Homo’s hand in hand door Zwolle

Zwolle – COC Zwolle hield zaterdagmiddag een hand-in-hand actie om met bijpassende buttons homoseksualiteit zichtbaar te maken. Er deden 20 stelletjes aan de actie mee. Met deze ludieke en positieve actie werkt COC Zwolle aan een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. “Met de actie vragen we aandacht voor het feit dat veel homostellen niet hand in hand over straat durven lopen” vertelt Irene Gerritzen, voorzitter van COC Zwolle.

Hoewel hetero’s, homo’s en lesbiennes al sinds enkele jaren gelijke rechten hebben, wil dat niet zeggen dat de integratie van homoseksualiteit is afgerond. Homo’s en lesbiennes lopen nog regelmatig tegen sociale problemen aan. Het hand in hand lopen staat symbool voor de sociale acceptatie waar het COC zich op richt. De actie is vorig jaar door de COC’s van Nijmegen, Eindhoven en Limburg georganiseerd, dit jaar volgden behalve Zwolle ook Den Bosch en Amsterdam.

Artikel delen:
Reacties 49
 1. In dit land is alles zo vrij.

  Hoewel hetero??s, homo??s en lesbiennes al sinds enkele jaren gelijke rechten hebben, wil dat niet zeggen dat de integratie van homoseksualiteit is afgerond.

  inburgerings cursus misschien? 😛 Wat een kwats


  ⚠️ Meld

 2. misschien is het nadrukkelijk en geforceerd kenbaar maken van welke sexuele voorkeur dan ook, de reden diezelfde sexuele voorkeur altijd reacties oproept?


  ⚠️ Meld

 3. Als die mensen er problemen mee hebben om hand in hand te lopen, dan ligt het probleem echt bij hun zelf?
  Om hun eigen kwetsbare en niet aanwezige zelfvertrouwen op deze geforceerde manier kenbaar te maken werk toch niet?
  Kom op, laat gewoon zien wie je bent……homo, hetero of lesbienne


  ⚠️ Meld

 4. Nee plantje,

  dat hoef jij ook niet want jij bent ‘anders’.
  Maar wie heeft er nou last van wie?
  Ook homo’s die gewoon op straat lopen of bij het coc weg komen krijgen klappen of een lading spuug over zich heen, jij ook, als je de kroeg uitkomt omdat je hetero bent?  ⚠️ Meld

 5. relnichten
  waarom moet er dan weer in het openbaar hand in hand worden gelopen ? zodat een ander er weer aanstoot aan kan nemen ? Blijf lekker thuis hand in hand zitten dan heeft niemand er last van.


  ⚠️ Meld

 6. joop, ik heb er ook geen last van als ze op straat hand in hand lopen. Iemand die aanstoot neemt aan hand in hand lopen raakt wel erg snel geprikkeld…..zegt een hoop over die persoon


  ⚠️ Meld

 7. Hebben jullie wel door dat dit soort reacties de reden zijn dat WIJ niet hand in hand lopen?? Oftewel een goede actie. Waarom zouden jullie heteroseksualiteit wel mogen uitdragen als je met je partner hand in hand loopt, maar waarom mag IK dat NIET?? Leg me dat maar eens uit!


  ⚠️ Meld

 8. Wallie,
  Het gaat niet om wel of niet mogen. Iedereen zijn ding.
  Maar als je een statement wilt maken, moet je je niet verschuilen als er op zo’n statement op welke manier dan ook wordt gereageerd.
  Met andere woorden: als jij door bovenstaande reacties juist NIET hand in hand durft te lopen, lok die reacties dan ook niet bewust uit door een statement te maken. Heb het er niet over en loop gewoon lekker hand in hand.  ⚠️ Meld

 9. Goed ik zal dan maar concreter zijn. Ja als ik op straat loop (ook niet hand in hand) wordt ik uitgescholden. Ben al eens achtervolgd op straat en zo kan ik nog wel wat dingen noemen. Om je heen zie je heterostelletjes hand in hand lopen of zelfs elkaar knuffelen en kussen. Maar als ik dat met mijn partner doe is dat ineens aanstootgevend? Het gaat er niet om dat we op straat lopen te roepen dat we ‘anders’ zijn. Integendeel, ik voel me ook niet anders. Maar als ik me anders moet gedragen omdat jullie er aanstoot aan hebben dat ik met mijn vriend hand in hand loop dan dwingen juliie me er wel toe! Denk na voordat je kortzichtige en discriminerende dingen roept. Lees de reacties maar na, ik hoef denk ik geen namen te noemen.


  ⚠️ Meld

 10. @ dennis, ik doe die dingen ook gewoon maar je wilt niet weten hoe vaak daar reacties op komen. En zoals je in de reacties ook kunt lezen staan er daar reacties met als onderwerp ‘relnichten’ en uitspraken dat we dan maar op de bank moeten blijven zitten. En ja, die dingen zijn kwetsend om te horen. Moet me maar verstoppen dus? Spreek verder niemand persoonlijk aan en gedraag me er ook niet anders door. Maar het irriteert wel.


  ⚠️ Meld

 11. Wallie,
  Ik heb respect voor mensen die voor hun rechten en mening of gevoelens op komen. De situatie zoals je die beschrijft is een schande voor een modern land.
  Het punt is alleen dat ik er vanuit ga dat je graag wilt dat het de normaalste zaak van de wereld is (of wordt) om bijvoorbeeld hand in hand te lopen. Door er een bijzonder evenement van te maken (of het nou gaat om hand in hand lopen, een gay-parade of roze weet-ik-veel-welke-dag) bereik je vaak het tegenover gestelde. Actie, reactie. Terwijl je juist geen reactie wilt.
  Verder hoop ik dat je zoveel mogelijk gewoon kan zijn wie je bent.


  ⚠️ Meld

 12. Ben ik helemaal met je eens Dennis. Maar een andere manier dan zichtbaarheid is er niet om iets duidelijk te maken. En ja ook ik ben niet voor dingen als Roze Maandag, Roze Zaterdag en Gaypride. Tenminste niet voor wat de pers laat zien. Geloof me, de pers veroorzaakt grotendeels de vooroordelen. Ik ben zelf eigenlijk altijd bij dit soort gelegenheden te vinden. Puur omdat het leuk is om als ‘gelijkgestemden’ (wat klinkt dat vies) een feestje te vieren. Dat de pers daar dan opspringt en er van de 100 boten eentje met extravagante mannen in beeld wordt gebracht is ook vervelend voor de rest die er wel normaal uitzagen en deden. Op een of andere manier zijn die dingen nog steeds nodig. Het is de laatste tijd steeds vaker in het neiuws dat er weer een homo in elkaar is geslagen (nota bene de laatste twee keer in amsterdam). En ik moet ook zeggen dat ik Zwolle een van de meest positieve steden van het land vind op dit vlak. Ondanks zijn nogal conservatieve houding soms. Wil ik overigens nog wel benadrukken dat ik ook niet mee heb gelopen gisteren maar wel het principe snap waarom.


  ⚠️ Meld

 13. Vraagje, worden berichten altijd door admin gecheckt voordat ze geplaatst worden? Het is de eerste keer dat ik die melding krijg.


  ⚠️ Meld

 14. geschreven door opletter, op 19 april 2009 om 11:51

  Nee plantje,

  dat hoef jij ook niet want jij bent ‘anders’.
  Maar wie heeft er nou last van wie?
  Ook homo’s die gewoon op straat lopen of bij het coc weg komen krijgen klappen of een lading spuug over zich heen, jij ook, als je de kroeg uitkomt omdat je hetero bent?

  Daar heb je wel een punt opletter. Laat ook wel duidelijk wezen, dat absoluut tegen de mishandeling van mensen om hun seksuele voorkeur ben!


  ⚠️ Meld

 15. geschreven door dennis, op 19 april 2009 om 13:34

  Wallie,
  Ik heb respect voor mensen die voor hun rechten en mening of gevoelens op komen. De situatie zoals je die beschrijft is een schande voor een modern land.
  Het punt is alleen dat ik er vanuit ga dat je graag wilt dat het de normaalste zaak van de wereld is (of wordt) om bijvoorbeeld hand in hand te lopen. Door er een bijzonder evenement van te maken (of het nou gaat om hand in hand lopen, een gay-parade of roze weet-ik-veel-welke-dag) bereik je vaak het tegenover gestelde. Actie, reactie. Terwijl je juist geen reactie wilt.
  Verder hoop ik dat je zoveel mogelijk gewoon kan zijn wie je bent.

  Hier sluit ik me volledig bij aan! Kan het niet beter verwoorden (dus ik doe ook geen poging!)

  Ik hoop ook niemand gekwetst te hebben met mijn linkjes naar Little Britain!

  Joop moet je niet serieus nemen Wallie. Dat doet nagenoeg niemand hier. Hij is er puur op uit om mensen zoveel mogelijk te kwetsen en uit te dagen te reageren op opmerkingen van iemand met het IQ van een slablaadje! 😉

  Tenslotte: inderdaad je bericht wordt tegengehouden. Helaas is het op weblog Zwolle nog steeds zo, dat het woord h0m0 tegen gehouden wordt, omdat het op een zwarte lijst staat of zo. Waarschijnlijk, omdat het ook als scheldwoord gebruikt wordt.


  ⚠️ Meld

 16. Plantje ,

  ik denk dat Joop welk voor zichzelf kan spreken daar hoef jij geen eer mee te behalen. En of iedereen een hekel aan hem betwijfel ik Joop heeft zijn eigen mening en ook dat mag.

  Ik ben een hetero en vind de gay parade geweldig.
  Het vulgaire er aan zit in de mensen die vulgair zijn en denken.
  Waarom hebben mensen een hekel aan homo’s ik denk dat daar diepere gronden voor aanwezig zijn. Veel mensen denken bij homo;s altijd aan sex, waarom? En waarom bij hetero’s niet?

  Wallie de ingezonden berichten worden niet vooraf gecheckt.  ⚠️ Meld

 17. Plantje,

  Joop kan wel voor zichzelf spreken en mag ook zijn eigen mening hebben. Jij plakt dus ook plaatjes.

  Ik mag de graag de gay parade zien, ook het lef.
  Ik denk velen daar jaloers op zijn.
  Daarom denk ik ook dat men bij h o m o ’s altijd aan sex denkt. Dat doen we bij hetero’s toch ook niet.
  Er is sprake van liefde en dat is iets anders dan sex.


  ⚠️ Meld

 18. Wallie,
  Berichten worden door het programma automatisch gescreend op woorden die als scheldwoord gebruikt kunnen worden. Berichten die deze woorden bevatten, worden door een admin beoordeeld. Als het bericht voldoet aan de fatsoensnormen die weblogzwolle hanteert, dan wordt deze alsnog geplaatst. Dit kan soms even duren.

  met vriendelijke groet


  ⚠️ Meld

 19. geschreven door opletter, op 19 april 2009 om 15:03

  Plantje,

  Joop kan wel voor zichzelf spreken en mag ook zijn eigen mening hebben. Jij plakt dus ook plaatjes.

  Zeker! Ik heb Wallie nog niet eerder aan discussies zien deelnemen. En ik zie dat hij de mening van joop serieus neemt en dit zelfs als kwetsend opvat (en ik begrijp ook dat dat kwetsend over kan komen!)
  Gelukkig grijpen de admins regelmatig in! Het lijkt me niet de bedoeling, dat nieuwe mensen hier op het forum door één misplaatste opmerking van joop direct mensen hier dermate beledigd zijn dat ze nooit meer terug komen om een normale reactie te geven.


  ⚠️ Meld

 20. Wellicht ten overvloede: joop mag zeker zijn eigen mening hebben net zoals iedereen hier op het forum. Echter, de opmerking die joop hierboven weer eens heeft geplaatst kan ik niet anders opvatten dan discriminerend en nodeloos kwetsend! Het is gewoon de zoveelste keer dat hij puur een reactie uit wil lokken en dat is iets heel anders dan je mening geven volgens mij.


  ⚠️ Meld

 21. Misschien moet joop z’n eigen commentaar ter harte nemen:

  waarom moet er dan weer in het openbaar hand in hand worden gelopen ? zodat een ander er weer aanstoot aan kan nemen ?

  Niet om het één of ander joop, maar wat betreft dat ‘aanstoot’gebeuren. Jij verzorgt hier meer dan eens dat mensen dat bij jouw commentaar hebben. Weet je wat?

  Blijf lekker thuis hand in hand zitten dan heeft niemand er last van.

  Doe jij dat toch lekker ook? Blijf jij ook lekker ’thuis’ (lees: blijf je van Weblog Zwolle weg). Problem solved….. toch? Zo simpel is het bij jou blijkbaar. Geef het goede voorbeeld zou ik zeggen!


  ⚠️ Meld

 22. Nee, had ik nog niet. Nu dus wel (en even de betekenis opgezocht op internet).

  Maar goed, wedervraag aan jou: heb jij wel eens gehoord van trollen? En dan heb ik het over de ‘digitale’ betekenis ervan. Nee, jou beticht ik er niet van.


  ⚠️ Meld

 23. Zeker heb ik daar wel eens van gehoord opletter. Je geeft zelf aan, dat joop wel voor zichzelf kan spreken.

  geschreven door opletter, op 19 april 2009 om 15:03

  Plantje,

  Joop kan wel voor zichzelf spreken en mag ook zijn eigen mening hebben.

  Dus waarom moet jij het voor hem opnemen? 😉

  Bovendien wil ik dit niet met polemiek vergelijken. Bij polemiek blijft men in de regel wel fatsoenlijk. Joop is gewoon heel kinderachtig mensen aan het uitschelden. Bij ieder berichtje laat hij wel weer iets na, dat kwetsend of ronduit onfatsoenlijk is.


  ⚠️ Meld

 24. Hand in hand kameraden. Als Rotterdams in rood-wit dit zingen mag het. Rose hand in hand blijkt bij sommige mensen allergische reacties op te wekken.  ⚠️ Meld

 25. gezellig,

  maar met oplossingen komen we niet.

  Acceptatie van de h o m o ’s dat is alles. Maar waarom moet dat zo moeilijk zijn.
  Doet me denken aan die donkere periode in aAmerika Martin Luther King … moet ik meer zeggen?
  Of wordt het hier ook tijd voor een H O M O als minister president?
  Van mij mag het!


  ⚠️ Meld

 26. geschreven door opletter, op 19 april 2009 om 16:51

  Plantje,

  voegde die veeg naar Joop toe wat bij in jouw reactie op Wallie?

  Zeker! IQ van van een slablaadje had ik misschien niet mogen zeggen…daarmee verlaag ik me tot zijn niveau. Maar de uitleg dat men zich niet teveel aan moet trekken van de beledigende opmerkingen van joop lijkt me zeker wel toegevoegde waarde bieden!


  ⚠️ Meld

 27. Nu heeft opletter natuurlijk wel een punt met z’n opmerking dat hij ’trollen’ links laat liggen.
  Maar als trollen herhaaldelijk uit de vingers van dezelfde persoon komen en bij diverse mensen aanstoot geeft, dan denk ik dat een trolletje best even ‘gemarkeerd’ mag worden.


  ⚠️ Meld

 28. Ben ik een hij?

  Zeg het maar, als je een ‘zij’ bent, laat maar weten, dan zal ik daar in het vervolg rekening mee proberen te houden bij m’n bewoordingen.


  ⚠️ Meld

 29. Goeie en nuttige actie inderdaad
  —-
  opletter schreef, op 19 april 2009 om 14:56

  Plantje ,

  ik denk dat Joop welk voor zichzelf kan spreken. En of iedereen een hekel aan hem betwijfel ik Joop heeft zijn eigen mening en ook dat mag.

  Ik ben een hetero en vind de gay parade geweldig.

  Helemaal eens met dit deel van de quote. Bovendien is Joop een topper die welkom is in ons mooie Stadshagen. Ook de bewoners van het schitterende jongerencentrum hoeven zich geen enkele zorgen te maken.

  Joop geeft het weblog een heerlijk ander kleurtje mee, niet verkeerd Zwolle is immers een kleurrijke stad.


  ⚠️ Meld

 30. Joop geeft het weblog een heerlijk ander kleurtje mee, niet verkeerd Zwolle is immers een kleurrijke stad.

  Tja, Joop geeft het weblog een andere kleur… Om het heerlijk te noemen vind ik wat ver gaan.

  Op zich wil ik er nog wel even op ingaan, maar verder vind ik het hier iets te veel off topic raken.
  Iedereen mag zijn eigen mening hebben; ook joop! Maar wat ik werkelijk niet snap is dat het altijd zo negatief moet! Waarom kan er niet op een normale manier gereageerd worden? Waarom moeten er scheldwoorden in gebruikt worden? Kan iemand me dat uitleggen?

  En, Dick, het verbaast me eigenlijk een beetje van jou dat jij dit goedpraat. Ik zou bijna denken dat iemand anders je naam heeft gebruikt!


  ⚠️ Meld

 31. Ach Plantje, geloof niet dat jij en ik last hebben van een mamo-dip maar misschien is Joop daarom wat minder positief. Als je een stap buiten de deur doet is ook niet iedereen even positief. Zodoende vormt dit weblog meer een afspiegeling van de maatschappij.

  Oh doe van Joop was van tegen het eind van het weekend. Tja niet iedereen zwaait even enthousiast het weekend uit.
  —-
  De meeste scheldwoorden worden toch geblokkeerd? H*mo blokkeert dan weer wel….zeer vreemd inderdaad.
  Haha, Plantje: misschien was Joop wel op dat 30 (PLUS) feest afgelopen zaterdag in Berkum….


  ⚠️ Meld

 32. het is geenszins mijn bedoeling om deze bevolkingsgroep te beledigen, vraag me alleen af waarom er moet worden opgeroepen om hand in hand te gaan lopen zodat iedereen kan zien wat de geaardheid is. er blijven altijd mensen die dit “provocerende” gedrag slecht kunnen hebben en dan kunnen we weer de huilverhalen lezen dat de hand-in-hand-lopers zijn beledigd.


  ⚠️ Meld

 33. Nou, waarom ze hand in hand willen lopen is simpel. Ze willen gewoon als geliefden hand in hand kunnen lopen zonder vreemd aangekeken te worden. Daarbij mag het niet uit te maken of de geliefden een setje van hetzelfde geslacht zijn of niet.

  Excessen die we ook van hetero’s niet fatsoenlijk vinden gaat het dus niet om.

  Als ze door simpel hand-in-hand lopen beledigd worden blijkt inderdaad hoe belangrijk de actie is.


  ⚠️ Meld

 34. Wil sommigen bedanken voor de mooie en wijze woorden hier! Ga er ook niet meer verder op in. Heb de discussie helemaal gevolgd maar leek me niet slim er over door te gaan.

  Wil nog wel kwijt dat het inderdaad de gewoonste zaak moet zijn om hand in hand te lopen (het ging hierbij overigens niet alleen om homo’s maar ook in het algemeen, dus verbroedering) Werd het als provocerend ervaren dan ligt dat aan de persoon zelf.

  Einde discussie! Fijne week toegewenst. 😉

  P.s. Voor de oplettende lezers, ik meng me wel vaker in een discussie hier op het weblog.


  ⚠️ Meld

 35. Ik snap trouwens niet dat het woord H o m o geblokt wordt hier.
  Dus toch een zwaarbeladen woord?Wordt hetro ook geblokt?ff kijken.
  Indien niet dan is dit blok ook niet h o mo vriendelijk.
  —————————————————

  Helaas leert ervaring dat het woord ‘homo’ meer dan eens gebruikt wordt als scheldwoord. Het woord hetero daarentegen bijna niet. Dat is geen keuze van weblogzwolle, maar een constatering.
  Wij controleren er slechts op of het woord in een wenselijke context wordt gebruikt. Als wij dit niet zouden doen, dan zou homo als scheldwoord tussen de reacties op kunnen duiken. Pas dan wordt het weblog homo-onvriendelijk. Dit proberen we dus juist te voorkomen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.