gezien alle smaad die hem is aangedaan door een klein aantal ’terroristen’.


  ⚠️ Meld

 8. El Rey; de FC zal die afkoopsom niet kunnen betalen. Gaan ze geld bij de gemeenteraad vragen? Begreep dat de sponsoren al vaker benaderd zijn?

  Moet er buiten de afkoopsom al niet sowieso met een lager budget voor de eerste selectie worden gewerkt?

  Zou Sporre nog wat kunnen betekenen of staat het nieuwe bestuur zelfs niet open voor zijn mening?


  ⚠️ Meld

 9. @dick

  Het interim bestuur koerst vanaf het begin aan op het afkopen van Everse. Er zijn sponsoren benaderd die bereid zijn om mee te betalen. Let wel dit is een klein aantal. Een kwart miljoen is een hoop geld, maar daarvoor kunnen constructies uit het verleden worden toegepast dat investeerders hun geld terug krijgen uit de transfersommen van spelers. Gebeurde recentelijk nog met de transfersom van Moisander. Er was opeens 100.000 euro zoek.

  Andere opties om te betalen zijn een lening afsluiten bij de bank of flink beknibbelen op de begroting, waarmee de sportieve ambities een knauw krijgen.

  De begroting in het nieuwe stadion stijgt niet door terwijl het stadion niet was bedoeld om projectontwikkelaars en bouwbedrijven rijker te maken, maar om nieuwe sportieve mogelijkheden te genereren. We hebben het per slot van rekening over een voetbalclub, al lijkt het daar nu in de verste verte niet op. In februari stond op RTV Oost dat de begroting van FC Zwolle gelijk bleef. Dat is dus een wanprestatie van de organisatie.

  Het nieuwe bestuur staat niet open voor de mening van Sporre, maar laat zijn oren hangen naar Van Vliet. Arjan Jansen en Ronald van Vliet hadden een gezellig gesprek op het terras van Urbana. Tja, het is weer lente he 😉


  ⚠️ Meld

 10. Duidelijk, ze laten geen fraai beeld achter. Bestuurlijk verandert er weinig in de toekomst. Jan zal weg moeten. Van die 1/4 mln zal nog een aardig bedrag geleend moeten worden. Zal stadion wel onderpand zijn. Stadion moet overigens nog geopend worden. Erg weinig geld beschikbaar voor de selectie. Dat lijkt het belangrijkste voor jullie, de uitstraling van de stad en Zwolse voetballiefhebbers. Of het allemaal heel veel beter wordt in de toekomst? Meer sponsoren, misschien grotere; ’t is ook nog crisis.

  Succes er mee in elk geval.
  Ach en de beste ploeg hoeft de nacompetitie ook niet te winnen.

  Atteveld naar ADO, past ie wel denk ik 😀 Heeft ie ook een verleden.


  ⚠️ Meld

 11. Boze Sporre: “Het is mediterraneo in Overijssel”[/url] >:(

  @ElRey

  Kijk je vanavond wel uit voor die hooligans in het blauw? 😉

  Die kunnen namelijk weer overuren draaien… :'(


  ⚠️ Meld

 12. Wijze Sporre-woorden. Benieuwd wat voor “analyse” er maandag weer in De Swollenaer staat. Maar ach, zo’n verkeerde kerel is dat ook niet. Heb meer mensen van Zwolle’s journaille gesproken….laat maar.


  ⚠️ Meld

 13. @Dick

  De huidige gang van zaken schrikt wel meer investeerders af. Nieuwe, maar ook bestaande.

  De hoofdsponsor Scheffer Groep trekt zich terug alsmede een fors aantal sponsoren.

  Tevens beraden heel veel seizoenkaarthouders zich.

  Donderdag is er recht gesproken, maar van gerechtigheid is nog geen sprake.


  ⚠️ Meld

 14. Volgens Gaston Sporre had FC Zwolle al bij voorbaat geen enkele kans bij de arbitragecommissie in het conflict met de weggestuurde trainer Jan Everse. ⤸De club heeft in deze zaak geen enkel dossier opgebouwd.⤝

  Sporre, erevoorzitter van Zwolle, maakte vorig jaar het nieuwe driejarige contract van Everse met de eerste divisieclub rond. Daarin stonden ontbindingsclausules. ⤸Maar die waren gebaseerd op tegenvallende prestaties. Niet op het vermeende gooien met bitterballen.⤝

  De arbitragecommissie oordeelde hard voor FC Zwolle. Een schadevergoeding van 250.000 euro, of de coach weer in dienst nemen. Sporre: ⤸Vooraf had ik gezegd: Dit gaat jullie drie ton kosten.⤝

  ⤸Helaas heb ik ongeveer gelijk gekregen⤝, zegt Sporre, die jaren geleden in zijn periode als voorzitter Everse al eens binnenhaalde. ⤸Men ging met een pak papier in plaats van met een zaak naar Zeist. Dan rest er niets anders dan het volledige salaris uit te betalen.⤝

  De schade is volgens Sporre immens. ⤸De club heeft nog kans op promotie, maar nu dreigt alles spaak te lopen. Voor het bedrag dat moet worden betaald, haal je in de eerste divisie vijf spelers. Het is een tiende van de begroting van Zwolle.⤝

  Voorkomen was beter geweest, zegt Sporre. ⤸Misschien door wat meer persoonlijk contact tussen de betrokkenen. Of het daarvoor nu te laat is? Ik hoop dat er enkele wijze mannen komen die het probleem oplossen. Ik zou niet weten of het in de praktijk mogelijk is dat Everse verder gaat.⤝’

  In de laatste zes jaar vertrokken vier trainers vroegtijdig bij Zwolle, is de trieste constatering van Sporre. Paul Krabbe, Peter Boeve, Hennie Spijkerman, Jan Everse. ⤸Het is mediterraneo in Overijssel. Dit zou tot diep nadenken moeten stemmen. We kunnen dit de club voor honderd procent verwijten.⤝

  Telegraaf


  ⚠️ Meld

 15. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de Scheffer Groep volgend jaar opnieuw hoofdsponsor wordt van WHC uit Wezep.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.