Campagneweek Minder drank, Meer scoren!

Zwolle – “Ik drink samen met mijn vriendin anderhalve liter wodka voordat we weggaan, en dan in de stad nog 15 euro aan drank. Valt wel mee dus” en “Nu drink ik best veel bier ja, maar dat komt omdat het vakantie is.” Zomaar twee uitspraken van jongeren over hun drankgebruik.

Voor de Meivakantie, in de week van 20 tot en met 26 april organiseert het projectteam Minder Drank, Meer Scoren! regionaal activiteiten om zo de aandacht te vestigen op de gevaren van alcohol op jonge leeftijd. De Meivakantie met Koninginnedag en Bevrijdingsdag betekent feesten voor jong en oud. En volgens velen hoort alcohol bij feest en gezelligheid. Maar alcohol op jonge leeftijd kan tot onherstelbare schade leiden zoals hersen- en zenuwbeschadiging. Bovendien is er een groter risico voor alcoholverslaving op latere leeftijd als men op jonge leeftijd te veel en te vaak alcohol drinkt. Jongeren die te veel gedronken hebben, veroorzaken vaak overlast zoals lawaai, rotzooi op straat en wildplassen. De politie pakt dan ook steeds vaker jongeren op die onder invloed van alcohol strafbare feiten plegen, zoals zinloze vernielingen, vaak in groepsverband en met geweld.

Activiteiten

Een greep uit de activiteiten tijdens de campagneweek:

–          De Zwolse wethouder Erik Dannenberg schenkt op maandagavond 20 april een alcoholvrije cocktail in Jongerencentrum Rezet in Zwolle zuid.

–          In Lemelerveld op de Heilig Hartschool start op dinsdag 21 april het project Op tijd Voorbereid: een digitaal preventieproject over alcohol en roken dat is ontwikkeld door Tactus Verslavingszorg. Wethouder Diny Laarman logt als eerste in voor de toegang tot het digitale programma

–          Dinsdag 21 april gaan jongeren (´peers´) samen met Zwolse gemeenteraadsleden in het uitgaanscentrum van Zwolle in gesprek met jongeren over alcoholgebruik in het kader van het project Outgaan, waarin jongeren ander jongeren informeren over de gevolgen van alcoholgebruik.

–          GGD IJsselland brengt het Periodiek Gezondheidszorg onderzoek (PGO) nog eens extra onder de aandacht in het bijzonder bij de ouders, leerlingen en leerkrachten van de  Protestant Christelijke Basisschool De Driemaster in Hasselt op dinsdag 21 april.

–          Wethouder Hutten van de gemeente Staphorst beweegt zich op dinsdag 21 april tussen de bezoekers van de jaarmarkt en gaat met omstanders in gesprek over alcohol en jeugd.

–          Op woensdag 22 april gaat de contactambtenaar alcoholmatiging van de gemeente Hardenberg ‘on tour’ om met een quiz en informatiemateriaal ouders te wijzen op de gevolgen van veel, vaak en jong alcohol drinken. Lokale partners haken aan, zoals Moedige Moeders. Wethouder Janssen sluit de toer af.

–          Op donderdag 23 april organiseert Tactus een ouder-kindavond op de van Heemstraschool in Hattem in het kader van het project Op Tijd Voorbereid, een digitaal preventieproject over alcohol en roken dat is ontwikkeld door Tactus.

–          In Hardenberg krijgen ouders op donderdag 23 april een training van Tactus om hen sterker te maken in het aanspreken van andere ouders over het alcoholgebruik van kinderen.

–          In het stadhuis van Kampen staat de hele week een fototentoonstelling over de gevolgen van alcoholgebruik door jongeren en in het jongerencentrum The Take in IJsselmuiden worden op dinsdag 21 april en vrijdag 24 april verschillende activiteiten georganiseerd die in het teken staan van alcoholgebruik door jongeren.

–          In Deventer draait op zaterdag 25 april een van de wethouders bardienst bij SV Schalkhaar om in gesprek te raken met jongeren over alcoholgebruik.

–          In de voetbalkantines van ZAC en Zwolse Boys in Zwolle worden bezoekers op zaterdag 25 april van 11.00 tot 15.00 uur voorgelicht over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik en getest op hun alcoholkennis door Tactus.

–          Het team Verkeer van het politiekorps IJsselland voert de gehele week alcoholcontroles in het noordelijk deel van IJsselland uit bij jonge scooter- en brommerrijders, waarbij de overtreders worden bekeurd, maar de niet-overtreders worden beloond met een gadget.

–          Tactus staat op zaterdag 25 april met een informatiestand in sportkantines in Zwolle, Kampen en Deventer en op de Deventer warenmarkt op vrijdag 24 april. Wethouder Jan Wieten staat achter een stand in het centrum van Kampen tijdens de koopavond op 24 april.

–          De gemeenteraden in Zwolle, Raalte en Deventer krijgen tijdens hun wekelijkse vergadering een alcoholvrije cocktail aangeboden.

–          In de raadsvergadering van Raalte worden flesjes water met het logo Minder drank, Meer Scoren! uitgedeeld en in de hal van het gemeentehuis hangen posters over jeugd en alcohol.

Meer informatie

Meer informatie over de campagneweek of een overzicht van de activiteiten per gemeente is te vinden op de website: www.minderdrankmeerscoren.nl

Alcoholmatigingsprogramma Minder Drank, Meer Scoren!

Jongeren in IJsselland tussen de 12 en 24 jaar drinken te vroeg, te veel en te vaak. Cijfers van de jongerenmonitor van de GGD Regio IJssel-Vecht laten dit zien. Daarnaast worden ouders steeds toleranter ten opzichte van alcoholgebruik door hun kinderen.

Alcoholmatiging is een belangrijk speerpunt in de regio IJsselland. Daarom is er, met financiële steun van de provincie Overijssel, door diverse instanties gezamenlijk een regionaal alcoholmatigingsprogramma jeugd opgesteld. De partijen die zich inzetten voor dit programma zijn de gemeenten Zwolle, Kampen, Deventer, Hardenberg, Olst-Wijhe, Raalte, Ommen, Dalfsen, Staphorst, Zwartewaterland, Steenwijkerland en Hattem, Tactus Verslavingszorg, GGD IJsselland, politie IJsselland en het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad. Tijdens de campagneweek draagt ook SportService Zwolle haar steentje bij.

Artikel delen: