Deltion gaat samenwerken met opleidingen in Izmir

Zwolle – In het kader van haar internationaliseringprogramma gaat het Deltion College samenwerken met twee beroepsopleidingen in Izmir, Turkije. Doel van deze samenwerking is het creëren van een internationale leeromgeving en uitwisseling van kennis, docenten en studenten. Als startschot van deze samenwerking wordt een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Dit gebeurt op maandag 20 april tijdens een speciaal voor Deltionstudenten georganiseerde en gespeelde voorstelling van de soapopera “Türkisch für Liebhaber” in theater Odeon te Zwolle.

De contacten voor de samenwerking zijn gelegd tijdens de Economische missie naar Turkije in november 2008. Deltion is één van de zes Nederlandse ROC’s die aan de missie hebben meegedaan. Ammir Farokhi, directeur ICT en Michiel Bilstra, sectordirecteur Techniek & Vormgeving waren de afgevaardigden. De scholen waarmee de samenwerking wordt aangegaan zijnCumhuriyet NSİ Technical Vocational High School and Göztepe Technical Vocational High school in Izmir, Turkye. Er bestaan mogelijkheden tot projectsamenwerking op het gebied van Fashion- en Interieurdesign, Grafisch Vormgeven, Horeca en de Zeevaartopleidingen.

Internationalisering

Internationalisering is één van de speerpunten van beleid van het Deltion College. Deltion bereidt studenten voor op de internationale werkomgeving door in de opleiding de mogelijkheid te bieden delen van het programma in het buitenland te volgen of door aan internationale projecten deel te nemen. Mbo-studenten hebben hierdoor de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen in het buitenland. Daarnaast biedt internationale kennisuitwisseling mogelijkheid tot verdieping van de inhoud en vorm van beroepsopleidingen. Het zich snel ontwikkelende Turkije biedt op het terrein van het beroepsonderwijs goede mogelijkheden tot internationale samenwerking en uitwisseling. Izmir speelt hierbij als grote dynamische stad met 3,5 miljoen inwoners een grote rol.

Turkije-programma

De samenwerking met Izmir is de eerste stap in de verdere ontwikkeling van het Turkije-programma. Naast Izmir is ook Istanbul als kansrijke regio opgenomen. Behalve echte internationale uitwisseling zijn er ook mogelijkheden voor de eigen medewerkers en studenten van Deltion met een Turkse oorsprong of relaties. Michiel Bilstra: ‘Deltion wil een brug slaan naar de Turkse ondernemende gemeenschappen in Zwolle en omgeving.’

“Türkisch für Liebhaber”

In Duitsland gingen de handen van het publiek al enthousiast op elkaar voor dit bijzondere project van Neuköllner Oper uit Berlijn. De groep bewerkte een zogenaamde Türkenoper van Mozart en liet deze op de planken zetten door een jonge Turkse – in Duitsland wonende – cast van actrices en zangeressen. De opera gaat over de twintiger Ercan, die vanuit Ankara naar Berlijn gaat voor een architectuurstage. De opera wordt door studenten van verschillende opleidingsrichtingen bijgewoond. Er is voor deze setting gekozen, omdat de opera met deze thematiek goed aansluit bij mogelijkheden die de samenwerkingsovereenkomst voor de studenten biedt.

Artikel delen: